
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
50 gramów
1 sztuka
1 sztuka
300 gramów
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z tortilli wykrój cztery długie paski szerokie na około dwa centymetry. Końce pasków posmaruj roztrzepanym jajkiem i sklej ze sobą. Pasek ułóż krawędzią na blasze, uformuj z niego najpierw koło, a następnie serce. Całość umieść w rozgrzanym piekarniku na około 10 minut, aby ciasto zrobiło się sztywne.

Krok 2
Bakłażana umyj, a następnie pokrój w centymetrowej grubości plastry.

Krok 3
Plastry bakłażana zgrilluj z dwóch stron i ułóż na sałacie.

Krok 4
Oczyść sałatę i ułóż jej część na talerzu. Z powstałego z tortilli serca odetnij dolną krawędź tak, aby mogło pionowo stanąć na talerzu. Pozostałe liście ułóż na środek serca tak, aby utrzymywały serce w pionie.

Krok 5
Na wierzch sałat pokrusz ser i posyp ziarnami granatu.

Krok 6
Całość dopraw do smaku polewając sosem sałatkowym Knorr wymieszanym z 3 łyżkami oliwy z oliwek i trzema łyżkami wody.


Dobra rada:
Przygotowując sałatkę możesz użyć mix sałat Fit&Easy. Dzięki temu nie musisz kupować kilku rodzajów sałat, a tylko jedną, gotową i już umytą mieszankę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z grillowanego bakłażana
Jeśli chcesz przyrządzić sałatkę, która będzie nie tylko dobrze smakowała, ale również efektownego wyglądała, ten przepis będzie odpowiednim rozwiązaniem. Podaj ją na przyjęciu, a będzie świetną przystawką przed daniem głównym. Sprawdzi się równie dobrze jako dodatek do mięs, np. drobiu lub wołowiny. Pamiętaj, aby przy zakupie bakłażana zwrócić szczególną uwagę na jego wygląd. Wybieraj mniejsze okazy, jędrne, o gładkiej skórce, bez przebarwień. Pokrój go w cienkie paski i zgrilluj. Urozmaicisz danie, dodając do niego inne warzywa: odpowiednia będzie cukinia oraz grube paski czerwonej papryki. Wolisz sery o łagodniejszym smaku niż proponowany w przepisie? Wykorzystaj na przykład kozi. Skomponuj swój ulubiony miks sałat, np. z rukoli, roszponki, radicchio oraz rzymskiej. Przed podaniem posyp całość pestkami granatu. Sałatka z grillowanego bakłażana może być serwowana z chlebkiem pita lub ziołową focaccią. Zainspiruj się tym przepisem i przyrządź efektownie podane danie według naszej propozycji.


































