Makaron sojowy z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Makaron sojowy z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
148 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

178 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 sztuka

200 gramów

100 gramów

100 gramów

4 sztuki

100 gramów

4 łyżki

3 łyżki

1 litr

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórka i marchew pokrój w paski, cebule w piórka, grzyby w plasterki, a kukurydzę przekrój na połówki.

Makaron sojowy z warzywami - Krok 1

Krok 2

Zagotuj 1 litr wody z bulionetką Knorr. Następnie zalej makaron wrzątkiem i odsącz po napęcznieniu, po czym pokrój.

Makaron sojowy z warzywami - Krok 2

Krok 3

Grzyby oraz cebule usmaż na oleju, dorzuć marchew i podsmaż. Następnie dodaj kukurydzę, sos sojowy i ostrygowy.

Makaron sojowy z warzywami - Krok 3

Krok 4

Dodaj do sosu makaron oraz kilka łyżek pozostałego bulionu, aby sos nie był zbyt gęsty. Całość podgrzej i podawaj posypane ogórkiem.

Makaron sojowy z warzywami - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makaron sojowy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makaron sojowy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makaron sojowy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makaron sojowy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makaron sojowy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makaron sojowy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makaron sojowy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makaron sojowy z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makaron sojowy z warzywamiMakaron sojowy z warzywami

Masz ochotę na orientalną kuchnię? W takim razie przyrządź makaron z warzywami. Nadaje się do podania zarówno na obiad, jak i ciepłą kolację. Potrawę przygotuj na patelni lub z użyciem woka. Na początek pokrój w paski ogórka, marchewkę, boczniaki i przekrój na pół mini kolby kukurydzy. Jeśli chcesz, dodaj nieco więcej warzyw niż sugeruje przepis. Pasować będzie kolorowa słodka papryka czy blanszowane różyczki brokuła. Spróbuj także suszonych grzybów, pamiętaj jednak, że warto je najpierw namoczyć, a potem podgotować. Wywaru, który powstanie nie wylewaj – przyda się do przygotowania sosu. Danie na każdym etapie przyrządzania doprawiaj, np. bazylią, pieprzem cayenne lub ostrą papryką. Makaron sojowy z warzywami podawaj z drobno posiekanym ogórkiem. Zaserwuj go w miseczkach lub w głębokich talerzach, a na koniec posyp prażonym sezamem albo orzeszkami ziemnymi. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na przyrządzenie makaronu sojowego i dowolnie modyfikuj proporcje składników – w zależności od kulinarnych upodobań.