Pieczony łosoś teriyaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony łosoś teriyaki

Autor: Aleksandra Krzyżanowska

ratingratingratingratingrating

4

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

39 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 szczypta

3 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Łososia pokrój na kawałki, oprósz solą, pieprzem i pokruszoną kostką czosnkową, polej sosem teriyaki i skrop oliwą. Wszystko wymieszaj i odstaw w miseczce do lodówki na 15 minut.

Krok 2

Po tym czasie ułóż łososia w naczyniu do zapiekania, wysmarowanym oliwą. Piecz z opcją grilla w 200°C przez około 6 minut, do ładnego zrumienienia. Wyjmij naczynie z piekarnika i odwróć kawałki na drugą stronę. Znowu piecz 2-3 minuty, do zrumienienia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś teriyaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony łosoś teriyaki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej