Składniki
400 gramów
1 łyżka
100 mililitrów
7 łyżek
50 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rybę pokrój w kostkę o wymiarach 1,5 centymetra na 1,5 centymetra i wymieszaj z Fixem Knorr oraz ziarnami sezamu.
Krok 2
Rybę obsmaż na patelni.
Krok 3
Sos z opakowania Fixu Knorr wymieszaj z wodą i ketchupem. Podawaj rybę z dipem.
Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mini szaszłyki z ryby
Mini szaszłyki z ryby wspaniale sprawdzą się w roli przystawki serwowanej na przyjęciu. Świetnie skomponują się z sosami o różnych smakach, np. z czosnkowym, śmietanowym oraz pikantnym – szczególnie dobrze będzie pasował wariant meksykański. Rybne szaszłyki można także wykorzystać jako alternatywę dla panierowanych filetów i podawać na obiad. Serwuj je z zieloną sałatką i młodymi ziemniakami lub z frytkami i surówką. Do przyrządzenia potrawy potrzebny jest łosoś (możesz go zastąpić filetem z dowolnej ryby o zwartym mięsie), ziarna sezamu oraz chrupiąca panierka, która po usmażeniu zyska złocisty kolor. Pokrój rybę w kostkę i wymieszaj z dodatkami, a następnie smaż na rozgrzanej patelni. W tym czasie przygotuj dip, dokładnie mieszając sos z łagodnym ketchupem. Jeżeli podajesz szaszłyki w formie przekąski na przyjęciu, przygotuj także ciepłe grzanki i ułóż je razem z łososiem na talerzu, a całość udekoruj świeżymi ziołami. Wypróbuj chrupiące mini szaszłyki z ryby – przyrządź je przy najbliższej okazji.