Składniki
250 gramów
500 gramów
1 sztuka
1 litr
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso i paprykę pokrój w niedużą kostkę i smaż w rondlu aż będą złociste. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek.
Krok 2
Wsyp ryż i smaż kilka minut, a następnie dodaj 1 litr wody.
Krok 3
Podkreśl bogaty smak dania doprawiając je kostką Knorr. Wymieszaj i gotuj, aż ryż wchłonie płyn.
Dobra rada:
Do ryżu możesz dodać swoje ulubione zioła, np. świeżą natkę pietruszki, rozmaryn lub tymianek.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż z warzywami i mięsem
Ryż z mięsem i warzywami to potrawa szybka i niezwykle uniwersalna. Za sprawą kilku prostych składników stworzysz danie, które pogodzi przy stole osoby o bardzo zróżnicowanych upodobaniach kulinarnych. Zorganizowanie posiłku dla większego grona już nigdy nie będzie problemem, skoro znasz przepis na mięso mielone z ryżem i warzywami!
Dla kogo?
Jeśli masz jedynie pół godziny, aby przygotować obiad i brak ci pomysłu, nasz przepis na ryż z warzywami i mięsem ugotowany w aromatycznym bulionie będzie doskonałym rozwiązaniem. To danie szybkie, niedrogie i bardzo smacznie. Idealne dla wszystkich kucharzy, którzy nie mogą pozwolić sobie na długie przesiadywanie w kuchni.
Na jaką okazję?
Ryż z dodatkiem chrupiących i soczystych warzyw oraz mięsa to połączenie, które pokochasz ty i twoja rodzina. Możesz przygotować je na obiad lub kolację w środku tygodnia, lub mniej formalną uroczystość. Po dokładkę ryżu z warzywami i mięsem będzie ustawiać się długa kolejka!
Czy wiesz, że?
Jako główny składnik mięsny do ryżu z warzywami proponujemy ci karkówkę. Jeśli jednak akurat jej nie masz, zastąp ją innym rodzajem mięsa – wołowiną, wieprzowiną lub piersią drobiową. Dowolne mięso mielone z warzywami też będzie smakować bardzo dobrze. Jako dodatek warzywny najlepiej sprawdzi się papryka. Jeśli chcesz, aby danie było kolorowe, użyj papryki czerwonej, żółtej i zielonej. Ryż z mięsem i warzywami nie obejdzie się też bez cebuli i mieszanki ziół.
Dla urozmaicenia:
Duszone warzywa i mięso pasują do każdego rodzaju ryżu. Możesz ugotować któryś z białych gatunków lub puścić wodze fantazji i wybrać ryż brązowy, czarny lub kolorowy. Za każdym razem może to być inny gatunek, dzięki czemu wykorzystując jeden przepis, zawsze podasz inaczej wyglądające danie. Ryż z mięsem mielonym i warzywami to potrawa, którą bez trudu dopasujesz do siebie.