
Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
200 gramów
0.5 pęczka
150 gramów
100 gramów
200 gramów
0.5 pęczka
50 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj sos sałatkowy Knorr według przepisu na opakowaniu. Pokrój pomidory w ćwiartki, cebulę w plastry, groszek cukrowy w cienkie paski.

Krok 2
Pokrój tofu w grubsze plastry, smaż na patelni do momenty, kiedy nabierze rumianego koloru. Następnie jeszcze ciepłe tofu zalej przygotowanym wcześniej sosem. Odstaw na 2 godziny.

Krok 3
Porwij sałaty, dodaj ćwiartki pomidora, plasterki cebuli, groszek cukrowy oraz kiełki. Kapelusze pieczarek surowych pokrój w bardzo cienkie plasterki. Dodaj do sałatki.

Krok 4
Wymieszaj wszystkie składniki sałatki z marynowanym tofu i pozostałym sosem. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem i kolendrą.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z marynowanym tofu
Tofu to rodzaj sera wytwarzanego z ziaren soi, szeroko wykorzystywanego w kuchni dalekowschodniej. Zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Jego zaletą jest to, że choć wydaje się być pozbawiony smaku, z łatwością przejmuje aromat dodatków, z którymi się go podaje. Jest więc świetnym składnikiem wszelkiego rodzaju sałatek. Wraz z kiełkami fasoli mung i groszkiem cukrowym nadaje im orientalnego charakteru. Ser z łatwością można już dostać w większości sklepów. Występuje w wielu rodzajach. Może być naturalny, z dodatkiem ziół, marynowany lub wędzony. Każda jego odmiana ma inne zastosowanie. Do sałatek najlepiej wybrać tofu naturalne, które przypomina nieco ser feta, przyprawić i usmażyć na patelni. Sałatka z marynowanym tofu zaskoczy swoim smakiem ciebie i twoich najbliższych. Jest dobrym pomysłem na kolację lub lunch. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałaś tofu, to najwyższa pora.