Leczo z kolorową papryką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leczo z kolorową papryką

Autor: Koper

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

18 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

2 szczypty

1 łyżka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 kilogram

2 sztuki

1 łyżka

1 szklanka

1 pęczek

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zaczynamy od przygotowania sobie wszystkich składników. Cebule po obraniu i umyciu kroimy w sporą kostkę. Papryki myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Pomidory zalewamy na chwilę wrzątkiem, obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię po umyciu obieramy w paski i kroimy w kostkę (jak jest bardzo dojrzała, to wcześniej usuwamy pestki). Fix do leczo rozprowadzamy w wodzie. Natkę pietruszki po umyciu i osuszeniu siekamy niezbyt drobno.

Krok 2

W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dodajemy sól i pieprz i smażymy mieszając od czasu do czasu, aż cebula się zeszkli. Wtedy dorzucamy paprykę, pomidory i słodką paprykę w proszku. Mieszamy i gotujemy przez 10 minut, dodajemy Fix do leczo i całość gotujemy jeszcze przez 10 minut mieszając od czasu do czasu.

Krok 3

Dorzucamy cukinię i gotujemy jeszcze przez 15 minut. Na samym końcu dodajemy natkę pietruszki. Podajemy z pieczywem.

Koper

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo z kolorową papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo z kolorową papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo z kolorową papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo z kolorową papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo z kolorową papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo z kolorową papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo z kolorową papryką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej