Leczo z kluskami lanymi przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leczo z kluskami lanymi

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

8 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

20 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 opakowanie

0.5 pęczka

2 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

250 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę połącz z jajkami na gładką masę. Zagotuj wodę i wlewaj masę mączna lekko rozdrabniając kluski widelcem. Gotuj 5 min i odcedź kluski.

Leczo z kluskami lanymi - Krok 1

Krok 2

Papryki oczyść z nasion i pokrój w paski, cebulę w piórka. Cukinię przetnij wzdłuż na 4 i wytnij nasiona, następnie pokrój w plastry, z pomidorów zdejmij skórkę i pokrój w kostkę.

Leczo z kluskami lanymi - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i lekko ją podsmaż, dodaj resztę warzyw, smaż 5 min.

Leczo z kluskami lanymi - Krok 3

Krok 4

Dodaj wodę oraz Fix Knorr, dokładnie wszystko wymieszaj. Duś ok 5 min. Do gotowego leczo dodaj kluski lane, wymieszaj i podawaj udekorowane posiekaną natką pietruszki.

Leczo z kluskami lanymi - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo z kluskami lanymi - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej