
Składniki
12 sztuk
1 garść
0.5 sztuki
10 sztuk
2 łyżki
3 łyżki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sałatę, natkę i szpinak opłucz i dobrze osącz. Z połówki melona usuń łyżką gniazdo nasienne a następnie wykrój z miąższu specjalną łyżeczką zgrabne kuleczki. Przygotuj sos według przepisu na opakowaniu mieszając proszek z wodą i olejem - dokładnie wymieszaj i odstaw.
Krok 2
Plasterki szynki, jeśli duże, poprzekrawaj na połówki i wszystkie kawałki zwiń w ruloniki. Ziarno słonecznika podpraż chwilę na rozgrzanej suchej patelni, ostudź.
Krok 3
Na talerzach rozłóż porcje sałaty przekładając je liśćmi szpinaku i natki. Dołóż ruloniki z szynki i kulki melona. Całość polej sosem i posyp słonecznikiem. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos Sałatkowy Paprykowo-Ziołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej