Sałatka meksykańska z kurczakiem na sałacie | Przepisy.pl pixel

Sałatka meksykańska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

207

1720 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3159 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6447 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

100 gramów

0.5 pęczka

1 sztuka

1 opakowanie

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.

Sałatka meksykańska  - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem i natrzyj nim mięso.

Sałatka meksykańska  - Krok 2

Krok 3

Smaż mięso na patelni około 10 minut, odwracając je co jakiś czas.

Sałatka meksykańska  - Krok 3

Krok 4

Z sałaty lodowej oderwij kilka pierwszych i największych liści. Zrób z nich koszyczki. Pozostałą część pokrój w cienkie paseczki. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Kukurydzę i fasolkę odsącz. Pomidorki cherry pokrój w cząstki, a kolendrę posiekaj.

Sałatka meksykańska  - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos sałatkowy Knorr, łącząc go z wodą i Ketchupem Hellmann’s Łagodnym.

Sałatka meksykańska  - Krok 5

Krok 6

Połącz wszystkie pokrojone warzywa z sosem i ułóż je w koszyczkach z sałaty lodowej.

Sałatka meksykańska  - Krok 6

Krok 7

Usmażone piersi z kurczaka wyjmij ostrożnie z torebek. Potnij mięso w paski i połóż na sałatce meksykańskiej. Udekoruj listkami kolendry.

Sałatka meksykańska  - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Beata Furutin

    Beata Furutin , 06.12.2019

    Pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka meksykańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka meksykańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka meksykańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka meksykańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka meksykańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka meksykańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka meksykańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka meksykańska  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka meksykańska Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska to pełna aromatów potrawa, która smakiem przeniesie cię wprost do gorącego Meksyku. Jej sekret tkwi w połączeniu delikatnego kurczaka z chrupiącymi warzywami i smakowitym sosem. Szukasz prostego przepisu? Czas na sałatkę meksykańską! Już dziś zaproś do swojej kuchni ten specjał!

Dla kogo?

Dla miłośników prostych i nieskomplikowanych przepisów! Do dzieła! Zacznij od przygotowania mięsa. Oczyść je, rozbij tłuczkiem, natrzyj przyprawą z czosnkiem i smaż w specjalnej torebce dołączonej do opakowania Fix Knorr. Następnie przygotuj warzywa: sałatę, paprykę, cebulę, kukurydzę, fasolę i pomidorki cherry.

Na jaką okazję?

Sałatka meksykańska z kurczakiem jest uniwersalna – nada się zarówno na obiad, jak i na kolację. Sięgnij po nią, kiedy tylko najdzie Cię ochota!

Czy wiesz, że?

Kuchnia meksykańska powstała z połączenia tradycji przedhiszpańskiej i czasów kolonizacyjnych. W Meksyku można wyróżnić trzy główne nurty kulinarne: centralny, południowy i północny. Każdy z nich charakteryzuje się bogactwem różnorodnych potraw i produktów, z których się je przygotowuje.

Dla urozmaicenia:

Do meksykańskiej sałatki idealnie pasuje paprykowo-ziołowy sos sałatkowy z łagodnym ketchupem. Zaskocz wszystkich, podając potrawę w ciekawy sposób. Przygotuj liście chrupiącej sałaty, połóż na niej warzywa i polej sosem. Na gotowej sałatce delikatnie umieść pokrojonego w paski soczystego kurczaka. Całość posyp świeżą, posiekaną kolendrą. Nada to potrawie dodatkowego koloru i odświeżającego smaku.