Leczo z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl

Leczo z cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

691 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

834 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

779 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

4 sztuki

3 sztuki

15 gramów

10 gramów

40 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cukinie pokrój wzdłuż na pół, potem ponownie na pół. Usuń nożem pestki odcinając je wzdłuż od zielonej części. Pokrój w kawałki.

Leczo z cukinii - Krok 1

Krok 2

Cebule i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pomidory w dużą kostkę.

Leczo z cukinii - Krok 2

Krok 3

Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smaż cebulę i czosnek. Następnie dodaj cukinię oraz mieloną paprykę. Smaż jeszcze przez chwilę, dodaj koncentrat pomidorowy i świeże pomidory oraz wlej około 0,5 litra wody.

Leczo z cukinii - Krok 3

Krok 4

Fix Spaghetti Napoli Knorr rozprowadź w niewielkiej ilości wody.

Leczo z cukinii - Krok 4

Krok 5

Dodaj do leczo i zagotuj. Leczo możesz podawać jako samodzielną potrawę bezmięsną lub, na przykład z kiełbasą na ciepło lub na zimno lub,jako dodatek do dań mięsnych.

Leczo z cukinii - Krok 5
7

Opinie o przepisie

  • Leszek Siedlecki

    Leszek Siedlecki , 20.10.2020

    Ma moc ale super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Małgorzata Wietrzyńska

    Małgorzata Wietrzyńska , 18.07.2017

    Polecam, pyszne ;-))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Essi

    Essi , 14.06.2017

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Greg Piskorek

    Greg Piskorek , 23.09.2016

    Zbyt pikantne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Ornat-Minster

    Agnieszka Ornat-Minster , 17.08.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Teresa Sosnowska

    Teresa Sosnowska , 20.07.2016

    Wspaniała potrawa. Dodałam obsmażane paski piersi z kurczaka. Smakuje wybornie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • dusiaczek soy yo

    dusiaczek soy yo , 14.07.2016

    pycha:-)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo z cukiniiLeczo z cukinii

Leczo (z języka węgierskiego lescó) to jednogarnkowa potrawa, która często gości na polskich stołach. Składa się z duszonych, sezonowych warzyw, które są odpowiednio przyprawione. Typowo węgierską wersja dania bazuje na pomidorach i czerwonej papryce. W Polsce leczo chętnie uzupełnia się o cukinie lub bakłażany, cebulę i pieczarki. Warzywa smaży się zwyczajowo na smalcu, z dodatkiem boczku lub kiełbasy, jednak wegetariańska odmiana potrawy jest również chętnie przyrządzana. Przygotowanie leczo nie zajmuje zbyt dużo czasu. Leczo to danie, które doskonale rozgrzewa w chłodniejsze wieczory. Smakuje szczególnie dobrze wczesną jesienią, kiedy warzywa są najbardziej dojrzałe i soczyste. Z powodzeniem potrawę można zabrać na lunch do pracy – odgrzewane na drugi dzień po zrobieniu jest jeszcze lepsze. Z dodatkiem kromki chleba zapewni wspaniały obiad, który da ci energię na resztę dnia.