Sałatka z grillowanego bakłażana przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z grillowanego bakłażana

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
776 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

171 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

50 gramów

1 sztuka

1 sztuka

300 gramów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z tortilli wykrój cztery długie paski szerokie na około dwa centymetry. Końce pasków posmaruj roztrzepanym jajkiem i sklej ze sobą. Pasek ułóż krawędzią na blasze, uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość umieść w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut, aby ciasto zrobiło się sztywne.

Sałatka z grillowanego bakłażana - Krok 1

Krok 2

Bakłażana umyj, a następnie pokrój w centymetrowej grubości plastry.

Sałatka z grillowanego bakłażana - Krok 2

Krok 3

Plastry bakłażana zgrilluj z dwóch stron i ułóż na sałacie.

Sałatka z grillowanego bakłażana - Krok 3

Krok 4

Oczyść sałatę i ułóż jej część na talerzu. Z powstałego z tortilli serca odetnij dolną krawędź tak, aby mogło pionowo stanąć na talerzu. Pozostałe liście ułóż na środek serca tak, aby utrzymywały serce w pionie.

Sałatka z grillowanego bakłażana - Krok 4

Krok 5

Na wierzch sałat pokrusz ser i posyp ziarnami granatu.

Sałatka z grillowanego bakłażana - Krok 5

Krok 6

Całość dopraw do smaku polewając sosem sałatkowym Knorr wymieszanym z 3 łyżkami oliwy z oliwek i trzema łyżkami wody.

Sałatka z grillowanego bakłażana - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Przygotowując sałatkę możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.

2

Opinie o przepisie

  • Monika Machcińska

    Monika Machcińska , 09.02.2017

    ile krewetek potrzeba i co należy z nimi zrobić?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Machcińska

    Monika Machcińska , 09.02.2017

    a co zrobić z krewetkami i ile ich potrzeba ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z grillowanego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z grillowanego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z grillowanego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z grillowanego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z grillowanego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z grillowanego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z grillowanego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z grillowanego bakłażana - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z grillowanego bakłażanaSałatka z grillowanego bakłażana

Jeśli chcesz przyrządzić sałatkę, która będzie nie tylko dobrze smakowała, ale również efektownego wyglądała, ten przepis będzie odpowiednim rozwiązaniem. Podaj ją na przyjęciu, a będzie świetną przystawką przed daniem głównym. Sprawdzi się równie dobrze jako dodatek do mięs, np. drobiu lub wołowiny. Pamiętaj, aby przy zakupie bakłażana zwrócić szczególną uwagę na jego wygląd. Wybieraj mniejsze okazy, jędrne, o gładkiej skórce, bez przebarwień. Pokrój go w cienkie paski i zgrilluj. Urozmaicisz danie, dodając do niego inne warzywa: odpowiednia będzie cukinia oraz grube paski czerwonej papryki. Wolisz sery o łagodniejszym smaku niż proponowany w przepisie? Wykorzystaj na przykład kozi. Skomponuj swój ulubiony miks sałat, np. z rukoli, roszponki, radicchio oraz rzymskiej. Przed podaniem posyp całość pestkami granatu. Sałatka z grillowanego bakłażana może być serwowana z chlebkiem pita lub ziołową focaccią. Zainspiruj się tym przepisem i przyrządź efektownie podane danie według naszej propozycji.