
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
4 sztuki
8 sztuk
2 sztuki
12 sztuk
4 sztuki
2 łyżki
50 mililitrów
150 mililitrów
3 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
0.5 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sałaty opłukałam, porwałam na kawałki i włożyłam do dużej salaterki.Warzywa i pieczarki pokroiłam w duże kawałki i razem z oliwkami nadziałam na długą wykałaczkę i upiekłam na grillu. Gotowe zdjęłam ze szpatułek i wsypałam na sałatę.Szczypiorek drobno posiekałam i posypałam sałatkę.Po chwili dołączył jeszcze osączony ser feta.
Krok 2
Przygotowałam sos vinegrette.Wszystkie składniki sosu umieściłam w słoiku.Dokładnie zakręciłam i kilkanaście razy mocno potrząsałam słoikiem,aby składniki się wymieszały.
Krok 3
Tak przygotowany sosem polałam sałatkę.Oczywiscie nie wszystkim.Wykorzystałam 4-5 łyżek,a resztę odstawiłam w zakręconym słoiku do lodówki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej