Sałatka rosyjska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka rosyjska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

436 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

238 osób wydrukowało

Pobierz pdf

690 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 sztuki

180 gramów

2 sztuki

150 gramów

8 sztuk

1 łyżka

4 łyżki

1 szklanka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dodaj do wrzącej osolonej wody łyżkę octu winnego. Marchewki pokrój w kostkę. Groszek, fasolę i marchewkę włóż do osolonej, wrzącej wody z dodatkiem octu winnego. Odcedź warzywa po ugotowaniu i odstaw do ostygnięcia.

Sałatka rosyjska - Krok 1

Krok 2

Pokrojone w kostkę ziemniaki ugotuj oddzielnie tylko w osolonej wodzie, ostudź, połącz z resztą warzyw. Pokrój ogórki konserwowe w plasterki. Wystudzone warzywa włóż do salaterki. Dodaj kapary, ogórki.

Sałatka rosyjska - Krok 2

Krok 3

Zmieszaj Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy Knorr z majonezem.

Sałatka rosyjska - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj całość i wstaw do lodówki na 15 minut. Udekoruj i podaj do stołu.

Sałatka rosyjska - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Karol Werner

    Karol Werner , 01.03.2016

    Cześć. Kuchnia rosyjska jest niesłychanie prosta, ale jednakowoż pyszna. Mógłbym się do Rosji przeprowadzić własnie dla tych sałatek, Solianek czy też suszonych ryb bajkalskich jak Omul. Jeśli ktoś byłby zainteresowany moimi doświadczeniami z kuchnią rosyjską, to stworzyłem dość obszerny, zawierający kilkanaście potraw tekst na jej temat. Pozwolę sobie podrzucić, może ktoś skorzysta ! :) http://kolemsietoczy.pl/kuchnia-rosyjska-potrawy-dania-tradycyjne-co-jedza-w-rosji/

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka rosyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka rosyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka rosyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka rosyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka rosyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka rosyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka rosyjska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka rosyjska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

Żurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka rosyjskaSałatka rosyjska

Sałatka rosyjska najczęściej serwowana jest na przyjęciach i domowych spotkaniach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać ją częściej. Przekonują do tego zwłaszcza jej walory smakowe, a także to, że świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, a nawet drugie danie zabrane do pracy. Co zrobić, aby konsystencja sałatki oraz jej kompozycja były idealne? Przede wszystkim ważne jest, aby nie rozgotować warzyw: marchewki (pokrojonej wcześniej w kostkę), zielonego groszku czy fasoli szparagowej. Jednocześnie też nie mogą być one za twarde. Następnie należy wystudzić warzywa i przełożyć je do salaterki. Oprócz wymienionych wybierz również plasterki ogórków konserwowych, wyraziste w smaku kapary i ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Możesz również użyć niewielkiej ilości drobno posiekanej czerwonej cebuli. Na smak wpływ ma także rodzaj użytego sosu. W tym przypadku dobrze sprawdzi się sos koperkowo-ziołowy wymieszany z majonezem. Spróbuj tej wersji sałatki rosyjskiej – będzie pyszna.