Leczo z kolorową papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leczo z kolorową papryką

Autor: Koper

ratingratingratingratingrating

1

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

2 szczypty

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 kilogram

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

1 pęczek

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zaczynamy od przygotowania sobie wszystkich składników. Cebule po obraniu i umyciu kroimy w sporą kostkę. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pomidory zalewamy na chwilę wrzątkiem, obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię po umyciu obieramy w paski i kroimy w kostkę (jak jest bardzo dojrzała, to wcześniej usuwamy pestki). Fix do leczo rozprowadzamy w wodzie. Natkę pietruszki po umyciu i osuszeniu siekamy niezbyt drobno.

Krok 2

W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dodajemy sól i pieprz i smażymy mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zeszkli. Wtedy dorzucamy paprykę, pomidory i słodką paprykę w proszku. Mieszamy i gotujemy przez 10 minut, dodajemy Fix do leczo i całość gotujemy jeszcze przez 10 minut mieszając od czasu do czasu.

Krok 3

Dorzucamy cukinię i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Na samym końcu dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z pieczywem.

Koper

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo z kolorową papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo z kolorową papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo z kolorową papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo z kolorową papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo z kolorową papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo z kolorową papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo z kolorową papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej