Risotto z kurczakiem i grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

1953 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1067 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1413 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

2 sztuki

1 litr

4 sztuki

200 gramów

2 sztuki

2 sztuki

2 łyżki

0.5 szklanki

0.5 pęczka

80 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bulionetkę Knorr zagotuj z 1 l wody, aby powstał bulion.

Risotto z kurczakiem i grzybami  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej połowę oliwy i podsmaż mięso pokrojone w paski. Następnie dodaj pieczarki podzielone na cząstki.

Risotto z kurczakiem i grzybami  - Krok 2

Krok 3

Wyjmij mięso i pieczarki z patelni, na którą wlej pozostałą oliwę. Podsmaż pokrojone w kostkę szalotkę i czosnek.

Risotto z kurczakiem i grzybami  - Krok 3

Krok 4

Dodaj ryż i całość smaż przez kilka minut. Następnie zalej wywarem z suszonych grzybów, które pokrój w paski i również dodaj do risotto.

Risotto z kurczakiem i grzybami  - Krok 4

Krok 5

Po chwili wlej tyle bulionu, aby zakrył ryż. Gotuj powoli, aż ziarna wchłoną płyn, następnie dolej kolejną jego porcję. Czynność powtarzaj, aż ryż zmięknie, a całość będzie półpłynna.

Risotto z kurczakiem i grzybami  - Krok 5

Krok 6

Na koniec dodaj z powrotem mięso i pieczarki. Gotuj 2 minuty. Wlej do ryżu śmietankę, dodaj masło i starty ser. Całość gotuj jeszcze 2-3 minuty i dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Risotto podawaj natychmiast po przygotowaniu w głębokim talerzu. Powinno być płynne.

Risotto z kurczakiem i grzybami  - Krok 6
6

Opinie o przepisie

  • Barbara Bomba

    Barbara Bomba

    Pychotka. Można też dodać małą marchewkę i trochę papryki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wojtek Gruszczynski

    Wojtek Gruszczynski

    Prawdziwe rizzotto.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adrian Sikora

    Adrian Sikora

    Jaka śmietana do tego?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria Bromboszcz

    Wiktoria Bromboszcz

    taaaak

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogna Bogna

    Bogna Bogna

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Adam  Nobielski

    Adam Nobielski

    ogolnie uwielbiam risotto ale to podbilo moje podniebienie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Risotto z kurczakiem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Risotto z kurczakiem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Risotto z kurczakiem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Risotto z kurczakiem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Risotto z kurczakiem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Risotto z kurczakiem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Risotto z kurczakiem i grzybami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Risotto z kurczakiem i grzybami Risotto z kurczakiem i grzybami

Risotto to popularna włoska potrawa przyrządzana z ryżu podsmażanego na tłuszczu (dobrze sprawdzi się tu np. oliwa z oliwek) z cebulą lub czosnkiem, a następnie duszonego powoli w bulionie z dodatkiem wytrawnego wina lub innego wytrawnego alkoholu. Do ryżu dodaje się także składniki, które nadają mu aksamitnej konsystencji. Najlepiej wykorzystać śmietanę, masło oraz starty parmezan. Bardzo ważnym elementem każdego risotto jest bulion. Pamiętaj, aby do ryżu nigdy nie dodawać zimnego wywaru – obniży on temperaturę i sprawi, że proces gotowania zostanie przerwany. Kluczowy jest także ryż – musi być on krótkoziarnisty i okrągły lub owalny. Do przygotowania risotto nigdy nie używaj ryżu parboiled lub jaśminowego. Po ugotowaniu, w środku powinien być on al dente, natomiast jego wierzchnia warstwa skrobiowa przybrać powinna miękką, kremową postać.