Sałatka meksykańska z kurczakiem na sałacie | Przepisy.pl pixel

Sałatka meksykańska

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

210

heart
1753 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

3351 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6597 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

100 gramów

0.5 pęczka

1 sztuka

1 opakowanie

4 łyżki

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.

Sałatka meksykańska  - Krok 1

Krok 2

Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem i natrzyj nim mięso.

Sałatka meksykańska  - Krok 2

Krok 3

Smaż mięso na patelni około 10 minut, odwracając je co jakiś czas.

Sałatka meksykańska  - Krok 3

Krok 4

Z sałaty lodowej oderwij kilka pierwszych i największych liści. Zrób z nich koszyczki. Pozostałą część pokrój w cienkie paseczki. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Kukurydzę i fasolkę odsącz. Pomidorki cherry pokrój w cząstki, a kolendrę posiekaj.

Sałatka meksykańska  - Krok 4

Krok 5

Przygotuj sos sałatkowy Knorr, łącząc go z wodą i Ketchupem Hellmann's Łagodnym.

Sałatka meksykańska  - Krok 5

Krok 6

Połącz wszystkie pokrojone warzywa z sosem i ułóż je w koszyczkach z sałaty lodowej.

Sałatka meksykańska  - Krok 6

Krok 7

Usmażone piersi z kurczaka wyjmij ostrożnie z torebek. Potnij mięso w paski i połóż na sałatce meksykańskiej. Udekoruj listkami kolendry.

Sałatka meksykańska  - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Beata Furutin

    Beata Furutin , 06.12.2019

    Pyszności

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka meksykańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka meksykańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka meksykańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka meksykańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka meksykańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka meksykańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka meksykańska  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka meksykańska  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kalafior zapiekany
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka meksykańska Sałatka meksykańska

Sałatka meksykańska to pełna aromatów potrawa, która smakiem przeniesie cię wprost do gorącego Meksyku. Jej sekret tkwi w połączeniu delikatnego kurczaka z chrupiącymi warzywami i smakowitym sosem. Szukasz prostego przepisu? Czas na sałatkę meksykańską! Już dziś zaproś do swojej kuchni ten specjał!

Dla kogo?

Dla miłośników prostych i nieskomplikowanych przepisów! Do dzieła! Zacznij od przygotowania mięsa. Oczyść je, rozbij tłuczkiem, natrzyj przyprawą z czosnkiem i smaż w specjalnej torebce dołączonej do opakowania Fix Knorr. Następnie przygotuj warzywa: sałatę, paprykę, cebulę, kukurydzę, fasolę i pomidorki cherry.

Na jaką okazję?

Sałatka meksykańska z kurczakiem jest uniwersalna – nada się zarówno na obiad, jak i na kolację. Sięgnij po nią, kiedy tylko najdzie Cię ochota!

Czy wiesz, że?

Kuchnia meksykańska powstała z połączenia tradycji przedhiszpańskiej i czasów kolonizacyjnych. W Meksyku można wyróżnić trzy główne nurty kulinarne: centralny, południowy i północny. Każdy z nich charakteryzuje się bogactwem różnorodnych potraw i produktów, z których się je przygotowuje.

Dla urozmaicenia:

Do meksykańskiej sałatki idealnie pasuje paprykowo-ziołowy sos sałatkowy z łagodnym ketchupem. Zaskocz wszystkich, podając potrawę w ciekawy sposób. Przygotuj liście chrupiącej sałaty, połóż na niej warzywa i polej sosem. Na gotowej sałatce delikatnie umieść pokrojonego w paski soczystego kurczaka. Całość posyp świeżą, posiekaną kolendrą. Nada to potrawie dodatkowego koloru i odświeżającego smaku.