Kolorowa sałatka z bobem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowa sałatka z bobem

Autor: futurehead

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

0.5 opakowania

1 garść

1 garść

1 garść

1 garść

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób ugotować al dente na parze (bez soli) lub w osolonej wodzie (ok. 10 minut). Opłukać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia.

Krok 2

Na suchej, rozgrzanej patelni ułożyć plastry szynki szwarcwaldzkiej (lub innej tego typu). Prażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż zrobi się chrupka.

Krok 3

Na dużym talerzu ułożyć liście ulubionych sałat, połówki pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych – im więcej kolorów, tym lepiej :)) oraz plasterki zielonych i czarnych oliwek, a następnie ziarna obranego bobu.

Krok 4

Całość skropić oliwą z oliwek (najlepiej czosnkową), a następnie ułożyć połamane kawałki chrupiącej szynki. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i uprażonym sezamem. Podawać samodzielnie lub z zapieczonym pełnoziarnistym pieczywem.

futurehead

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej