Duszony indyk ze szpinakiem i sosem serowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszony indyk ze szpinakiem i sosem serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
69 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

71 osób wydrukowało

Pobierz pdf

333 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 łyżka

200 mililitrów

1 sztuka

50 gramów

0.5 łyżeczki

100 gramów

100 gramów

100 gramów

1 pęczek

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta w wodzie z dodatkiem kostki Knorr.

Krok 2

Fix Knorr połącz z 300 ml wody i zagotuj.

Krok 3

Indyka pokrój w cienkie paski, zamarynuj w przyprawie do Indyka Knorr i usmaż na patelni.

Krok 4

W dużej misce połącz sos serowy, śmietanę, starty parmezan i tymianek.

Krok 5

W naczyniu żaroodpornym układaj ryż, następnie wszystkie warzywa i zalej je sosem. Na wierzchu układaj indyka i posyp całość bułką tartą. Zapiekaj przez 20-30 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z natką pietruszki na wierzchu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

2

Opinie o przepisie

  • W

    W , 23.08.2025

    A w ilu stopniach zapiekać ?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszony indyk ze szpinakiem i sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszony indyk ze szpinakiem i sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszony indyk ze szpinakiem i sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszony indyk ze szpinakiem i sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszony indyk ze szpinakiem i sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszony indyk ze szpinakiem i sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszony indyk ze szpinakiem i sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszony indyk ze szpinakiem i sosem serowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszony indyk ze szpinakiem i sosem serowymDuszony indyk ze szpinakiem i sosem serowym

Z produktów drobiowych najczęściej wybieramy kurczaka. A szkoda, bo indyk w niczym mu nie ustępuje, a smakuje nawet lepiej. Wraz ze szpinakiem, sosem serowym i ryżem tworzy pyszne danie, które ma szansę dołączyć do Twoich ulubionych. Tylko daj mu szansę!

Dla kogo?

Dla każdego, kto rzadko sięga po indyka. Czas to zmienić i wypróbować przepisy, którym trudno będzie się oprzeć.

Na jaką okazję?

Duszony indyk ze szpinakiem i sosem serowym to idealny pomysł na codzienny i weekendowy obiad. Przypadnie do gustu całej rodzinie!

Czy wiesz, że?

Parmezan to pochodzący z Włoch twardy ser z mleka krowiego. Oryginalne parmezan jest wytwarzany tylko z mleka krów rasy reggiana.

Dla urozmaicenia:

Potrawę udekoruj natką pietruszki, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej aromatyczna!