Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

50

2153 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

573 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1409 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

2 łyżki

2 sztuki

8 sztuk

1 sztuka

4 sztuki

2 łyżki

4 sztuki

4 sztuki

1 pęczek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Czerwoną cebulę i chili pokrój w drobną kosteczkę, kapary i kolendrę posiekaj.

Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem  - Krok 1

Krok 2

Piersi z kurczaka pokrój w grubą kostkę, włóż do blendera, dodaj dwie łyżki majonezu, kilkoma ruchami miksera spraw aby mięso się rozdrobniło. Zmiksowane piersi przełóż do miski połącz z wcześniej pokrojonymi składnikami. Z kurczaków uformuj cztery tej samej wielkości kule, a następnie spłacz je do grubości 1 cm.

Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem  - Krok 2

Krok 3

Tak przygotowane hamburgery smaż na grillu lub patelni po około 4 minuty z każdej strony, tak aby nie były surowe w środku.

Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem  - Krok 3

Krok 4

Bajgle przetnij na pół umieść na 4 minuty w nagrzanym do 180*C piekarniku. W tym czasie usmaż cztery jajka sadzone.

Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem  - Krok 4

Krok 5

Majonez pomieszaj z pesto, tak przygotowaną pasta posmaruj bułki. Majonez z pesto sprawi, że kanapka nie będzie sucha i nabierze przy tym majonezowo-bazyliowego smaku.

Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem  - Krok 5

Krok 6

Na spód bułki ułóż liść sałaty. Na sałatę połóż hamburgera z kurczaka. Na wierzchu ułóż jajka sadzone. Kanapkę przykryj wierzchnią warstwą bułki . Podawaj np. z rzodkiewkami

Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem  - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • Grażyna Małgorzata

    Grażyna Małgorzata

    Bajgle po polsku to po prostu precle. Przepis oryginalny tyle , że Jednak nie sądzę, aby właśnie precle w takim zestawie były właściwe, ale ... de gustubus et coloribus non est disputandum, zatem niech robi ten, komu to odpowiada. pzdr

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Lisowska

    Barbara Lisowska

    Ciekawe - jajko sadzone "na zimno"(!) Jakoś do mnie "nie przemawia"!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata Marzena Makarowska - Wencel

    Beata Marzena Makarowska - Wencel

    Dzisiaj robię

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem Bajgiel z hamburgerem z kurczaka i sadzonym jajkiem

Bajgle wywodzą się z kuchni środkowoeuropejskich Żydów. To rodzaj bułek w kształcie pierścienia, które szczególną popularność zyskały w Nowym Jorku – są tam popularne tak samo, jak np. obwarzanki w Krakowie. Bywają jedzone bez dodatków, ale najczęściej przygotowuje się je w formie kanapek z rozmaitymi dodatkami: wędliną, serem, sałatą, wędzonym łososiem czy kanapkowymi pastami. Ciekawym sposobem na podanie bajgli jest dodatek hamburgera z kurczaka i sadzonego jajka. Żeby je przyrządzić w tej wersji, wybierz pieczywo z niewielkim otworem pośrodku. Filet z kurczaka zmiel, dopraw majonezem, papryczką chili oraz kaparami. Do mięsa z kurczaka pasować będzie też na przykład kukurydza oraz zielony groszek. Dobrze jednak użyć bardziej wyrazistych w smaku dodatków, takich jakie podane są w przepisie. Do bajgli dodaj również świeże warzywa: sałatę, rzodkiewki, pomidory lub ogórka. Połóż na nich hamburgery, a na końcu jajko sadzone. Złóż bajgla w kanapkę, i gotowe. Podawaj z frytkami i ulubionym sosem.