Leczo z boczkiem i cukinią: przepis | Przepisy.pl pixel

Leczo z boczkiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

11

heart
255 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

176 osób wydrukowało

Pobierz pdf

340 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

50 dekagramów

50 dekagramów

4 sztuki

1 łyżeczka

6 sztuk

3 łyżki

2 sztuki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wędzony boczek pokrój w dosyć grubą kostkę i posyp słodką papryką w proszku. Zrumień go na rozgrzanej oliwie z oliwek.

Leczo z boczkiem - Krok 1

Krok 2

Następnie cebulę pokrój w kostkę, czosnek zmiażdż i dodaj do boczku. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez chwilę, cały czas mieszając.

Leczo z boczkiem - Krok 2

Krok 3

Obierz cukinie, oczyść i opłucz, po czym pokrój w grubą kostkę.

Leczo z boczkiem - Krok 3

Krok 4

Umyj pomidory, sparz je, obierz ze skórki i podobnie jak cukinie - pokrój w grubą kostkę.

Leczo z boczkiem - Krok 4

Krok 5

Do rondelka wlej 1/2 szklanki wody i po zagotowaniu rozprowadź w niej kostkę Rosołu szlachetnego drobiowo-warzywnego Knorr.

Leczo z boczkiem - Krok 5

Krok 6

Dodaj cukinie oraz pomidory do garnka z boczkiem, dolej bulion.

Leczo z boczkiem - Krok 6

Krok 7

Całość ponownie wymieszaj i duś na średnim ogniu (pod przykryciem) przez dwadzieścia minut. Dla smaku dodaj bazylię, dopraw Przyprawą w płynie Delikat Knorr.

Leczo z boczkiem - Krok 7
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo z boczkiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Leczo z boczkiemLeczo z boczkiem

Rozgrzewające leczo z cukinią, wywodzące się z kuchni węgierskiej to danie, bez którego trudno sobie wyobrazić jesień. Doczekało się wielu wariantów, a dzisiaj w roli głównej cukinia z boczkiem!

Dla kogo?

Dla miłośników dobrze znanych dań, które sprawdzą się w różnych sytuacjach. Obiad czy kolacja – leczo z boczkiem zawsze do usług!

Na jaką okazję?

Chcesz zrobić łatwy obiad po powrocie z pracy? Leczo z boczkiem sprawdzi się znakomicie. I można je odgrzać na drugi dzień, więc problem z jutrzejszym obiadem masz już z głowy!

Czy wiesz, że?

Węgrzy, przygotowując leczo, duszą warzywa na smalcu.

Dla urozmaicenia

Za mało mięsa w przepisie? Zaszalej! Dodaj pokrojoną w kostkę cienką kiełbasę i wrzuć na patelnię razem z boczkiem. Zamień lecz z cukinią na leczo z kiełbasą i boczkiem. To będzie prawdziwa kulinarna uczta!