
Składniki
300 gramów
2 sztuki
8 sztuk
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
1 słoik
100 gramów
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
5 ziaren
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj czosnek, upraż orzeszki na złoty kolor.

Krok 2
Cebulę, bakłażana i czerwoną paprykę pokrój w drobną, półcentymetrową kostkę. Ułóż warzywa na pergaminie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 20 minut.

Krok 3
W międzyczasie, w płaskim garnku z szerokim dnem obsmaż na rozgrzanej oliwie pałki z kurczaka.

Krok 4
Dodaj do nich pomidory pelati, czosnek, przyprawy, ziele angielskie, liść laurowy, mieszankę Knorr i kostki rosołowe.

Krok 5
Wszystko razem podlej ok. 800 ml wody i gotuj ok. 15 minut, dokładnie wszystko razem mieszając. Do mięsa dodaj ryż oraz wcześniej upieczone warzywa.

Krok 6
Garnek przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 30 minut. Po tym czasie ryż przełóż na odpowiedni półmisek. Danie podawaj z jogurtem, posypane orzeszkami pinii.


Dobra rada:
Ryż możesz zabarwić na żółty kolor odrobiną kurkumy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż z warzywami i mięsem
Nie wiesz, co przygotować na szybki obiad? Sięgnij po kurczaka, ryż i warzywa! Taki scenariusz powtarza się zapewne w większości domów. Aby nieco go urozmaicić, prezentujemy przepis na danie cieszące się ogromną popularnością, ale w nieco odmienionej formie. Jesteś ciekaw, co przygotowaliśmy? Wypróbuj przepis na ryż z warzywami i mięsem. Nie pożałujesz!
Dla kogo?
Dla zabieganych lub po prostu nielubiących spędzać długich godzin w kuchni. Taką potrawę przygotujesz w mig!
Na jaką okazję?
Ryż z warzywami i mięsem jest idealny na szybki obiad, który można łatwopodgrzać, zarówno w mikrofalówce, jak i na patelni czy w piekarniku.
Czy wiesz, że?
Ryż basmati uważany jest za najszlachetniejszy ryż na świecie. Od innych odmian różni się tym, że jego ziarna są dłuższe oraz znacznie cieńsze.
Dla urozmaicenia:
Zamiast pałek z kurczaka możesz wykorzystać także piersi pokrojone w podłużne paski lub drobniejszą kostkę. Do udekorowania gotowego już dania warto użyć świeżych ziół.