
Składniki
2 szklanki
2 sztuki
1 sztuka
1 litr
4 sztuki
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
0.5 szklanki
0.5 pęczka
80 gramów
100 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Bulionetkę Knorr zagotuj z 1 l wody, aby powstał bulion.

Krok 2
Na patelni rozgrzej połowę oliwy i podsmaż mięso pokrojone w paski. Następnie dodaj pieczarki podzielone na cząstki.

Krok 3
Wyjmij mięso i pieczarki z patelni, na którą wlej pozostałą oliwę. Podsmaż pokrojone w kostkę szalotkę i czosnek.

Krok 4
Dodaj ryż i całość smaż przez kilka minut. Następnie zalej wywarem z suszonych grzybów, które pokrój w paski i również dodaj do risotto.

Krok 5
Po chwili wlej tyle bulionu, aby zakrył ryż. Gotuj powoli, aż ziarna wchłoną płyn, następnie dolej kolejną jego porcję. Czynność powtarzaj, aż ryż zmięknie, a całość będzie półpłynna.

Krok 6
Na koniec dodaj z powrotem mięso i pieczarki. Gotuj 2 minuty. Wlej do ryżu śmietankę, dodaj masło i starty ser. Całość gotuj jeszcze 2-3 minuty i dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Risotto podawaj natychmiast po przygotowaniu w głębokim talerzu. Powinno być płynne.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulionetka drobiowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z kurczakiem i grzybami
Risotto to popularna włoska potrawa przyrządzana z ryżu podsmażanego na tłuszczu (dobrze sprawdzi się tu np. oliwa z oliwek) z cebulą lub czosnkiem, a następnie duszonego powoli w bulionie z dodatkiem wytrawnego wina lub innego wytrawnego alkoholu. Do ryżu dodaje się także składniki, które nadają mu aksamitnej konsystencji. Najlepiej wykorzystać śmietanę, masło oraz starty parmezan. Niektóre receptury na risotto na tym etapie się kończą, ale my postanowiliśmy urozmaicić smak ryżowego dania. Spróbuj wykwintnego risotto z kurczakiem i grzybami.
Dla kogo?
Lubisz zamieniać proste składniki w niezwykłe potrawy? W takim razie przepis na risotto z kurczakiem i pieczarkami celnie trafi w twój gust. Choć produkty są znane i popularne, pamiętaj, by stawiać na ich jakość.
Na jaką okazję?
Risotto z grzybami i kurczakiem będzie bardzo szykownym posiłkiem, o ile zadbasz o wszystkie szczegóły. Kluczowy jest także ryż – musi być on krótkoziarnisty i okrągły lub owalny. Do przygotowania risotto z pieczarkami i kurczakiem nigdy nie używaj ryżu parboiled lub jaśminowego. Po ugotowaniu, w środku powinien być on al dente, natomiast jego wierzchnia warstwa skrobiowa przybrać powinna miękką, kremową postać. Jeśli te warunki zostaną spełnione, przygotowany ryż z grzybami i kurczakiem śmiało podasz na eleganckim bankiecie, który zorganizujesz w swoim salonie.
Czy wiesz, że?
Bardzo ważnym elementem risotto z kurczakiem i pieczarkami jest bulion. Pamiętaj, aby do ryżu nigdy nie dodawać zimnego wywaru – obniży on temperaturę i sprawi, że proces gotowania risotto z grzybami i kurczakiem zostanie przerwany.
Dla urozmaicenia:
Danie modyfikuj wedle uznania. W risotto grzybowym z kurczakiem pieczarki możesz zamienić na kurki. Zrobi się jeszcze bardziej stylowo.