Leczo z boczkiem i cukinią: przepis | Przepisy.pl pixel

Leczo z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

252 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

173 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

333 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

50 dekagramów

50 dekagramów

4 sztuki

1 łyżeczka

6 sztuk

3 łyżki

2 sztuki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wędzony boczek pokrój w dosyć grubą kostkę i posyp słodką papryką w proszku. Zrumień go na rozgrzanej oliwie z oliwek.

Leczo z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Następnie cebulę pokrój w kostkę, czosnek zmiażdż i dodaj do boczku. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez chwilę, cały czas mieszając.

Leczo z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Obierz cukinie, oczyść i opłucz, po czym pokrój w grubą kostkę.

Leczo z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Umyj pomidory, sparz je, obierz ze skórki i podobnie jak cukinie - pokrój w grubą kostkę.

Leczo z boczkiem - Krok 4

Krok 5

Do rondelka wlej 1/2 szklanki wody i po zagotowaniu rozprowadź w niej kostkę Rosołu szlachetnego drobiowo-warzywnego Knorr.

Leczo z boczkiem - Krok 5

Krok 6

Dodaj cukinie oraz pomidory do garnka z boczkiem, dolej bulion.

Leczo z boczkiem - Krok 6

Krok 7

Całość ponownie wymieszaj i duś na średnim ogniu (pod przykryciem) przez dwadzieścia minut. Dla smaku dodaj bazylię, dopraw Przyprawą w płynie Delikat Knorr.

Leczo z boczkiem - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Leczo z kabaczka
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo z boczkiemLeczo z boczkiem

Rozgrzewające leczo z cukinią, wywodzące się z kuchni węgierskiej to danie, bez którego trudno sobie wyobrazić jesień. Doczekało się wielu wariantów, a dzisiaj w roli głównej cukinia z boczkiem!

Dla kogo?

Dla miłośników dobrze znanych dań, które sprawdzą się w różnych sytuacjach. Obiad czy kolacja – leczo z boczkiem zawsze do usług!

Na jaką okazję?

Chcesz zrobić łatwy obiad po powrocie z pracy? Leczo z boczkiem sprawdzi się znakomicie. I można je odgrzać na drugi dzień, więc problem z jutrzejszym obiadem masz już z głowy!

Czy wiesz, że?

Węgrzy, przygotowując leczo, duszą warzywa na smalcu.

Dla urozmaicenia

Za mało mięsa w przepisie? Zaszalej! Dodaj pokrojoną w kostkę cienką kiełbasę i wrzuć na patelnię razem z boczkiem. Zamień lecz z cukinią na leczo z kiełbasą i boczkiem. To będzie prawdziwa kulinarna uczta!