Sałatka z panierowanym serem camembert
łatwe
1145 osób zapisało

Składniki
0.5 kilograma
200 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
2 sztuki
300 gramów
2 sztuki
30 gramów
40 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj miseczki. Do jednej z nich wsyp bułkę tartą. W drugiej roztrzep jajko za pomocą widelca. Na patelnie lub do garnka wlej olej roślinny i zacznij podgrzewać tłuszcz. Ser camembert podziel na ćwiartki. Panieruj, zaczynając od jajka, następnie w bułce tartej. Czynność tę powtórz, aby ser był dokładnie pokryty panierką. Trójkąciki camemberta smaż na głębokim tłuszczu, do momentu, kiedy będą rumiane. Gdy będą gotowe, odsącz na ręczniku papierowym.

Krok 2
Cebulę obierz i pokrój w dość cienkie plastry. Sałaty umyj, a następnie porwij na mniejsze kawałki i wrzuć na talerz. Na niej ułóż czerwoną cebulę oraz ćwiartki pomidorków koktajlowych.

Krok 3
Sos sałatkowy francuski Knorr wymieszaj z wodą i oliwą zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodaj żurawinę, ponownie wymieszaj i odstaw na kilka minut.

Krok 4
Sałatkę polej dresingiem, dodaj opieczone kawałki sera i podawaj natychmiast, póki camembert jest jeszcze gorący.


Dobra rada:
Przygotowując sałatkę z panierowanym serem możesz użyć ulubionego mixu sałat. Dzięki temu nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z panierowanym serem camembert
Sałatki to temat rzeka – możliwości jest tak wiele, że nie sposób wymienić je wszystkie! Jak jednak sprawić, aby to danie nabrało nieco innego charakteru? Warto urozmaicić je dodatkiem w postaci grillowanego serka! Sałatka z panierowanym serem camembert to prawdziwa Francja elegancja!
Dla kogo?
Sałatka z serem camembert i żurawiną stanowi znakomite rozwiązanie dla wielbicieli warzyw w ciekawym, ale i nie bardzo pracochłonnym wydaniu. Dodatek charakterystycznego w smaku camemberta serwowanego na ciepło zadowoli także pasjonatów serowych smaków!
Na jaką okazję?
Sałatka z panierowanym serem camembert i żurawiną świetnie sprawdzi się wieczorową porą, zwłaszcza podczas romantycznej kolacji lub w trakcie imprezy ze znajomymi. Można ją również zaserwować jako pewne urozmaicenie podczas spotkań przy grillu.
Czy wiesz, że?
Do sałatki z serem camembertem i żurawiną warto dodać również sos ziołowy, który świetnie podbije jej smak. Przygotować go możesz nie tylko na bazie wody i oleju, ale także np. jogurtu. Będzie pysznie!
Dla urozmaicenia:
Jeśli nie przepadasz za camembertem, możesz równie dobrze użyć grillowanego sera halloumi. Ze świeżymi warzywami i lekkim dresingiem będzie komponował się wyśmienicie. Życzymy smacznego!