Składniki
2 łyżki
2 sztuki
180 gramów
2 sztuki
150 gramów
8 sztuk
1 łyżka
4 łyżki
1 szklanka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dodaj do wrzącej osolonej wody łyżkę octu winnego. Marchewki pokrój w kostkę. Groszek, fasolę i marchewkę włóż do osolonej, wrzącej wody z dodatkiem octu winnego. Odcedź warzywa po ugotowaniu i odstaw do ostygnięcia.
Krok 2
Pokrojone w kostkę ziemniaki ugotuj oddzielnie tylko w osolonej wodzie, ostudź, połącz z resztą warzyw. Pokrój ogórki konserwowe w plasterki. Wystudzone warzywa włóż do salaterki. Dodaj kapary, ogórki.
Krok 3
Zmieszaj Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy Knorr z majonezem.
Krok 4
Wymieszaj całość i wstaw do lodówki na 15 minut. Udekoruj i podaj do stołu.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka rosyjska
Sałatka rosyjska najczęściej serwowana jest na przyjęciach i domowych spotkaniach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać ją częściej. Przekonują do tego zwłaszcza jej walory smakowe, a także to, że świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, a nawet drugie danie zabrane do pracy. Co zrobić, aby konsystencja sałatki oraz jej kompozycja były idealne? Przede wszystkim ważne jest, aby nie rozgotować warzyw: marchewki (pokrojonej wcześniej w kostkę), zielonego groszku czy fasoli szparagowej. Jednocześnie też nie mogą być one za twarde. Następnie należy wystudzić warzywa i przełożyć je do salaterki. Oprócz wymienionych wybierz również plasterki ogórków konserwowych, wyraziste w smaku kapary i ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Możesz również użyć niewielkiej ilości drobno posiekanej czerwonej cebuli. Na smak wpływ ma także rodzaj użytego sosu. W tym przypadku dobrze sprawdzi się sos koperkowo-ziołowy wymieszany z majonezem. Spróbuj tej wersji sałatki rosyjskiej – będzie pyszna.