Sałatka z camembertem panierowanym - na ciepło | Przepisy.pl pixel

Sałatka z panierowanym serem camembert

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

60

heart
758 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

773 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1159 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

200 gramów

1 sztuka

1 opakowanie

2 sztuki

300 gramów

2 sztuki

30 gramów

40 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj miseczki. Do jednej z nich wsyp bułkę tartą. W drugiej roztrzep jajko za pomocą widelca. Na patelnie lub do garnka wlej olej roślinny i zacznij podgrzewać tłuszcz. Ser camembert podziel na ćwiartki. Panieruj, zaczynając od jajka, następnie w bułce tartej. Czynność tę powtórz, aby ser był dokładnie pokryty panierką. Trójkąciki camemberta smaż na głębokim tłuszczu, do momentu, kiedy będą rumiane. Gdy będą gotowe, odsącz na ręczniku papierowym.

Sałatka z panierowanym serem camembert  - Krok 1

Krok 2

Cebulę obierz i pokrój w dość cienkie plastry. Sałaty umyj, a następnie porwij na mniejsze kawałki i wrzuć na talerz. Na niej ułóż czerwoną cebulę oraz ćwiartki pomidorków koktajlowych.

Sałatka z panierowanym serem camembert  - Krok 2

Krok 3

Sos sałatkowy francuski Knorr wymieszaj z wodą i oliwą zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodaj żurawinę, ponownie wymieszaj i odstaw na kilka minut.

Sałatka z panierowanym serem camembert  - Krok 3

Krok 4

Sałatkę polej dresingiem, dodaj opieczone kawałki sera i podawaj natychmiast, póki camembert jest jeszcze gorący.

Sałatka z panierowanym serem camembert  - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując sałatkę z panierowanym serem możesz użyć ulubionego mixu sałat. Dzięki temu nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.

2

Opinie o przepisie

  • Ania

    Ania , 03.04.2023

    Super pomysł na sałatkę! Sos z dodatkiem żurawiny robi robotę :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Radosław Wiśniewski

    Radosław Wiśniewski , 18.06.2020

    Bardzo dobra sałatka, serek w takiej panierce to rewelacyjna sprawa. Dla tych co nie przepadają za cebulą polecam wkroić por, ja tak zrobiłem i wszystko do siebie pasuje.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z panierowanym serem camembert  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z panierowanym serem camembert  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z panierowanym serem camembert  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z panierowanym serem camembert  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z panierowanym serem camembert  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z panierowanym serem camembert  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z panierowanym serem camembert  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z panierowanym serem camembert  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z panierowanym serem camembert Sałatka z panierowanym serem camembert

Sałatki to temat rzeka – możliwości jest tak wiele, że nie sposób wymienić je wszystkie! Jak jednak sprawić, aby to danie nabrało nieco innego charakteru? Warto urozmaicić je dodatkiem w postaci grillowanego serka! Sałatka z panierowanym serem camembert to prawdziwa Francja elegancja!

Dla kogo?

Sałatka z serem camembert i żurawiną stanowi znakomite rozwiązanie dla wielbicieli warzyw w ciekawym, ale i nie bardzo pracochłonnym wydaniu. Dodatek charakterystycznego w smaku camemberta serwowanego na ciepło zadowoli także pasjonatów serowych smaków!

Na jaką okazję?

Sałatka z panierowanym serem camembert i żurawiną świetnie sprawdzi się wieczorową porą, zwłaszcza podczas romantycznej kolacji lub w trakcie imprezy ze znajomymi. Można ją również zaserwować jako pewne urozmaicenie podczas spotkań przy grillu.

Czy wiesz, że?

Do sałatki z serem camembertem i żurawiną warto dodać również sos ziołowy, który świetnie podbije jej smak. Przygotować go możesz nie tylko na bazie wody i oleju, ale także np. jogurtu. Będzie pysznie!

Dla urozmaicenia:

Jeśli nie przepadasz za camembertem, możesz równie dobrze użyć grillowanego sera halloumi. Ze świeżymi warzywami i lekkim dresingiem będzie komponował się wyśmienicie. Życzymy smacznego!