Leczo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Leczo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

63

heart
683 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

648 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1626 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

2 sztuki

1 pęczek

1 opakowanie

1 szczypta

800 gramów

1 sztuka

1 sztuka

200 mililitrów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wszystkie warzywa pokrój w grubą kostkę. Przesmaż je na 4 łyżkach oleju.

Leczo - Krok 1

Krok 2

Na oddzielnej patelni przesmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek. Po zarumienieniu się mięs dodaj warzywa i zalej je niewielką ilością wody.

Leczo - Krok 2

Krok 3

Dopraw do smaku papryką ostrą.

Leczo - Krok 3

Krok 4

Dodaj pokrojone pomidory i Knorr Chłopski garnek, kiedy warzywa zmiękną.

Leczo - Krok 4

Krok 5

Gotuj przez 15 minut do zredukowania pomidorów.

Leczo - Krok 5
9

Opinie o przepisie

  • Izabela

    Izabela , 08.04.2022

    A ja kiełbasę zastępuję kaszą bulgur i czerwoną fasolą z puszki.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Wernik

    Zofia Wernik , 04.09.2020

    wyśmienite

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Wernik

    Zofia Wernik , 04.09.2020

    bardzo lubię to danie super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Nawara

    Bożena Nawara , 01.08.2020

    Pychotka często robię i już znam na pamięć, jednak czasami zaglądam właśnie na wasza aplikacje dziękuję i pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Jerzy Moedler

    Jerzy Moedler , 24.09.2019

    dobre, prosto i szybko

    Odpowiedz Odpowiedz
  • marek Guzik

    marek Guzik , 11.06.2019

    smakowało

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krzysztof król

    Krzysztof król , 02.06.2018

    pychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wacław Niemiec

    Wacław Niemiec , 02.06.2018

    Łatwe w przygotowaniu

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leczo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Leczo z boczkiem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - LeczoLeczo

Polak, Węgier, dwa bratanki… bądźmy nimi także w kuchni! Zaprośmy dziś na swoje stoły znakomite danie rodem z węgierskiego talerza. Przed Państwem jedyne i niezastąpione – leczo! Gwarantujemy, że gdy raz spróbujesz wyjątkowego smaku tej potrawy, z pewnością szybko do niej powrócisz.

Dla kogo?

Nasz przepis na gęste leczo bez wątpienia posmakuje ludziom uwielbiającym mięsne specjały. W tym daniu nie może ich zabraknąć! Aromatyczna kiełbasa czy kawałki smakowitego boczku? Śmiało wybierz obie opcje, gdyż leczo nie wymaga kompromisów.

Na jaką okazję?

Ta jednogarnkowa potrawa rewelacyjnie sprawdzi się w roli codziennego obiadu dla całej rodziny. Co więcej, następnego dnia również będzie smakować wyśmienicie.

Czy wiesz, że?

Rodzime węgierskie leczo różni się nieco od swojej spolszczonej wersji. Wspólnym mianownikiem jest duża ilość papryki oraz pomidorów. Natomiast oba warianty odróżniają na przykład konsystencja i ilość użytych warzyw, bowiem tradycyjne leczo jest potrawą bezmięsną. Co ciekawe i zaskakujące, na Węgrzech do dania nie dodaje się cukinii.

Dla urozmaicenia:

Leczo z powodzeniem można jeść solo oraz jako dodatek do innych dań. Potrawa pasuje przede wszystkim do mięsnych przysmaków.