Sałatka z ryżem i tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z ryżem i tuńczykiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

42

heart
2874 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1085 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1295 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

We wrzącej wodzie rozprowadź Bulionetkę drobiową Knorr, następnie ugotuj ryż tak, aby był sypki. Odstaw do ostygnięcia.

Sałatka z ryżem i tuńczykiem - Krok 1

Krok 2

Czosnek pokrój w cienkie plastry i podsmaż na oliwie. Po lekkim zarumienieniu przełóż do osobnego naczynia. Poczekaj do wystygnięcia.

Sałatka z ryżem i tuńczykiem - Krok 2

Krok 3

Papryki oczyść z pestek i pokrój w drobną kostkę, a pomidorki przekrój na pół. Tuńczyka odcedź z zalewy.

Sałatka z ryżem i tuńczykiem - Krok 3

Krok 4

Ryż wymieszaj z warzywami, tuńczykiem oraz plastrami czosnku.

Sałatka z ryżem i tuńczykiem - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą z oliwek i odrobiną wody. Chilli oraz kolendrę drobno posiekaj, wymieszaj z sokiem z cytryny, następnie dodaj do przygotowanego sosu. Połącz go z sałatką.

Sałatka z ryżem i tuńczykiem - Krok 5

Krok 6

Sałatkę podawaj udekorowaną pomidorkami i polaną jogurtem. Świetnie smakuje z bagietką.

Sałatka z ryżem i tuńczykiem - Krok 6
1

Opinie o przepisie

  • Alexandra Ola Olinka

    Alexandra Ola Olinka , 19.11.2015

    Pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z ryżem i tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z ryżem i tuńczykiemSałatka z ryżem i tuńczykiem

Szukasz inspiracji na prostą sałatkę? Ta, której bazą jest ryż i tuńczyk, będzie dla Ciebie doskonałą propozycją. Wśród jej składników powinny pojawić się ponadto świeże pomidory. W sezonie letnim sięgnij po ich słodkie gatunki, takie jak pomidory koktajlowe lub malinowe. Dobrze skomponują się one z papryką, np. czerwoną i zieloną. Ostrego posmaku nada daniu czosnek przeciśnięty przez praskę. Ryż przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, opcjonalnie wzmacniając jego smak bulionetką mięsną. Wszystkie składniki wymieszaj wraz z odsączonym tuńczykiem. Sałatkę dopraw sosem ziołowym na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny i suszonych ziół, takich jak: oregano, bazylia czy tymianek. Wzmocnij jej ostrość dodatkiem chili, a aromat świeżą kolendrą. Podawaj ją na zimno, udekorowaną posiekanym szczypiorkiem i kawałkami pomidorów. Możesz polać ją jogurtem naturalnym. Będzie świetnie smakować z chrupiącą bagietką lub grzankami czosnkowymi. Wypróbuj nasz przepis na smaczną sałatkę z ryżem i tuńczykiem.