Sałatka warstwowa z kurczakiem i pieczarkami
łatwe
1976 osób zapisało

Składniki
400 gramów
0.5 opakowania
6 łyżek
1 opakowanie
1 puszka
1 słoik
3 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
1 puszka
1 pęczek
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i dopraw przyprawą Knorr. Podsmaż na patelni z olejem aż mięso będzie miękkie i dobre.

Krok 2
Ziemniaki i marchewkę ugotuj do miękkości, jaja ugotuj na twardo. Ogórki odcedź. Pokrój wszystko w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj, a pieczarki i kukurydzę odcedź.

Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z majonezem.

Krok 4
Tortownicę o średnicy ok 20 cm wyłóż folią spożywczą i ułóż na danie pieczarki. Następnie zasyp je posiekaną natką pietruszki.

Krok 5
Kolejne warstwy to marchewka, sos majonezowy, kurczak, ogórki, kukurydza oraz majonez.

Krok 6
Teraz nałóż ziemniaki i jaja oraz majonez. Przykryj sałatkę folią spożywczą i obciąż talerzem np. słoikiem z wodą. Wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia przekręć tortownicę do góry dnem i delikatnie ją zdejmij wraz z folią spożywczą. Udekoruj majonezem i podawaj.


Dobra rada:
Do sałatki możesz również dodać starty żółty ser jako kolejną warstwę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka warstwowa z kurczakiem i pieczarkami
Zbliżające się święta, imieniny czy spontaniczna impreza w domu wymagają dużych pokładów kulinarnej kreatywności, aby przygotować oryginalne menu. Sałatka warstwowa z kurczakiem i pieczarkami to świetna propozycja dla osób poszukujących kuchennych inspiracji. Gwarantujemy, że polubią ją wszyscy. Łączy w sobie składniki mięsne, warzywa, a także aromatyczne przyprawy. Wszystko doprawione jest niepowtarzalnym sosem i tworzy wręcz idealną kompozycję. Sałatka warstwowa z kurczakiem i pieczarkami to doskonały pomysł na udaną imprezę!
Dla kogo?
Sałatka warstwowa z kurczakiem posmakuje każdemu, bez wyjątku! To propozycja dla osób ceniących zarówno tradycyjną, jak i nowoczesną kuchnię, oferującą bogactwo smaków.
Na jaką okazję?
Jak wspomnieliśmy, sałatka z kurczakiem i pieczarkami to doskonały pomysł na menu imprezowe. Wykorzystacie ją również jako dodatek do kolacji czy obiadu.
Czy wiesz, że?
Polska może poszczycić się tytułem największego producenta pieczarek w Europie. To jeden z najpopularniejszych grzybów, wykorzystywany w kuchniach całego świata. W Polsce popularnym daniem z pieczarek są tradycyjne zapiekanki, czyli bułki z farszem i serem, zwykle podgrzewane w piecu.
Dla urozmaicenia:
Sałatka warstwowa z pieczarkami doskonale smakuje z żółtym serem, startym na wierzch dania.