Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
4 sztuki
3 sztuki
15 gramów
10 gramów
40 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cukinie pokrój wzdłuż na pół, potem ponownie na pół. Usuń nożem pestki odcinając je wzdłuż od zielonej części. Pokrój w kawałki.
Krok 2
Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pomidory w dużą kostkę.
Krok 3
Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj cukinię oraz mieloną paprykę. Smaż jeszcze przez chwilę, dodaj koncentrat pomidorowy i świeże pomidory oraz wlej około 0,5 litra wody.
Krok 4
Fix Spaghetti Napoli Knorr rozprowadź w niewielkiej ilości wody.
Krok 5
Dodaj do leczo i zagotuj. Leczo możesz podawać jako samodzielną potrawę bezmięsną lub, na przykład z kiełbasą na ciepło lub na zimno lub,jako dodatek do dań mięsnych.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Leczo z cukinii
Leczo (z języka węgierskiego lescó) to jednogarnkowa potrawa, która często gości na polskich stołach. Składa się z duszonych, sezonowych warzyw, które są odpowiednio przyprawione. Typowo węgierską wersja dania bazuje na pomidorach i czerwonej papryce. W Polsce leczo chętnie uzupełnia się o cukinie lub bakłażany, cebulę i pieczarki. Warzywa smaży się zwyczajowo na smalcu, z dodatkiem boczku lub kiełbasy, jednak wegetariańska odmiana potrawy jest również chętnie przyrządzana. Przygotowanie leczo nie zajmuje zbyt dużo czasu. Leczo to danie, które doskonale rozgrzewa w chłodniejsze wieczory. Smakuje szczególnie dobrze wczesną jesienią, kiedy warzywa są najbardziej dojrzałe i soczyste. Z powodzeniem potrawę można zabrać na lunch do pracy – odgrzewane na drugi dzień po zrobieniu jest jeszcze lepsze. Z dodatkiem kromki chleba zapewni wspaniały obiad, który da ci energię na resztę dnia.