
Składniki
200 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
200 gramów
1 sztuka
3 łyżki
100 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ryż do miękkości, ale uważaj, by go nie rozgotować. Odcedź i poczekaj, aż ostygnie. W międzyczasie pokrój czosnek i podsmażaj go przez 5 min, aż zmięknie i zacznie pachnieć. Odstaw. Pokrój papryki w kostkę. Pokrój pomidory na pół i ostrożnie odcedź tuńczyka.

Krok 2
Przygotuj sos, mieszając zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr z drobno posiekaną papryczką chili, 3 łyżkami stołowymi wody i 3 łyżkami stołowymi oliwy z oliwek.

Krok 3
Wymieszaj wszystkie składniki sałatki z sosem. Udekoruj jogurtem i świeżą bazylią.


Dobra rada:
Do tego dania doskonale pasują ryż i makaron pozostałe z obiadu. Spróbuj dodać dzikiego ryżu, żeby sałatka była wyjątkowo chrupka.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Podstawa każdego przyjęcia. Połącz kawałki tuńczyka, sypki ryż, papryki i pomidory i ciesz się smakiem naszej doskonałej sałatki ryżowej z tuńczykiem.