Łosoś po marynarsku

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

932 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

232 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

357 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

100 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę oprósz przyprawą Knorr oraz ziołami i obsmaż na patelni.

Łosoś po marynarsku - Krok 1

Krok 2

Na tej samej patelni podsmaż na złoty kolor pokrojony w plastry czosnek oraz cebulę. Fix Knorr wymieszaj z 300 ml wody i wlej na patelnię.

Łosoś po marynarsku - Krok 2

Krok 3

Rybę włóż ponownie na patelnię, całość gotuj 10 minut, obracając co jakiś czas rybę na drugą stronę. Do sosu możesz dodać posiekaną natkę pietruszki i kilka zielonych lub czarnych oliwek.

Łosoś po marynarsku - Krok 3
56

Opinie o przepisie

  • Magdalena Juraszek

    Magdalena Juraszek , 30.11.2019

    Danie wyszło bardzo dobre. Proste, szybkie, smaczne...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Kolczyński

    Bartosz Kolczyński , 19.03.2017

    Świetne. Zrobiłem w ciemno pierwszy raz łososia w sosie. Gościom też bardzo smakowało. :) polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Serwacka

    Małgorzata Serwacka , 30.03.2016

    Pychota...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Meyer

    Jerzy Meyer , 30.03.2016

    Mieszkałem w Słupsku w Ustce często bywałem bo mam tam kolegów łososia miałem pod dostatkiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Meyer

    Jerzy Meyer , 30.03.2016

    Łosoś po marynarsku pycha. Jadłem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Czubachowski

    Lukasz Czubachowski , 30.03.2016

    To ten łosoś którego się w polsce obrabia? :p Ja tam jem i żyję w nocy się nie świecę. Ryb rez nie jem za często.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Lukasz Czubachowski

    Lukasz Czubachowski , 30.03.2016

    Łosoś nie jest towarem luksusowym i dziś. Kwestia tego gdzie się mieszka też ma znaczenie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Wolniewicz

    Krzysztof Wolniewicz , 30.03.2016

    Pysznie wygląda i pewnie tak smakuje. Bardzo lubię ryby

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Wolert

    Stanisław Wolert , 30.03.2016

    nie rubcie smaka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Jellinek

    Krzysztof Jellinek , 29.03.2016

    Co to. Boczek przecież . ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof Jellinek

    Krzysztof Jellinek , 29.03.2016

    Obu ;-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marian Garus

    Marian Garus , 29.03.2016

    Małgosiu miej litość. Takie pyszności po świętach? A gdzie to kłaść? Og brzuch jeszcze boli. Pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Sawicka

    Alicja Sawicka , 29.03.2016

    jeśli jem łososia to tylko atlantyckiego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Leśniewski

    Roman Leśniewski , 29.03.2016

    Pojadbym sobie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Zakrzewski

    Andrzej Zakrzewski , 29.03.2016

    Uwielbiam ryby ale za łososiem nie przepadam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Czajka

    Roman Czajka , 29.03.2016

    Każda ryba dobra jeśli świeza.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Roman Wieslaw Thesing

    Roman Wieslaw Thesing , 29.03.2016

    Musi byc wylana na niego setka , "Z czysta kartka"

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Stanisław Łuszczewski

    Stanisław Łuszczewski , 29.03.2016

    jak i kiedy chuść =chudnąć ?????

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zbigniew Kawecki

    Zbigniew Kawecki , 29.03.2016

    A ja wolę suszi z bałtyckich śledzi...niebo w gębie!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Dorota Gierczak

    Dorota Gierczak , 29.03.2016

    Łosoś jest królewską rybą? Chyba chodzi o cenę.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ziuta Żymańczyk

    Ziuta Żymańczyk , 29.03.2016

    RYBA -TO SMACZNY POSILEK ;ALE UNIKAJCIE LOSOSIS Z CHODOWLI TO TAK JAKBYSCIE SOBIE NOWOTWOR KUPILI

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Urszula Wojtczak

    Urszula Wojtczak , 29.03.2016

    Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Siudyga

    Bogdan Siudyga , 29.03.2016

    Lubie Lososia

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Zielinski

    Marcin Zielinski , 29.03.2016

    Kuba Morgan bardzo mądry tok rozumowania , czyli łososia norweskiego mimo tego , że jest totalnie nafaszerowany chemią należy jeść , tak? Pan taki mądry samowystarczalny , który nawet mięso potrafi sam zrobić!!!! Sic. Ciekawe z czego? Otóż panie mądry inaczej do pana wiadomości łosoś norweski nie należy do najtańszych ryb . I za mniejsze pieniądze można kupić zdrową lub dużo zdrowszą rybę. Więc pana argument dotyczący ceny legl w gruzach . Według pana kompletnie idiotycznego rozumowania lepiej kupić truciznę bo jest tańsza niż coś innego , tylko , że ta trucizna wcale nie jest tania , jak się okazuje. Panie mądry inaczej proponuję powrót do podstawówki i naukę czytania ze zrozumieniem!!! Ja zabrałem głos tylko i wyłącznie na temat łososia norweskiego. Proszę inteligentnego inaczej , aby przeszedł się Pan do sklepu i porównał cenę łososia z cenami innych ryb np. chociażby fladry bałtyckiej lub dorsza bałtyckiego , które są.dużo zdrowsze , a potem może trochę poczytać , pooglądać i dopiero się wypowiadać. A i jeszcze polecam obejrzenie filmu ( chociaż może mieć pan problem ze.zrozumieniem, o którym napisałem w poprzednim komentarzu i zobaczymy czy będzie miał pan ochotę na łososia norweskiego.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kuba Morgan

    Kuba Morgan , 29.03.2016

    Marcin Zielinski ... częściowo masz rację, tylko jest jedno ale....zastanów się co będziesz jadł ,jeśli twój tok myślenia nie pozwoli ci tknąć niczego...ryby zatrute ,drób szpikowany lekami tak jak wieprzowina i wołowina,dziczyzna w sklepach też hodowlana,rośliny i warzywa pryskane pestycydami, modyfikowane zboża i kukurydza...odpowiesz co ludzie mają jeść...zwłaszcza ci których nie stać na tzw.kit .pt.'' bio''..?!?!? Sądzisz że ludzie nie wiedzą jak produkowana jest żywność na świecie , jesteś w dużym błędzie, ludzie patrzą na cenę i zastanawiają się na co wydać ,na kg. kaszanki czy na opłaty albo książki dla dzieci . Zastanów się nad swoimi '' mundrymi '' bredniami !!!! Podobny tekst dostał nasz słynny kucharz za teksty typu..''polacy nie chą jeśc ,perliczek, wołowiny ,bażanta czy dziczyzny...zapytałem ile on zarabia a ile zarabia przeciętna rodzina..?!?! Chcieć a móc , to kolosalna różnica ,panie '' mundry ''...!!! Mnie stać ,sam wyrabiam własne wędliny ,robię mięsa, sery i wypieki , mam swoje owoce i warzywa i wiem co jem...ale widzę jak żyją inni...!!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Bużniak

    Janusz Bużniak , 29.03.2016

    znamy wiele smiertelnych przypadkow po zjedzeniu lososia,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Bużniak

    Janusz Bużniak , 29.03.2016

    losos to najbardziej nafaszerowana chemia ryba,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Tkocz

    Edward Tkocz , 29.03.2016

    Jak widzę w przepisie takir gotowce jak FIX to wszystko wiem o potrawie i kucharzu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marcin Zielinski

    Marcin Zielinski , 29.03.2016

    I Witold Mędrkowski zamilkł...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paweł Konopa

    Paweł Konopa , 29.03.2016

    Nie rób mi smaku.

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś po marynarsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś po marynarskuŁosoś po marynarsku

Królewska ryba i pomidorowy sos napoli stanowią wyjątkowo udaną parę. Łosoś po marynarsku to finezyjne danie, wyjątkowo proste do przygotowania, które posmakuje nie tylko marynarzom Wykwintny łosoś coraz częściej gości na naszych stołach. Jego wysublimowany smak doceniają nawet ci, którzy raczej stronią od ryb. Z delikatnego, bladoróżowego mięsa łososia, praktycznie pozbawionego ości, błyskawicznie wyczarować można apetyczną przekąskę. Wystarczy skropić je cytryną, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i gotowe! Równie dobrze jednak łososia możemy przyrządzić jako danie główne, na przykład po marynarsku, czyli w gęstej, pomidorowej salsie z dodatkiem aromatycznych ziół – między innymi bazylii, oregano i tymianku. Gotowy łosoś, soczysty i pachnący, doskonale będzie prezentować się na talerzu w towarzystwie pieczonych ziemniaczków lub ryżu.