Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza
łatwe
71 osób zapisało
Składniki
300 gramów
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
100 mililitrów
2 łyżki
100 mililitrów
5 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj makaron al dente w dużej ilości wody.
Krok 2
Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na oliwie. Następnie pokrój łososia w kostkę, dodaj do cebuli i zalej białym winem. Gotuj do momentu, gdy wino całkowicie odparuje.
Krok 3
Pomidory pokrój w kostkę i razem ze śmietaną oraz kilkoma kroplami soku z cytryny dodaj do całości.
Krok 4
Gotuj chwilę. Następnie pokrój bazylię w paski i dodaj do sosu. Dopraw go do smaku rozkruszoną przyprawą w mini kostkach Knorr.
Krok 5
Na koniec połącz sos z makaronem, wymieszaj i podawaj.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Fettuccine con salmone - Makaron z owocami morza
Pod melodyjnie brzmiącą nazwą fettuccione con salmone kryje się danie – kwintesencja kuchni włoskiej. Słoneczna Italia to raj dla wielbicieli owoców morza i ryb. Makaron nitki z łososiem jest jedną z najsmaczniejszych propozycji dla nich. Do jej przyrządzenia doskonale nadaje się wędzony filet z łososia, ale możesz również sięgnąć po inny rodzaj ryby. Smaki Włoch to oczywiście pomidory, bazylia i oliwa, więc i ich nie może zabraknąć w tej kompozycji. Przygotowany sos z łososiem w roli głównej rozłóż na porcji ugotowanego makaronu fettuccione. Jeśli chcesz, możesz wybrać makaron razowy lub kolorowy – w sklepie znajdziesz wiele różnych propozycji. Twoje danie będzie wyglądało apetycznie, jeśli na wierzchu położysz liść świeżej bazylii lub pomidorek koktajlowy przecięty na pół. Nikt się temu daniu nie oprze.