Sałatka warstwowa z kurczakiem i pieczarkami
łatwe
1980 osób zapisało

Składniki
400 gramów
0.5 opakowania
6 łyżek
1 opakowanie
1 puszka
1 słoik
3 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
1 puszka
1 pęczek
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i dopraw przyprawą Knorr. Podsmaż na patelni z olejem aż mięso będzie miękkie i dobre.

Krok 2
Ziemniaki i marchewkę ugotuj do miękkości, jaja ugotuj na twardo. Ogórki odcedź. Pokrój wszystko w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekaj, a pieczarki i kukurydzę odcedź.

Krok 3
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z majonezem.

Krok 4
Tortownicę o średnicy ok 20 cm wyłóż folią spożywczą i ułóż na danie pieczarki. Następnie zasyp je posiekaną natką pietruszki.

Krok 5
Kolejne warstwy to marchewka, sos majonezowy, kurczak, ogórki, kukurydza oraz majonez.

Krok 6
Teraz nałóż ziemniaki i jaja oraz majonez. Przykryj sałatkę folią spożywczą i obciąż talerzem np. słoikiem z wodą. Wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia przekręć tortownicę do góry dnem i delikatnie ją zdejmij wraz z folią spożywczą. Udekoruj majonezem i podawaj.


Dobra rada:
Do sałatki możesz również dodać starty żółty ser jako kolejną warstwę.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka warstwowa z kurczakiem i pieczarkami
Zbliżające się święta, imieniny czy spontaniczna impreza w domu wymagają dużych pokładów kulinarnej kreatywności, aby przygotować oryginalne menu. Sałatka warstwowa z kurczakiem i pieczarkami to świetna propozycja dla osób poszukujących kuchennych inspiracji. Gwarantujemy, że polubią ją wszyscy. Łączy w sobie składniki mięsne, warzywa, a także aromatyczne przyprawy. Wszystko doprawione jest niepowtarzalnym sosem i tworzy wręcz idealną kompozycję. Sałatka warstwowa z kurczakiem i pieczarkami to doskonały pomysł na udaną imprezę!
Dla kogo?
Sałatka warstwowa z kurczakiem posmakuje każdemu, bez wyjątku! To propozycja dla osób ceniących zarówno tradycyjną, jak i nowoczesną kuchnię, oferującą bogactwo smaków.
Na jaką okazję?
Jak wspomnieliśmy, sałatka z kurczakiem i pieczarkami to doskonały pomysł na menu imprezowe. Wykorzystacie ją również jako dodatek do kolacji czy obiadu.
Czy wiesz, że?
Polska może poszczycić się tytułem największego producenta pieczarek w Europie. To jeden z najpopularniejszych grzybów, wykorzystywany w kuchniach całego świata. W Polsce popularnym daniem z pieczarek są tradycyjne zapiekanki, czyli bułki z farszem i serem, zwykle podgrzewane w piecu.
Dla urozmaicenia:
Sałatka warstwowa z pieczarkami doskonale smakuje z żółtym serem, startym na wierzch dania.