
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
50 dekagramów
50 dekagramów
4 sztuki
1 łyżeczka
6 sztuk
3 łyżki
2 sztuki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wędzony boczek pokrój w dosyć grubą kostkę i posyp słodką papryką w proszku. Zrumień go na rozgrzanej oliwie z oliwek.

Krok 2
Następnie cebulę pokrój w kostkę, czosnek zmiażdż i dodaj do boczku. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez chwilę, cały czas mieszając.

Krok 3
Obierz cukinie, oczyść i opłucz, po czym pokrój w grubą kostkę.

Krok 4
Umyj pomidory, sparz je, obierz ze skórki i podobnie jak cukinie - pokrój w grubą kostkę.

Krok 5
Do rondelka wlej 1/2 szklanki wody i po zagotowaniu rozprowadź w niej kostkę Rosołu szlachetnego drobiowo-warzywnego Knorr.

Krok 6
Dodaj cukinie oraz pomidory do garnka z boczkiem, dolej bulion.

Krok 7
Całość ponownie wymieszaj i duś na średnim ogniu (pod przykryciem) przez dwadzieścia minut. Dla smaku dodaj bazylię, dopraw Przyprawą w płynie Delikat Knorr.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Leczo z boczkiem
Rozgrzewające leczo z cukinią, wywodzące się z kuchni węgierskiej to danie, bez którego trudno sobie wyobrazić jesień. Doczekało się wielu wariantów, a dzisiaj w roli głównej cukinia z boczkiem!
Dla kogo?
Dla miłośników dobrze znanych dań, które sprawdzą się w różnych sytuacjach. Obiad czy kolacja – leczo z boczkiem zawsze do usług!
Na jaką okazję?
Chcesz zrobić łatwy obiad po powrocie z pracy? Leczo z boczkiem sprawdzi się znakomicie. I można je odgrzać na drugi dzień, więc problem z jutrzejszym obiadem masz już z głowy!
Czy wiesz, że?
Węgrzy, przygotowując leczo, duszą warzywa na smalcu.
Dla urozmaicenia
Za mało mięsa w przepisie? Zaszalej! Dodaj pokrojoną w kostkę cienką kiełbasę i wrzuć na patelnię razem z boczkiem. Zamień lecz z cukinią na leczo z kiełbasą i boczkiem. To będzie prawdziwa kulinarna uczta!