Kolorowa sałatka z bobem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowa sałatka z bobem

Autor: futurehead

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

12 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 gramów

0.5 opakowania

1 garść

1 garść

1 garść

1 garść

1 łyżka

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bób ugotować al dente na parze (bez soli) lub w osolonej wodzie (ok. 10 minut). Opłukać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia.

Krok 2

Na suchej, rozgrzanej patelni ułożyć plastry szynki szwarcwaldzkiej (lub innej tego typu). Prażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż zrobi się chrupka.

Krok 3

Na dużym talerzu ułożyć liście ulubionych sałat, połówki pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych – im więcej kolorów, tym lepiej :)) oraz plasterki zielonych i czarnych oliwek, a następnie ziarna obranego bobu.

Krok 4

Całość skropić oliwą z oliwek (najlepiej czosnkową), a następnie ułożyć połamane kawałki chrupiącej szynki. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i uprażonym sezamem. Podawać samodzielnie lub z zapieczonym pełnoziarnistym pieczywem.

futurehead

Dobra rada:

Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowa sałatka z bobem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka hawajska
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej