Proste przepisy - pozostałe | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Prosty przepis pozostałe

35 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Prosty przepis pozostałeProsty przepis pozostałe

Nie wszystkie dania wymagają skomplikowanej obróbki termicznej czy użycia wyszukanych składników. Wbrew powszechnej opinii, proste potrawy nie muszą być zwyczajne – coraz częściej łączą w sobie prostotę przygotowania ze świetnym smakiem i apetycznym wyglądem. Zastanawiasz się, co przyrządzić? Zrób złocistą frittatę z cukinią i pomidorami, limonkowego karpia, tortillę z komosy ryżowej, śledzia z rodzynkami, migdałami i granatem lub placuszki warzywne z cukinią, marchwią i ziemniakami w sosie ziołowo-śmietanowym. Oprócz dań głównych, możesz również przygotować pyszne zupy, przystawki oraz sałatki, np. z buraków i orzechów włoskich. Jeśli szukasz prostej, a zarazem świetnie smakującej potrawy na obiad, koniecznie wypróbuj przepis na zapiekane naleśniki po bolońsku. Ich sekret tkwi w farszu, który wykonasz na bazie szpinaku, z dodatkiem cebuli i śmietany. Naleśniki zalej popularnym sosem bolognese, a na wierzchu ułóż plastry sera mozzarella. By podkreślić ich smak, do farszu możesz dodać kilka suszonych pomidorów oraz łyżkę ziaren słonecznika. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie łososia po marynarsku. Rybę podaj w gęstej, pomidorowej salsie z dodatkiem aromatycznych ziół: bazylii, oregano i tymianku. Pamiętaj, że gotowy łosoś doskonale będzie się komponował z pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Od ryb wolisz warzywne zupy? W takim razie, jesienna zupa krem z dyni z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Dynię, starty imbir oraz cebulę i czosnek zalej litrem wody i zagotuj. Gotowe danie podawaj z uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Nie zapomnij również o sałatce ryżowej z tuńczykiem – kawałki ryby połącz z sypkim ryżem, papryką i oliwkami. Jeśli lubisz nieco pikantniejszy smak potraw, dodaj do sałatkowego sosu posiekaną papryczkę chilli. W tej kategorii znajdziesz przepisy na proste potrawy – dania główne, przekąski, zupy oraz sałatki. Oprócz przepisów, czekają na Ciebie porady szefa kuchni, dzięki którym dowiesz się, jakich produktów użyć, by uzyskać niepowtarzalny smak. Zatem do dzieła!