Duszony indyk ze szpinakiem i sosem serowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

11 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

205 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

0.5 szklanki

0.5 łyżeczki

1 pęczek

100 gramów

200 mililitrów

100 gramów

200 gramów

100 gramów

50 gramów

400 gramów

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu producenta w wodzie z dodatkiem kostki Knorr.

Krok 2

Fix Knorr połącz z 300 ml wody i zagotuj.

Krok 3

Indyka pokrój w cienkie paski, zamarynuj w przyprawie do Indyka Knorr i usmaż na patelni.

Krok 4

W dużej misce połącz sos serowy, śmietanę, starty parmezan i tymianek.

Krok 5

W naczyniu żaroodpornym układaj ryż, następnie wszystkie warzywa i zalej je sosem. Na wierzchu układaj indyka i posyp całość bułką tartą. Zapiekaj przez 20-30 minut. Podawaj z natką pietruszki na wierzchu.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszony indyk ze szpinakiem i sosem serowymDuszony indyk ze szpinakiem i sosem serowym

Z produktów drobiowych najczęściej wybieramy kurczaka. A szkoda, bo indyk w niczym mu nie ustępuje, a smakuje nawet lepiej. Wraz ze szpinakiem, sosem serowym i ryżem tworzy pyszne danie, które ma szansę dołączyć do Twoich ulubionych. Tylko daj mu szansę!

Dla kogo?

Dla każdego, kto rzadko sięga po indyka. Czas to zmienić i wypróbować przepisy, którym trudno będzie się oprzeć.

Na jaką okazję?

Duszony indyk ze szpinakiem i sosem serowym to idealny pomysł na codzienny i weekendowy obiad. Przypadnie do gustu całej rodzinie!

Czy wiesz, że?

Parmezan to pochodzący z Włoch twardy ser z mleka krowiego. Oryginalne parmezan jest wytwarzany tylko z mleka krów rasy reggiana.

Dla urozmaicenia:

Potrawę udekoruj natką pietruszki, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej aromatyczna!