Przepisy na Prosty przepis pozostałe
35 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Prosty przepis pozostałe
Nie wszystkie dania wymagają skomplikowanej obróbki termicznej czy użycia wyszukanych składników. Wbrew powszechnej opinii, proste potrawy nie muszą być zwyczajne – coraz częściej łączą w sobie prostotę przygotowania ze świetnym smakiem i apetycznym wyglądem. Zastanawiasz się, co przyrządzić? Zrób złocistą frittatę z cukinią i pomidorami, limonkowego karpia, tortillę z komosy ryżowej, śledzia z rodzynkami, migdałami i granatem lub placuszki warzywne z cukinią, marchwią i ziemniakami w sosie ziołowo-śmietanowym. Oprócz dań głównych, możesz również przygotować pyszne zupy, przystawki oraz sałatki, np. z buraków i orzechów włoskich. Jeśli szukasz prostej, a zarazem świetnie smakującej potrawy na obiad, koniecznie wypróbuj przepis na zapiekane naleśniki po bolońsku. Ich sekret tkwi w farszu, który wykonasz na bazie szpinaku, z dodatkiem cebuli i śmietany. Naleśniki zalej popularnym sosem bolognese, a na wierzchu ułóż plastry sera mozzarella. By podkreślić ich smak, do farszu możesz dodać kilka suszonych pomidorów oraz łyżkę ziaren słonecznika. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie łososia po marynarsku. Rybę podaj w gęstej, pomidorowej salsie z dodatkiem aromatycznych ziół: bazylii, oregano i tymianku. Pamiętaj, że gotowy łosoś doskonale będzie się komponował z pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Od ryb wolisz warzywne zupy? W takim razie, jesienna zupa krem z dyni z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Dynię, starty imbir oraz cebulę i czosnek zalej litrem wody i zagotuj. Gotowe danie podawaj z uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Nie zapomnij również o sałatce ryżowej z tuńczykiem – kawałki ryby połącz z sypkim ryżem, papryką i oliwkami. Jeśli lubisz nieco pikantniejszy smak potraw, dodaj do sałatkowego sosu posiekaną papryczkę chilli. W tej kategorii znajdziesz przepisy na proste potrawy – dania główne, przekąski, zupy oraz sałatki. Oprócz przepisów, czekają na Ciebie porady szefa kuchni, dzięki którym dowiesz się, jakich produktów użyć, by uzyskać niepowtarzalny smak. Zatem do dzieła!