Risotto z kurczakiem i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Risotto z kurczakiem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

38

2043 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1097 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1459 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 sztuki

1 sztuka

1 litr

4 sztuki

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

0.5 szklanki

0.5 pęczka

80 gramów

100 mililitrów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulionetkę Knorr zagotuj z 1 l wody, aby powstał bulion.

Risotto z kurczakiem i grzybami  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej połowę oliwy i podsmaż mięso pokrojone w paski. Następnie dodaj pieczarki podzielone na cząstki.

Risotto z kurczakiem i grzybami  - Krok 2

Krok 3

Wyjmij mięso i pieczarki z patelni, na którą wlej pozostałą oliwę. Podsmaż pokrojone w kostkę szalotkę i czosnek.

Risotto z kurczakiem i grzybami  - Krok 3

Krok 4

Dodaj ryż i całość smaż przez kilka minut. Następnie zalej wywarem z suszonych grzybów, które pokrój w paski i również dodaj do risotto.

Risotto z kurczakiem i grzybami  - Krok 4

Krok 5

Po chwili wlej tyle bulionu, aby zakrył ryż. Gotuj powoli, aż ziarna wchłoną płyn, następnie dolej kolejną jego porcję. Czynność powtarzaj, aż ryż zmięknie, a całość będzie półpłynna.

Risotto z kurczakiem i grzybami  - Krok 5

Krok 6

Na koniec dodaj z powrotem mięso i pieczarki. Gotuj 2 minuty. Wlej do ryżu śmietankę, dodaj masło i starty ser. Całość gotuj jeszcze 2-3 minuty i dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Risotto podawaj natychmiast po przygotowaniu w głębokim talerzu. Powinno być płynne.

Risotto z kurczakiem i grzybami  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

6

Opinie o przepisie

  • Barbara Bomba

    Barbara Bomba , 19.03.2020

    Pychotka. Można też dodać małą marchewkę i trochę papryki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Gruszczynski

    Wojtek Gruszczynski , 04.08.2019

    Prawdziwe rizzotto.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Sikora

    Adrian Sikora , 16.10.2018

    Jaka śmietana do tego?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria Bromboszcz

    Wiktoria Bromboszcz , 20.08.2018

    taaaak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogna Bogna

    Bogna Bogna , 18.09.2016

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam  Nobielski

    Adam Nobielski , 10.03.2016

    ogolnie uwielbiam risotto ale to podbilo moje podniebienie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z kurczakiem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z kurczakiem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z kurczakiem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z kurczakiem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z kurczakiem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z kurczakiem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z kurczakiem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z kurczakiem i grzybami Risotto z kurczakiem i grzybami

Risotto to popularna włoska potrawa przyrządzana z ryżu podsmażanego na tłuszczu (dobrze sprawdzi się tu np. oliwa z oliwek) z cebulą lub czosnkiem, a następnie duszonego powoli w bulionie z dodatkiem wytrawnego wina lub innego wytrawnego alkoholu. Do ryżu dodaje się także składniki, które nadają mu aksamitnej konsystencji. Najlepiej wykorzystać śmietanę, masło oraz starty parmezan. Bardzo ważnym elementem każdego risotto jest bulion. Pamiętaj, aby do ryżu nigdy nie dodawać zimnego wywaru – obniży on temperaturę i sprawi, że proces gotowania zostanie przerwany. Kluczowy jest także ryż – musi być on krótkoziarnisty i okrągły lub owalny. Do przygotowania risotto nigdy nie używaj ryżu parboiled lub jaśminowego. Po ugotowaniu, w środku powinien być on al dente, natomiast jego wierzchnia warstwa skrobiowa przybrać powinna miękką, kremową postać.