Leczo z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leczo z cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

52

heart
752 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

899 osób wydrukowało

Pobierz pdf

894 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

15 gramów

10 gramów

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie pokrój wzdłuż na pół, potem ponownie na pół. Usuń nożem pestki odcinając je wzdłuż od zielonej części. Pokrój w kawałki.

Leczo z cukinii - Krok 1

Krok 2

Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pomidory w dużą kostkę.

Leczo z cukinii - Krok 2

Krok 3

Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj cukinię oraz mieloną paprykę. Smaż jeszcze przez chwilę, dodaj koncentrat pomidorowy i świeże pomidory oraz wlej około 0,5 litra wody.

Leczo z cukinii - Krok 3

Krok 4

Fix Spaghetti Napoli Knorr rozprowadź w niewielkiej ilości wody.

Leczo z cukinii - Krok 4

Krok 5

Dodaj do leczo i zagotuj. Leczo możesz podawać jako samodzielną potrawę bezmięsną lub, na przykład z kiełbasą na ciepło lub na zimno lub,jako dodatek do dań mięsnych.

Leczo z cukinii - Krok 5
7

Opinie o przepisie

  • Leszek Siedlecki

    Leszek Siedlecki , 20.10.2020

    Ma moc ale super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Wietrzyńska

    Małgorzata Wietrzyńska , 18.07.2017

    Polecam, pyszne ;-))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Essi

    Essi , 14.06.2017

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Greg Piskorek

    Greg Piskorek , 23.09.2016

    Zbyt pikantne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Ornat-Minster

    Agnieszka Ornat-Minster , 17.08.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Sosnowska

    Teresa Sosnowska , 20.07.2016

    Wspaniała potrawa. Dodałam obsmażane paski piersi z kurczaka. Smakuje wybornie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dusiaczek soy yo

    dusiaczek soy yo , 14.07.2016

    pycha:-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Leczo
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo z cukiniiLeczo z cukinii

Leczo (z języka węgierskiego lescó) to jednogarnkowa potrawa, która często gości na polskich stołach. Składa się z duszonych, sezonowych warzyw, które są odpowiednio przyprawione. Typowo węgierską wersja dania bazuje na pomidorach i czerwonej papryce. W Polsce leczo chętnie uzupełnia się o cukinie lub bakłażany, cebulę i pieczarki. Warzywa smaży się zwyczajowo na smalcu, z dodatkiem boczku lub kiełbasy, jednak wegetariańska odmiana potrawy jest również chętnie przyrządzana. Przygotowanie leczo nie zajmuje zbyt dużo czasu. Leczo to danie, które doskonale rozgrzewa w chłodniejsze wieczory. Smakuje szczególnie dobrze wczesną jesienią, kiedy warzywa są najbardziej dojrzałe i soczyste. Z powodzeniem potrawę można zabrać na lunch do pracy – odgrzewane na drugi dzień po zrobieniu jest jeszcze lepsze. Z dodatkiem kromki chleba zapewni wspaniały obiad, który da ci energię na resztę dnia.