Sałatka z pikantnym kurczakiem, jogurtem i sezamem
łatwe
122 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
100 gramów
300 gramów
2 łyżki
200 gramów
1 łyżka
80 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka pokrój w dużą kostkę o boku ok 2-3cm.

Krok 2
W misce wymieszaj kurczaka z jogurtem, sezamem i przyprawą Knorr. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i zapiekaj w 180 stopniach przez 20 minut.

Krok 3
W tym czasie umyj i ususz sałatę oraz szpinak. Wyciśnij sok z cytryny.

Krok 4
Gdy kurczak będzie upieczony przełóż go do misek (wraz z powstałym podczas pieczenia sosem) i na wierzchu układaj po garści sałaty wraz z szpinakiem. Skrop oliwą oraz sokiem z cytryny i podawaj.


Dobra rada:
Do sałaty doskonale pasuje wyrazisty ser, np. parmezan lub ser kozi.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pikantnym kurczakiem, jogurtem i sezamem
Doprawianie dań to prawdziwa sztuka. Z delikatnej potrawy można zrobić arcydzieło kulinarne, umiejętnie dodając ulubione przyprawy. Jeśli lubisz nieco pikanterii w kuchni, wypróbuj naszą propozycję na sałatkę z kurczakiem, jogurtem i sezamem. Mięso, dzięki pikantnej papryce chili zyska wyrazisty smak, który idealnie komponuje się z delikatnością jogurtu oraz świeżością warzyw sezonowych.
Dla kogo?
Sałatka z pikantnym kurczakiem, jogurtem i sezamem to danie dla osób, które lubią nieco ostrości na talerzu. Znajdzie uznanie także wśród miłośników szybkich potraw, znakomicie nadających się na lunch lub drugie śniadanie.
Na jaką okazję?
Sałatka z kurczakiem i jogurtem sprawdzi się jako danie główne, polecane na obiad lub kolację, a także jako doskonała przekąska na imprezy.
Głównymi producentami sezamu są Indie i Chiny. Roślina występuje jedynie w uprawie. Wykorzystywana jest między innymi jako składnik wyrobów cukierniczych, przede wszystkim znanej wszystkim chałwy.
Do sałatki możesz dodać sery o wyrazistym smaku, np. parmezan lub ser kozi.