
Składniki
2 łyżki
2 sztuki
180 gramów
2 sztuki
150 gramów
8 sztuk
1 łyżka
4 łyżki
1 szklanka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dodaj do wrzącej osolonej wody łyżkę octu winnego. Marchewki pokrój w kostkę. Groszek, fasolę i marchewkę włóż do osolonej, wrzącej wody z dodatkiem octu winnego. Odcedź warzywa po ugotowaniu i odstaw do ostygnięcia.

Krok 2
Pokrojone w kostkę ziemniaki ugotuj oddzielnie tylko w osolonej wodzie, ostudź, połącz z resztą warzyw. Pokrój ogórki konserwowe w plasterki. Wystudzone warzywa włóż do salaterki. Dodaj kapary, ogórki.

Krok 3
Zmieszaj Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy Knorr z majonezem.

Krok 4
Wymieszaj całość i wstaw do lodówki na 15 minut. Udekoruj i podaj do stołu.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka rosyjska
Jeżeli szukasz pomysłu na apetyczne i efektowne danie, to sałatka rosyjska z naszego przepisu będzie strzałem w dziesiątkę. Warzywne połączenia, które znajdziesz na liście składników, tworzą idealną kompozycję. Spróbuj tej wersji sałatki rosyjskiej – będzie pyszna i na stałe wpisze się do Twojego menu. Smacznego!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów ciekawych połączeń smakowych. Sałatka po rosyjsku to wyraziste danie, które może pochwalić się bogactwem składników i aromatu. Proces przygotowania zajmie Ci 60 minut, ale efekty i sałatka rosyjska z ziemniakami będą tego warte!
Na jaką okazję?
Sałatka rosyjska najczęściej serwowana jest na przyjęciach i domowych spotkaniach, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby podawać ją częściej. Przekonują do tego zwłaszcza jej walory smakowe, a także to, że świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, a nawet danie do pracy. Kiedy sałatka rosyjska zawita w Twojej kuchni?
Czy wiesz, że?
Aby konsystencja sałatki oraz jej kompozycja były idealne, zadbaj o warzywa. Nie rozgotuj marchewki, zielonego groszku czy fasoli szparagowej. Jednocześnie też nie mogą być one za twarde. Następnie należy wystudzić warzywa i przełożyć je do salaterki. Gotowe! Rosyjska sałatka ziemniaczana może lądować na stole.
Dla urozmaicenia:
Przepis na sałatkę po rosyjsku już znasz. Dodatkowo dorzuć do niej plasterki ogórków, kapary i ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Możesz również użyć niewielkiej ilości drobno posiekanej czerwonej cebuli. Na smak wpływ ma także rodzaj użytego sosu. W tym przypadku dobrze sprawdzi się sos koperkowo-ziołowy.