Sałatka z camembertem panierowanym - na ciepło | Przepisy.pl pixel

Sałatka z panierowanym serem camembert

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

heart
759 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

782 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1179 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

200 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

300 gramów

2 sztuki

30 gramów

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj miseczki. Do jednej z nich wsyp bułkę tartą. W drugiej roztrzep jajko za pomocą widelca. Na patelnie lub do garnka wlej olej roślinny i zacznij podgrzewać tłuszcz. Ser camembert podziel na ćwiartki. Panieruj, zaczynając od jajka, następnie w bułce tartej. Czynność tę powtórz, aby ser był dokładnie pokryty panierką. Trójkąciki camemberta smaż na głębokim tłuszczu, do momentu, kiedy będą rumiane. Gdy będą gotowe, odsącz na ręczniku papierowym.

Sałatka z panierowanym serem camembert  - Krok 1

Krok 2

Cebulę obierz i pokrój w dość cienkie plastry. Sałaty umyj, a następnie porwij na mniejsze kawałki i wrzuć na talerz. Na niej ułóż czerwoną cebulę oraz ćwiartki pomidorków koktajlowych.

Sałatka z panierowanym serem camembert  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy francuski Knorr wymieszaj z wodą i oliwą zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodaj żurawinę, ponownie wymieszaj i odstaw na kilka minut.

Sałatka z panierowanym serem camembert  - Krok 3

Krok 4

Sałatkę polej dresingiem, dodaj opieczone kawałki sera i podawaj natychmiast, póki camembert jest jeszcze gorący.

Sałatka z panierowanym serem camembert  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując sałatkę z panierowanym serem możesz użyć ulubionego mixu sałat. Dzięki temu nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.

2

Opinie o przepisie

  • Ania

    Ania , 03.04.2023

    Super pomysł na sałatkę! Sos z dodatkiem żurawiny robi robotę :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radosław Wiśniewski

    Radosław Wiśniewski , 18.06.2020

    Bardzo dobra sałatka, serek w takiej panierce to rewelacyjna sprawa. Dla tych co nie przepadają za cebulą polecam wkroić por, ja tak zrobiłem i wszystko do siebie pasuje.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z panierowanym serem camembert  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z panierowanym serem camembert  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z panierowanym serem camembert  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z panierowanym serem camembert  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z panierowanym serem camembert  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z panierowanym serem camembert  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z panierowanym serem camembert  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z panierowanym serem camembert  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z panierowanym serem camembert Sałatka z panierowanym serem camembert

Sałatki to temat rzeka – możliwości jest tak wiele, że nie sposób wymienić je wszystkie! Jak jednak sprawić, aby to danie nabrało nieco innego charakteru? Warto urozmaicić je dodatkiem w postaci grillowanego serka! Sałatka z panierowanym serem camembert to prawdziwa Francja elegancja!

Dla kogo?

Sałatka z serem camembert i żurawiną stanowi znakomite rozwiązanie dla wielbicieli warzyw w ciekawym, ale i nie bardzo pracochłonnym wydaniu. Dodatek charakterystycznego w smaku camemberta serwowanego na ciepło zadowoli także pasjonatów serowych smaków!

Na jaką okazję?

Sałatka z panierowanym serem camembert i żurawiną świetnie sprawdzi się wieczorową porą, zwłaszcza podczas romantycznej kolacji lub w trakcie imprezy ze znajomymi. Można ją również zaserwować jako pewne urozmaicenie podczas spotkań przy grillu.

Czy wiesz, że?

Do sałatki z serem camembertem i żurawiną warto dodać również sos ziołowy, który świetnie podbije jej smak. Przygotować go możesz nie tylko na bazie wody i oleju, ale także np. jogurtu. Będzie pysznie!

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie przepadasz za camembertem, możesz równie dobrze użyć grillowanego sera halloumi. Ze świeżymi warzywami i lekkim dresingiem będzie komponował się wyśmienicie. Życzymy smacznego!