Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
263 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

91 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

100 mililitrów

1 sztuka

100 mililitrów

2 łyżki

5 sztuk

1 sztuka

300 gramów

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj makaron al dente w dużej ilości wody.

Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - Krok 1

Krok 2

Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na oliwie. Następnie pokrój łososia w kostkę, dodaj do cebuli i zalej białym winem. Gotuj do momentu, gdy wino całkowicie odparuje.

Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - Krok 2

Krok 3

Pomidory pokrój w kostkę i razem ze śmietaną oraz kilkoma kroplami soku z cytryny dodaj do całości.

Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - Krok 3

Krok 4

Gotuj chwilę. Następnie pokrój bazylię w paski i dodaj do sosu. Dopraw go do smaku rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr.

Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - Krok 4

Krok 5

Na koniec połącz sos z makaronem, wymieszaj i podawaj.

Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Alter Gamez

    Alter Gamez , 27.07.2015

    Pyszne! Brakuje jednak w liście składników śmietany która jest w przepisie. Danie dość proste a smaczne. Polecam gorąco!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Makaron z sosem 4 sery
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morzaFettuccine con salmone - Makaron z owocami morza

Pod melodyjnie brzmiącą nazwą fettuccione con salmone kryje się danie – kwintesencja kuchni włoskiej. Słoneczna Italia to raj dla wielbicieli owoców morza i ryb. Makaron nitki z łososiem jest jedną z najsmaczniejszych propozycji dla nich. Do jej przyrządzenia doskonale nadaje się wędzony filet z łososia, ale możesz również sięgnąć po inny rodzaj ryby. Smaki Włoch to oczywiście pomidory, bazylia i oliwa, więc i ich nie może zabraknąć w tej kompozycji. Przygotowany sos z łososiem w roli głównej rozłóż na porcji ugotowanego makaronu fettuccione. Jeśli chcesz, możesz wybrać makaron razowy lub kolorowy – w sklepie znajdziesz wiele różnych propozycji. Twoje danie będzie wyglądało apetycznie, jeśli na wierzchu położysz liść świeżej bazylii lub pomidorek koktajlowy przecięty na pół. Nikt się temu daniu nie oprze.