
Składniki
200 gramów
1 sztuka
0.5 szklanki
100 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
40 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj w wodzie z dodatkiem kostki Knorr.
Krok 2
Po ugotowaniu odcedź makaron, skrop go oliwą i dodaj starty ser oraz groszek. Wymieszaj, aż składniki się połączą.
Krok 3
Marchewkę i ogórka pokrój w słupki. Ugotowane jajka i pomidorki na plastry.
Krok 4
Na talerzu ułóż makaron z serem i groszkiem.
Krok 5
Obok ułóż słupki z warzyw oraz plasterki jajek i pomidorków.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Makaron z warzywami dla dzieci
Potrzebujesz smacznej inspiracji na obiad dla dziecka? W takim razie koniecznie sprawdź, jak przygotować makaron z warzywami. Do przyrządzenia tej potrawy wybierz makaron o ciekawym kształcie – sprawdzą się na przykład muszelki, kokardki, kolanka lub literki. Pamiętaj, aby groszek zielony najpierw rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody. Jeśli podajesz zielonego ogórka razem ze skórką, nie zapomnij go najpierw sparzyć wrzącą wodą. Żeby danie stało się jeszcze bardziej kolorowe, użyj papryki czerwonej, zielonej i żółtej oraz różnych pomidorków koktajlowych. Wszystkie składniki ułóż fantazyjnie na talerzu, tworząc wzory uśmiechniętej twarzy albo kwiatka. Makaron z warzywami dla dzieci podawaj posypany startym serem, np. tylżyckim, edamskim lub mozzarellą. Do dekoracji użyj posiekanego szczypiorku, a także natkę pietruszki lub kiełki (brokułów, pszenicy czy rzodkiewki). Wykonaj naszą wersję makaronu z warzywami dla dzieci i podziel się swoimi propozycjami na ciekawe podanie tego dania. Życzymy smacznego!