Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

253 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

55 osób wydrukowało

Pobierz pdf

78 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

2 sztuki

100 mililitrów

2 łyżki

100 mililitrów

5 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente w dużej ilości wody.

Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na oliwie. Następnie pokrój łososia w kostkę, dodaj do cebuli i zalej białym winem. Gotuj do momentu, gdy wino całkowicie odparuje.

Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w kostkę i razem ze śmietaną oraz kilkoma kroplami soku z cytryny dodaj do całości.

Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - Krok 3

Krok 4

Gotuj chwilę. Następnie pokrój bazylię w paski i dodaj do sosu. Dopraw go do smaku rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr.

Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - Krok 4

Krok 5

Na koniec połącz sos z makaronem, wymieszaj i podawaj.

Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Alter Gamez

    Alter Gamez , 27.07.2015

    Pyszne! Brakuje jednak w liście składników śmietany która jest w przepisie. Danie dość proste a smaczne. Polecam gorąco!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morzaFettuccine con salmone - Makaron z owocami morza

Pod melodyjnie brzmiącą nazwą fettuccione con salmone kryje się danie – kwintesencja kuchni włoskiej. Słoneczna Italia to raj dla wielbicieli owoców morza i ryb. Makaron nitki z łososiem jest jedną z najsmaczniejszych propozycji dla nich. Do jej przyrządzenia doskonale nadaje się wędzony filet z łososia, ale możesz również sięgnąć po inny rodzaj ryby. Smaki Włoch to oczywiście pomidory, bazylia i oliwa, więc i ich nie może zabraknąć w tej kompozycji. Przygotowany sos z łososiem w roli głównej rozłóż na porcji ugotowanego makaronu fettuccione. Jeśli chcesz, możesz wybrać makaron razowy lub kolorowy – w sklepie znajdziesz wiele różnych propozycji. Twoje danie będzie wyglądało apetycznie, jeśli na wierzchu położysz liść świeżej bazylii lub pomidorek koktajlowy przecięty na pół. Nikt się temu daniu nie oprze.