
Składniki
160 gramów
1 sztuka
0.5 sztuki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
Krok 2
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój na mniejsze kawałki. Ogórka umyj i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Nektarynkę umyj i pokrój w mniejsze kawałki.
Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą i 6 łyżkami wody.
Krok 4
Wymieszaj wszystkie składniki sałatki i podawaj.

Dobra rada:
Taką sałatkę możesz przygotować wcześniej. Dobrze pasują podsmażone kawałki kurczaka.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ryżowa
Sałatka z białym ryżem, ananasem i kurczakiem zaliczana jest już do kulinarnych klasyków. Po co jednak kolejny raz przygotowywać dobrze znaną potrawę, skoro można odkrywać nowe smakowite kombinacje? Nie potrzeba na to wielu godzin! Zrobienie sałatki z brązowym ryżem, warzywami i nektarynką nie zajmuje wiele czasu, ale za to danie na długo pozostaje w pamięci!
Dla kogo?
Cenisz przepisy genialne w swej prostocie? Taka właśnie jest sałatka ryżowa. Niby żaden ze składników nie wydaje się egzotyczny, ale ich połączenie może naprawdę pozytywnie zaskoczyć.
Na jaką okazję?
Przygotuj większą porcję, by sałatkę ryżową móc podać podczas niezobowiązującej wizyty znajomych. Nie musisz zamykać się na długie godziny w kuchni, kiedy spodziewasz się gości. Sałatka z ryżem brązowym to kapitalny pomysł na lunch i kolację.
Czy wiesz, że?
Ze względu na swój charakterystyczny kolor i wydłużony kształt brązowy ryż świetnie prezentuje się w najróżniejszych sałatkach ryżowych.
Dla urozmaicenia:
Do zrobienia sałatki ryżowej możesz wykorzystać też ryż czerwony, jaśminowy albo basmati.