Sałatka z pikantnym kurczakiem, jogurtem i sezamem
łatwe
123 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
100 gramów
300 gramów
2 łyżki
200 gramów
1 łyżka
80 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka pokrój w dużą kostkę o boku ok 2-3cm.

Krok 2
W misce wymieszaj kurczaka z jogurtem, sezamem i przyprawą Knorr. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego i zapiekaj w 180 stopniach przez 20 minut.

Krok 3
W tym czasie umyj i ususz sałatę oraz szpinak. Wyciśnij sok z cytryny.

Krok 4
Gdy kurczak będzie upieczony przełóż go do misek (wraz z powstałym podczas pieczenia sosem) i na wierzchu układaj po garści sałaty wraz z szpinakiem. Skrop oliwą oraz sokiem z cytryny i podawaj.


Dobra rada:
Do sałaty doskonale pasuje wyrazisty ser, np. parmezan lub ser kozi.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa płatki chili z wędzoną papryką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pikantnym kurczakiem, jogurtem i sezamem
Doprawianie dań to prawdziwa sztuka. Z delikatnej potrawy można zrobić arcydzieło kulinarne, umiejętnie dodając ulubione przyprawy. Jeśli lubisz nieco pikanterii w kuchni, wypróbuj naszą propozycję na sałatkę z kurczakiem, jogurtem i sezamem. Mięso, dzięki pikantnej papryce chili zyska wyrazisty smak, który idealnie komponuje się z delikatnością jogurtu oraz świeżością warzyw sezonowych.
Dla kogo?
Sałatka z pikantnym kurczakiem, jogurtem i sezamem to danie dla osób, które lubią nieco ostrości na talerzu. Znajdzie uznanie także wśród miłośników szybkich potraw, znakomicie nadających się na lunch lub drugie śniadanie.
Na jaką okazję?
Sałatka z kurczakiem i jogurtem sprawdzi się jako danie główne, polecane na obiad lub kolację, a także jako doskonała przekąska na imprezy.
Głównymi producentami sezamu są Indie i Chiny. Roślina występuje jedynie w uprawie. Wykorzystywana jest między innymi jako składnik wyrobów cukierniczych, przede wszystkim znanej wszystkim chałwy.
Do sałatki możesz dodać sery o wyrazistym smaku, np. parmezan lub ser kozi.

























