Sałatka ziemniaczana z selerem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

43

44 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

401 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

3 sztuki

2 sztuki

0.5 pęczka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odstaw je do ostygnięcia, następnie obierz i pokrój w kostkę.

Sałatka ziemniaczana z selerem  - Krok 1

Krok 2

Łodygi selera naciowego dokładnie umyj, obierz i pokrój w paski. Sparz je, gotując 2 minuty we wrzątku. Następnie przełóż je do zimnej wody z lodem, aby nabrały ładnego koloru i zrobiły się chrupkie.

Sałatka ziemniaczana z selerem  - Krok 2

Krok 3

Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę.

Sałatka ziemniaczana z selerem  - Krok 3

Krok 4

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z oliwą, następnie połącz go z pozostałymi składnikami i posiekanym koperkiem. Sałatka doskonale smakuje z pieczoną lub smażoną rybą, np. pstrągiem.

Sałatka ziemniaczana z selerem  - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Knorr

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka ziemniaczana z selerem Sałatka ziemniaczana z selerem

Prosta potrawa, która rozbudzi twoje kulinarne zmysły. Sałatka ziemniaczana z selerem to idealne towarzystwo dla ryb lub potraw z mięsa. Połączenie ziemniaków i ugotowanych na twardo jajek nie jest niczym szczególnym, ale gdy dodamy do nich chrupiący seler naciowy, świeży koperek i aromatyczny sos sałatkowy, to powstaje danie godne uznania. By je zrobić, ziemniaki ugotuj w mundurkach, dodając do wody nieco soli. Następnie obierz je i pokrój w kostkę, podobnie jak jajka. Łodygi selera naciowego dokładnie umyj, obierz i pokrój w paski. Przed dodaniem do warzyw sparz je we wrzątku, a następnie bez zwłoki włóż do naczynia z zimną wodą. Dodaj do niej kostki lodu, a seler nabierze ładnego koloru i stanie się kusząco chrupki. Pozostaje kwestia sosu. Koperkowo-ziołową saszetkę wymieszaj z olejem z pestek winogron. Nada on sałatce charakterystycznego posmaku. Smacznego!