
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
4 sztuki
3 sztuki
15 gramów
10 gramów
40 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie pokrój wzdłuż na pół, potem ponownie na pół. Usuń nożem pestki odcinając je wzdłuż od zielonej części. Pokrój w kawałki.

Krok 2
Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pomidory w dużą kostkę.

Krok 3
Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj cukinię oraz mieloną paprykę. Smaż jeszcze przez chwilę, dodaj koncentrat pomidorowy i świeże pomidory oraz wlej około 0,5 litra wody.

Krok 4
Fix Spaghetti Napoli Knorr rozprowadź w niewielkiej ilości wody.

Krok 5
Dodaj do leczo i zagotuj. Leczo możesz podawać jako samodzielną potrawę bezmięsną lub, na przykład z kiełbasą na ciepło lub na zimno lub,jako dodatek do dań mięsnych.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Leczo z cukinii
Leczo (z języka węgierskiego lescó) to jednogarnkowa potrawa, która często gości na polskich stołach. Składa się z duszonych, sezonowych warzyw, które są odpowiednio przyprawione. Typowo węgierską wersja dania bazuje na pomidorach i czerwonej papryce. W Polsce leczo chętnie uzupełnia się o cukinie lub bakłażany, cebulę i pieczarki. Warzywa smaży się zwyczajowo na smalcu, z dodatkiem boczku lub kiełbasy, jednak wegetariańska odmiana potrawy jest również chętnie przyrządzana. Przygotowanie leczo nie zajmuje zbyt dużo czasu. Leczo to danie, które doskonale rozgrzewa w chłodniejsze wieczory. Smakuje szczególnie dobrze wczesną jesienią, kiedy warzywa są najbardziej dojrzałe i soczyste. Z powodzeniem potrawę można zabrać na lunch do pracy – odgrzewane na drugi dzień po zrobieniu jest jeszcze lepsze. Z dodatkiem kromki chleba zapewni wspaniały obiad, który da ci energię na resztę dnia.