Ryż z warzywami i mięsem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

65

3922 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1350 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2100 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

500 gramów

1 sztuka

1 litr

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso i paprykę pokrój w niedużą kostkę i smaż w rondlu aż będą złociste. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek.

Ryż z warzywami i mięsem - Krok 1

Krok 2

Wsyp ryż i smaż kilka minut, a następnie dodaj 1 litr wody.

Ryż z warzywami i mięsem - Krok 2

Krok 3

Podkreśl bogaty smak dania doprawiając je kostką Knorr. Wymieszaj i gotuj, aż ryż wchłonie płyn.

Ryż z warzywami i mięsem - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do ryżu możesz dodać swoje ulubione zioła, np. świeżą natkę pietruszki, rozmaryn lub tymianek.

44

Opinie o przepisie

  • Olga Sarwinska

    Olga Sarwinska , 23.02.2020

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Sarwinska

    Olga Sarwinska , 23.02.2020

    Proponuję polędwiczkę zamiast karkówki. Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Olga Sarwinska

    Olga Sarwinska , 22.02.2020

    Bardzo dobre, ale zamiast karkówki raczej polędwica

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Dyla

    Barbara Dyla , 26.11.2019

    Bardzo dobre!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Kubalanca

    Joanna Kubalanca , 25.08.2019

    Bardzo pyszne i polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Slaw Zap

    Slaw Zap , 09.08.2018

    na okolo kg karkowki jakie proporcje reszty skladnikow?bo wychodzilo by 2 kg ryżu i 4 litry wody... nie za duzo to bedzie?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Fijołek

    Izabela Fijołek , 30.01.2017

    Pyszne, polecam :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • iwona rogalska

    iwona rogalska , 18.12.2016

    Ja ryż do każdej potrawy zawsze gotuje. Jak wrzucam surowy to zawsze jest zbyt twardy. Po drugie nie dodaje rosołków bo nie lubie. stosuje swój rosół albo ostatnio gotowy bulion w butelce. Jest bardzo smaczny i nie ma konserwantów.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joasia  Bałdys

    Joasia Bałdys , 15.09.2016

    zrobiłam, trochę zmodyfikowałam na te proporcje mięsa 200g ryżu w zupełności wystarczy, dodałam jeszcze pieczarki i groszek zamiast papryki Bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Kamińska

    Anna Kamińska , 29.04.2016

    super smacznie i przede wszystkim proste wykonaniu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga Chlebowska

    Kinga Chlebowska , 05.03.2016

    Super użyłam ryżu brązowego i zajęło mi to godzinę

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Beata  Pustulka

    Beata Pustulka , 29.01.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 11.01.2016

    Karol, ryżu nie trzeba gotować. Do tej potrawy używasz surowego ryżu. Ryż ugotuje się razem gulaszem. Kiedy ryż wchłonie płyn, powinien być już ugotowany.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Rafalski

    Karol Rafalski , 08.01.2016

    zanim wrzucę ryż muszę go ugotować?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Gołdyn

    Anna Gołdyn , 01.01.2016

    Polecam! Szybko i smacznie :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniel Jędzura

    Daniel Jędzura , 08.09.2015

    na dziś

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomek Gac

    Tomek Gac , 08.07.2015

    Przepis do kitu, napisane jest 500 g ryzu, po wrzuceniu 400g robi sie tylko packa z jedzenia.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Patryk Doliński

    Patryk Doliński , 22.04.2015

    Ekstra potrawa! Polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Christine Eva Krysia

    Christine Eva Krysia , 25.07.2014

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Nieznana

    Danuta Nieznana , 18.07.2014

    a brzusio rośnie i taterki coraz mniej dostepne za chwile będą:)))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jadzia Ewa Libel

    Jadzia Ewa Libel , 18.07.2014

    Ha,ha,ha akurat to robie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maciej Osa Osekowski

    Maciej Osa Osekowski , 18.07.2014

    Pozdrowienua od Mary Jane :P na 100% to dzis zrobie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Kowalczyk

    Jan Kowalczyk , 18.07.2014

    Wreszcie chrapka na mięsiwo?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Felicja Banasiak

    Felicja Banasiak , 18.07.2014

    Do Tomek Rębecki: Ryż z mięsem i warzywami to danie orientalne ulubione przez azjatów i bliski wschód i naprawdę pyszne. Ryż umyty w paru wodach odcedzony obsmarzasz na dobrej patelni na maśle. ciągle go mieszasz aż wyparuje woda a on wypije masło. Następnie dodajesz wcześniej obsmażone mięsko ( najlepiej wołowinkę lub indyka) pokrojone w kosteczkę. Do ryżu idzie też cebulka, marcheweczka, pietruszka, czosnek i kukurydza z puszki lub groszek mrożony. Doprawiamy odrobiną kminu rzymskiego, dwa goździki, sól pieprz i na sam koniec podlewamy przegotoeaną wodą tak by ledwo zająć danie. Przykrywamy i nie mieszamy. Co jakiś czas sprawdzamy czy ryż jest miękki i czy nie przywiera do dna. Mięso będzie ok jeśli ryż też będzie ok. Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Borkowska

    Joanna Borkowska , 18.07.2014

    Smakowicie i szybko... i bez konserwantów....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Dąbrowska

    Bożena Dąbrowska , 18.07.2014

    smacznego pozdrowionka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Arkadiusz Bałdys

    Arkadiusz Bałdys , 18.07.2014

    Marek to nie z biedy tylko w myśl krakusów centusiów !!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Eugeniusz Jaszcz

    Eugeniusz Jaszcz , 17.07.2014

    I bardzo zdrowe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elżbieta Semmler

    Elżbieta Semmler , 17.07.2014

    robie to od lat i zawsze smaczne !!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Iwona Ciecierzyńska

    Iwona Ciecierzyńska , 17.07.2014

    Janina: ryż be? użyj makaronu, takiego, jaki Ci najbardziej smakuje :-)

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z warzywami i mięsemRyż z warzywami i mięsem

Jeśli masz jedynie pół godziny, aby przygotować obiad i brak ci pomysłu, nasz przepis na ryż z warzywami i mięsem ugotowany w aromatycznym bulionie będzie doskonałym rozwiązaniem. To danie szybkie i niedrogie i bardzo smacznie. Jako główny składnik mięsny proponujemy ci karkówkę. Jeśli jednak akurat jej nie masz, zastąp ją innym rodzajem mięsa – wołowiną, wieprzowiną lub piersią drobiową. Jako dodatek warzywny najlepiej sprawdzi się papryka. Jeśli chcesz, aby danie było kolorowe, użyj papryki czerwonej, żółtej i zielonej. Danie nie obejdzie się też bez cebuli i mieszanki ziół. Duszone warzywa i mięso pasują do każdego rodzaju ryżu. Możesz ugotować któryś z białych gatunków lub puścić wodze fantazji i wybrać ryż brązowy, czarny lub kolorowy. Za każdym razem może to być inny gatunek, dzięki czemu wykorzystując jeden przepis, zawsze podasz inaczej wyglądające danie. Ryż z dodatkiem chrupiących i soczystych warzyw oraz mięsa to połączenie, które pokochasz ty i twoja rodzina. Możesz przygotować je na obiad lub kolację w środku tygodnia lub mniej formalną uroczystość.