
Składniki
250 gramów
0.5 opakowania
1 garść
1 garść
1 garść
1 garść
1 łyżka
1 szczypta
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bób ugotować al dente na parze (bez soli) lub w osolonej wodzie (ok. 10 minut). Opłukać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia.
Krok 2
Na suchej, rozgrzanej patelni ułożyć plastry szynki szwarcwaldzkiej (lub innej tego typu). Prażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż zrobi się chrupka.
Krok 3
Na dużym talerzu ułożyć liście ulubionych sałat, połówki pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych – im więcej kolorów, tym lepiej :)) oraz plasterki zielonych i czarnych oliwek, a następnie ziarna obranego bobu.
Krok 4
Całość skropić oliwą z oliwek (najlepiej czosnkową), a następnie ułożyć połamane kawałki chrupiącej szynki. Posypać świeżo zmielonym pieprzem i uprażonym sezamem. Podawać samodzielnie lub z zapieczonym pełnoziarnistym pieczywem.
Dobra rada:
Nie gotuj bobu dłużej niż przez 15 minut – inaczej straci on swoje wartości odżywcze i wyjątkowy smak.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcej