Przepisy na Prosty przepis pozostałe
35 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
Prosty przepis pozostałe
Nie wszystkie dania wymagają skomplikowanej obróbki termicznej czy użycia wyszukanych składników. Wbrew powszechnej opinii, proste potrawy nie muszą być zwyczajne – coraz częściej łączą w sobie prostotę przygotowania ze świetnym smakiem i apetycznym wyglądem. Zastanawiasz się, co przyrządzić? Zrób złocistą frittatę z cukinią i pomidorami, limonkowego karpia, tortillę z komosy ryżowej, śledzia z rodzynkami, migdałami i granatem lub placuszki warzywne z cukinią, marchwią i ziemniakami w sosie ziołowo-śmietanowym. Oprócz dań głównych, możesz również przygotować pyszne zupy, przystawki oraz sałatki, np. z buraków i orzechów włoskich. Jeśli szukasz prostej, a zarazem świetnie smakującej potrawy na obiad, koniecznie wypróbuj przepis na zapiekane naleśniki po bolońsku. Ich sekret tkwi w farszu, który wykonasz na bazie szpinaku, z dodatkiem cebuli i śmietany. Naleśniki zalej popularnym sosem bolognese, a na wierzchu ułóż plastry sera mozzarella. By podkreślić ich smak, do farszu możesz dodać kilka suszonych pomidorów oraz łyżkę ziaren słonecznika. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie łososia po marynarsku. Rybę podaj w gęstej, pomidorowej salsie z dodatkiem aromatycznych ziół: bazylii, oregano i tymianku. Pamiętaj, że gotowy łosoś doskonale będzie się komponował z pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Od ryb wolisz warzywne zupy? W takim razie, jesienna zupa krem z dyni z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Dynię, starty imbir oraz cebulę i czosnek zalej litrem wody i zagotuj. Gotowe danie podawaj z uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Nie zapomnij również o sałatce ryżowej z tuńczykiem – kawałki ryby połącz z sypkim ryżem, papryką i oliwkami. Jeśli lubisz nieco pikantniejszy smak potraw, dodaj do sałatkowego sosu posiekaną papryczkę chilli. W tej kategorii znajdziesz przepisy na proste potrawy – dania główne, przekąski, zupy oraz sałatki. Oprócz przepisów, czekają na Ciebie porady szefa kuchni, dzięki którym dowiesz się, jakich produktów użyć, by uzyskać niepowtarzalny smak. Zatem do dzieła!



