Sałata z melonem i szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałata z melonem i szynką

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 garść

0.5 sztuki

10 sztuk

2 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę, natkę i szpinak opłucz i dobrze osącz. Z połówki melona usuń łyżką gniazdo nasienne a następnie wykrój z miąższu specjalną łyżeczką zgrabne kuleczki. Przygotuj sos według przepisu na opakowaniu mieszając proszek z wodą i olejem - dokładnie wymieszaj i odstaw.

Krok 2

Plasterki szynki, jeśli duże, poprzekrawaj na połówki i wszystkie kawałki zwiń w ruloniki. Ziarno słonecznika podpraż chwilę na rozgrzanej suchej patelni, ostudź.

Krok 3

Na talerzach rozłóż porcje sałaty przekładając je liśćmi szpinaku i natki. Dołóż ruloniki z szynki i kulki melona. Całość polej sosem i posyp słonecznikiem. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałata z melonem i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałata z melonem i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałata z melonem i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałata z melonem i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałata z melonem i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałata z melonem i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałata z melonem i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałata z melonem i szynką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej