Sałatka z marynowanym tofu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z marynowanym tofu

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

15

171 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

259 osób wydrukowało

Pobierz pdf

386 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

1 sztuka

200 gramów

0.5 pęczka

150 gramów

100 gramów

200 gramów

0.5 pęczka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Pokrój pomidory w ćwiartki, cebulę w plastry, groszek cukrowy w cienkie paski.

Sałatka z marynowanym tofu - Krok 1

Krok 2

Pokrój tofu w grubsze plastry, smaż na patelni do momenty, kiedy nabierze rumianego koloru. Następnie jeszcze ciepłe tofu zalej przygotowanym wcześniej sosem. Odstaw na 2 godziny.

Sałatka z marynowanym tofu - Krok 2

Krok 3

Porwij sałaty, dodaj ćwiartki pomidora, plasterki cebuli, groszek cukrowy oraz kiełki. Kapelusze pieczarek surowych pokrój w bardzo cienkie plasterki. Dodaj do sałatki.

Sałatka z marynowanym tofu - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj wszystkie składniki sałatki z marynowanym tofu i pozostałym sosem. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem i kolendrą.

Sałatka z marynowanym tofu - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z marynowanym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z marynowanym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z marynowanym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z marynowanym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z marynowanym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z marynowanym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z marynowanym tofu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z marynowanym tofu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z marynowanym tofuSałatka z marynowanym tofu

Tofu to rodzaj sera wytwarzanego z ziaren soi, szeroko wykorzystywanego w kuchni dalekowschodniej. Zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Jego zaletą jest to, że choć wydaje się być pozbawiony smaku, z łatwością przejmuje aromat dodatków, z którymi się go podaje. Jest więc świetnym składnikiem wszelkiego rodzaju sałatek. Wraz z kiełkami fasoli mung i groszkiem cukrowym nadaje im orientalnego charakteru. Ser z łatwością można już dostać w większości sklepów. Występuje w wielu rodzajach. Może być naturalny, z dodatkiem ziół, marynowany lub wędzony. Każda jego odmiana ma inne zastosowanie. Do sałatek najlepiej wybrać tofu naturalne, które przypomina nieco ser feta, przyprawić i usmażyć na patelni. Sałatka z marynowanym tofu zaskoczy swoim smakiem ciebie i twoich najbliższych. Jest dobrym pomysłem na kolację lub lunch. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałaś tofu, to najwyższa pora.