
Składniki
5 sztuk
1 sztuka
2 łyżki
1 opakowanie
1 opakowanie
2 sztuki
100 gramów
0.5 pęczka
1 sztuka
1 opakowanie
4 łyżki
1 łyżka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Mięso oczyść z błon i rozbij lekko tłuczkiem, aby miało grubość nie większą niż 2 cm.

Krok 2
Przyprawę Knorr wymieszaj z olejem i natrzyj nim mięso.

Krok 3
Smaż mięso na patelni około 10 minut, odwracając je co jakiś czas.

Krok 4
Z sałaty lodowej oderwij kilka pierwszych i największych liści. Zrób z nich koszyczki. Pozostałą część pokrój w cienkie paseczki. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę. Kukurydzę i fasolkę odsącz. Pomidorki cherry pokrój w cząstki, a kolendrę posiekaj.

Krok 5
Przygotuj sos sałatkowy Knorr, łącząc go z wodą i Ketchupem Hellmann's Łagodnym.

Krok 6
Połącz wszystkie pokrojone warzywa z sosem i ułóż je w koszyczkach z sałaty lodowej.

Krok 7
Usmażone piersi z kurczaka wyjmij ostrożnie z torebek. Potnij mięso w paski i połóż na sałatce meksykańskiej. Udekoruj listkami kolendry.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka meksykańska
Sałatka meksykańska to pełna aromatów potrawa, która smakiem przeniesie cię wprost do gorącego Meksyku. Jej sekret tkwi w połączeniu delikatnego kurczaka z chrupiącymi warzywami i smakowitym sosem. Szukasz prostego przepisu? Czas na sałatkę meksykańską! Już dziś zaproś do swojej kuchni ten specjał!
Dla kogo?
Dla miłośników prostych i nieskomplikowanych przepisów! Do dzieła! Zacznij od przygotowania mięsa. Oczyść je, rozbij tłuczkiem, natrzyj przyprawą z czosnkiem i smaż w specjalnej torebce dołączonej do opakowania Fix Knorr. Następnie przygotuj warzywa: sałatę, paprykę, cebulę, kukurydzę, fasolę i pomidorki cherry.
Na jaką okazję?
Sałatka meksykańska z kurczakiem jest uniwersalna – nada się zarówno na obiad, jak i na kolację. Sięgnij po nią, kiedy tylko najdzie Cię ochota!
Czy wiesz, że?
Kuchnia meksykańska powstała z połączenia tradycji przedhiszpańskiej i czasów kolonizacyjnych. W Meksyku można wyróżnić trzy główne nurty kulinarne: centralny, południowy i północny. Każdy z nich charakteryzuje się bogactwem różnorodnych potraw i produktów, z których się je przygotowuje.
Dla urozmaicenia:
Do meksykańskiej sałatki idealnie pasuje paprykowo-ziołowy sos sałatkowy z łagodnym ketchupem. Zaskocz wszystkich, podając potrawę w ciekawy sposób. Przygotuj liście chrupiącej sałaty, połóż na niej warzywa i polej sosem. Na gotowej sałatce delikatnie umieść pokrojonego w paski soczystego kurczaka. Całość posyp świeżą, posiekaną kolendrą. Nada to potrawie dodatkowego koloru i odświeżającego smaku.