Pieczony łosoś teriyaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony łosoś teriyaki

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

2

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

36 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 szczypta

3 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia pokrój na kawałki, oprósz solą, pieprzem i pokruszoną kostką czosnkową, polej sosem teriyaki i skrop oliwą. Wszystko wymieszaj i odstaw w miseczce do lodówki na 15 minut.

Krok 2

Po tym czasie ułóż łososia w naczyniu do zapiekania, wysmarowanym oliwą. Piecz z opcją grilla w 200°C przez około 6 minut, do ładnego zrumienienia. Wyjmij naczynie z piekarnika i odwróć kawałki na drugą stronę. Znowu piecz 2-3 minuty, do zrumienienia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony łosoś teriyaki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej