
Składniki
2 szklanki
2 sztuki
1 sztuka
1 litr
4 sztuki
200 gramów
2 sztuki
2 sztuki
2 łyżki
0.5 szklanki
0.5 pęczka
80 gramów
100 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Bulionetkę Knorr zagotuj z 1 l wody, aby powstał bulion.

Krok 2
Na patelni rozgrzej połowę oliwy i podsmaż mięso pokrojone w paski. Następnie dodaj pieczarki podzielone na cząstki.

Krok 3
Wyjmij mięso i pieczarki z patelni, na którą wlej pozostałą oliwę. Podsmaż pokrojone w kostkę szalotkę i czosnek.

Krok 4
Dodaj ryż i całość smaż przez kilka minut. Następnie zalej wywarem z suszonych grzybów, które pokrój w paski i również dodaj do risotto.

Krok 5
Po chwili wlej tyle bulionu, aby zakrył ryż. Gotuj powoli, aż ziarna wchłoną płyn, następnie dolej kolejną jego porcję. Czynność powtarzaj, aż ryż zmięknie, a całość będzie półpłynna.

Krok 6
Na koniec dodaj z powrotem mięso i pieczarki. Gotuj 2 minuty. Wlej do ryżu śmietankę, dodaj masło i starty ser. Całość gotuj jeszcze 2-3 minuty i dopraw świeżo mielonym pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Risotto podawaj natychmiast po przygotowaniu w głębokim talerzu. Powinno być płynne.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Risotto z kurczakiem i grzybami
Risotto to popularna włoska potrawa przyrządzana z ryżu podsmażanego na tłuszczu (dobrze sprawdzi się tu np. oliwa z oliwek) z cebulą lub czosnkiem, a następnie duszonego powoli w bulionie z dodatkiem wytrawnego wina lub innego wytrawnego alkoholu. Do ryżu dodaje się także składniki, które nadają mu aksamitnej konsystencji. Najlepiej wykorzystać śmietanę, masło oraz starty parmezan. Niektóre receptury na risotto na tym etapie się kończą, ale my postanowiliśmy urozmaicić smak ryżowego dania. Spróbuj wykwintnego risotto z kurczakiem i grzybami.
Dla kogo?
Lubisz zamieniać proste składniki w niezwykłe potrawy? W takim razie przepis na risotto z kurczakiem i pieczarkami celnie trafi w twój gust. Choć produkty są znane i popularne, pamiętaj, by stawiać na ich jakość.
Na jaką okazję?
Risotto z grzybami i kurczakiem będzie bardzo szykownym posiłkiem, o ile zadbasz o wszystkie szczegóły. Kluczowy jest także ryż – musi być on krótkoziarnisty i okrągły lub owalny. Do przygotowania risotto z pieczarkami i kurczakiem nigdy nie używaj ryżu parboiled lub jaśminowego. Po ugotowaniu, w środku powinien być on al dente, natomiast jego wierzchnia warstwa skrobiowa przybrać powinna miękką, kremową postać. Jeśli te warunki zostaną spełnione, przygotowany ryż z grzybami i kurczakiem śmiało podasz na eleganckim bankiecie, który zorganizujesz w swoim salonie.
Czy wiesz, że?
Bardzo ważnym elementem risotto z kurczakiem i pieczarkami jest bulion. Pamiętaj, aby do ryżu nigdy nie dodawać zimnego wywaru – obniży on temperaturę i sprawi, że proces gotowania risotto z grzybami i kurczakiem zostanie przerwany.
Dla urozmaicenia:
Danie modyfikuj wedle uznania. W risotto grzybowym z kurczakiem pieczarki możesz zamienić na kurki. Zrobi się jeszcze bardziej stylowo.