Sałata z melonem i szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałata z melonem i szynką

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

1

heart
8 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

12 sztuk

1 garść

0.5 sztuki

10 sztuk

2 łyżki

3 łyżki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sałatę, natkę i szpinak opłucz i dobrze osącz. Z połówki melona usuń łyżką gniazdo nasienne a następnie wykrój z miąższu specjalną łyżeczką zgrabne kuleczki. Przygotuj sos według przepisu na opakowaniu mieszając proszek z wodą i olejem - dokładnie wymieszaj i odstaw.

Krok 2

Plasterki szynki, jeśli duże, poprzekrawaj na połówki i wszystkie kawałki zwiń w ruloniki. Ziarno słonecznika podpraż chwilę na rozgrzanej suchej patelni, ostudź.

Krok 3

Na talerzach rozłóż porcje sałaty przekładając je liśćmi szpinaku i natki. Dołóż ruloniki z szynki i kulki melona. Całość polej sosem i posyp słonecznikiem. Podawaj od razu po przygotowaniu.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałata z melonem i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałata z melonem i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałata z melonem i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałata z melonem i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałata z melonem i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałata z melonem i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałata z melonem i szynką  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałata z melonem i szynką  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej