Sałata z melonem i szynką

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 garść

0.5 sztuki

10 sztuk

2 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę, natkę i szpinak opłucz i dobrze osącz. Z połówki melona usuń łyżką gniazdo nasienne a następnie wykrój z miąższu specjalną łyżeczką zgrabne kuleczki. Przygotuj sos według przepisu na opakowaniu mieszając proszek z wodą i olejem - dokładnie wymieszaj i odstaw.

Krok 2

Plasterki szynki, jeśli duże, poprzekrawaj na połówki i wszystkie kawałki zwiń w ruloniki. Ziarno słonecznika podpraż chwilę na rozgrzanej suchej patelni, ostudź.

Krok 3

Na talerzach rozłóż porcje sałaty przekładając je liśćmi szpinaku i natki. Dołóż ruloniki z szynki i kulki melona. Całość polej sosem i posyp słonecznikiem. Podawaj od razu po przygotowaniu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałata z melonem i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałata z melonem i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałata z melonem i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałata z melonem i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałata z melonem i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałata z melonem i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałata z melonem i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej