Przepisy na Prosty przepis pozostałe
35 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Prosty przepis pozostałe
Nie wszystkie dania wymagają skomplikowanej obróbki termicznej czy użycia wyszukanych składników. Wbrew powszechnej opinii, proste potrawy nie muszą być zwyczajne – coraz częściej łączą w sobie prostotę przygotowania ze świetnym smakiem i apetycznym wyglądem. Zastanawiasz się, co przyrządzić? Zrób złocistą frittatę z cukinią i pomidorami, limonkowego karpia, tortillę z komosy ryżowej, śledzia z rodzynkami, migdałami i granatem lub placuszki warzywne z cukinią, marchwią i ziemniakami w sosie ziołowo-śmietanowym. Oprócz dań głównych, możesz również przygotować pyszne zupy, przystawki oraz sałatki, np. z buraków i orzechów włoskich. Jeśli szukasz prostej, a zarazem świetnie smakującej potrawy na obiad, koniecznie wypróbuj przepis na zapiekane naleśniki po bolońsku. Ich sekret tkwi w farszu, który wykonasz na bazie szpinaku, z dodatkiem cebuli i śmietany. Naleśniki zalej popularnym sosem bolognese, a na wierzchu ułóż plastry sera mozzarella. By podkreślić ich smak, do farszu możesz dodać kilka suszonych pomidorów oraz łyżkę ziaren słonecznika. Dobrym pomysłem będzie także przygotowanie łososia po marynarsku. Rybę podaj w gęstej, pomidorowej salsie z dodatkiem aromatycznych ziół: bazylii, oregano i tymianku. Pamiętaj, że gotowy łosoś doskonale będzie się komponował z pieczonymi ziemniakami lub ryżem. Od ryb wolisz warzywne zupy? W takim razie, jesienna zupa krem z dyni z pewnością spełni Twoje oczekiwania. Dynię, starty imbir oraz cebulę i czosnek zalej litrem wody i zagotuj. Gotowe danie podawaj z uprażonymi pestkami dyni lub słonecznika. Nie zapomnij również o sałatce ryżowej z tuńczykiem – kawałki ryby połącz z sypkim ryżem, papryką i oliwkami. Jeśli lubisz nieco pikantniejszy smak potraw, dodaj do sałatkowego sosu posiekaną papryczkę chilli. W tej kategorii znajdziesz przepisy na proste potrawy – dania główne, przekąski, zupy oraz sałatki. Oprócz przepisów, czekają na Ciebie porady szefa kuchni, dzięki którym dowiesz się, jakich produktów użyć, by uzyskać niepowtarzalny smak. Zatem do dzieła!



