Składniki
250 gramów
500 gramów
1 sztuka
1 litr
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso i paprykę pokrój w niedużą kostkę i smaż w rondlu aż będą złociste. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek.
Krok 2
Wsyp ryż i smaż kilka minut, a następnie dodaj 1 litr wody.
Krok 3
Podkreśl bogaty smak dania doprawiając je kostką Knorr. Wymieszaj i gotuj, aż ryż wchłonie płyn.
Dobra rada:
Do ryżu możesz dodać swoje ulubione zioła, np. świeżą natkę pietruszki, rozmaryn lub tymianek.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
średnie
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż z warzywami i mięsem
Jeśli masz jedynie pół godziny, aby przygotować obiad i brak ci pomysłu, nasz przepis na ryż z warzywami i mięsem ugotowany w aromatycznym bulionie będzie doskonałym rozwiązaniem. To danie szybkie i niedrogie i bardzo smacznie. Jako główny składnik mięsny proponujemy ci karkówkę. Jeśli jednak akurat jej nie masz, zastąp ją innym rodzajem mięsa – wołowiną, wieprzowiną lub piersią drobiową. Jako dodatek warzywny najlepiej sprawdzi się papryka. Jeśli chcesz, aby danie było kolorowe, użyj papryki czerwonej, żółtej i zielonej. Danie nie obejdzie się też bez cebuli i mieszanki ziół. Duszone warzywa i mięso pasują do każdego rodzaju ryżu. Możesz ugotować któryś z białych gatunków lub puścić wodze fantazji i wybrać ryż brązowy, czarny lub kolorowy. Za każdym razem może to być inny gatunek, dzięki czemu wykorzystując jeden przepis, zawsze podasz inaczej wyglądające danie. Ryż z dodatkiem chrupiących i soczystych warzyw oraz mięsa to połączenie, które pokochasz ty i twoja rodzina. Możesz przygotować je na obiad lub kolację w środku tygodnia lub mniej formalną uroczystość.