
Składniki
250 gramów
500 gramów
1 sztuka
1 litr
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso i paprykę pokrój w niedużą kostkę i smaż w rondlu aż będą złociste. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek.

Krok 2
Wsyp ryż i smaż kilka minut, a następnie dodaj 1 litr wody.

Krok 3
Podkreśl bogaty smak dania doprawiając je kostką Knorr. Wymieszaj i gotuj, aż ryż wchłonie płyn.


Dobra rada:
Do ryżu możesz dodać swoje ulubione zioła, np. świeżą natkę pietruszki, rozmaryn lub tymianek.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż z warzywami i mięsem
Ryż z mięsem i warzywami to potrawa szybka i niezwykle uniwersalna. Za sprawą kilku prostych składników stworzysz danie, które pogodzi przy stole osoby o bardzo zróżnicowanych upodobaniach kulinarnych. Zorganizowanie posiłku dla większego grona już nigdy nie będzie problemem, skoro znasz przepis na mięso mielone z ryżem i warzywami!
Dla kogo?
Jeśli masz jedynie pół godziny, aby przygotować obiad i brak ci pomysłu, nasz przepis na ryż z warzywami i mięsem ugotowany w aromatycznym bulionie będzie doskonałym rozwiązaniem. To danie szybkie, niedrogie i bardzo smacznie. Idealne dla wszystkich kucharzy, którzy nie mogą pozwolić sobie na długie przesiadywanie w kuchni.
Na jaką okazję?
Ryż z dodatkiem chrupiących i soczystych warzyw oraz mięsa to połączenie, które pokochasz ty i twoja rodzina. Możesz przygotować je na obiad lub kolację w środku tygodnia, lub mniej formalną uroczystość. Po dokładkę ryżu z warzywami i mięsem będzie ustawiać się długa kolejka!
Czy wiesz, że?
Jako główny składnik mięsny do ryżu z warzywami proponujemy ci karkówkę. Jeśli jednak akurat jej nie masz, zastąp ją innym rodzajem mięsa – wołowiną, wieprzowiną lub piersią drobiową. Dowolne mięso mielone z warzywami też będzie smakować bardzo dobrze. Jako dodatek warzywny najlepiej sprawdzi się papryka. Jeśli chcesz, aby danie było kolorowe, użyj papryki czerwonej, żółtej i zielonej. Ryż z mięsem i warzywami nie obejdzie się też bez cebuli i mieszanki ziół.
Dla urozmaicenia:
Duszone warzywa i mięso pasują do każdego rodzaju ryżu. Możesz ugotować któryś z białych gatunków lub puścić wodze fantazji i wybrać ryż brązowy, czarny lub kolorowy. Za każdym razem może to być inny gatunek, dzięki czemu wykorzystując jeden przepis, zawsze podasz inaczej wyglądające danie. Ryż z mięsem mielonym i warzywami to potrawa, którą bez trudu dopasujesz do siebie.