Ryż z warzywami i mięsem

- Krok 1Posiekaj czosnek, upraż orzeszki na złoty kolor.
- Krok 2Cebulę, bakłażana i czerwoną paprykę pokrój w drobną, półcentymetrową kostkę. Ułóż warzywa na pergaminie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 20 minut.
- Krok 3W międzyczasie, w płaskim garnku z szerokim dnem obsmaż na rozgrzanej oliwie pałki z kurczaka.
- Krok 4Dodaj do nich pomidory pelati, czosnek, przyprawy, ziele angielskie, liść laurowy, mieszankę Knorr i kostki rosołowe.
- Krok 5Wszystko razem podlej ok. 800 ml wody i gotuj ok. 15 minut, dokładnie wszystko razem mieszając. Do mięsa dodaj ryż oraz wcześniej upieczone warzywa.
- Krok 6Garnek przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 30 minut. Po tym czasie ryż przełóż na odpowiedni półmisek. Danie podawaj z jogurtem, posypane orzeszkami pinii.

Ryż możesz zabarwić na żółty kolor odrobiną kurkumy.

Nie wiesz, co przygotować na szybki obiad? Sięgnij po kurczaka, ryż i warzywa! Taki scenariusz powtarza się zapewne w większości domów. Aby nieco go urozmaicić, prezentujemy przepis na danie cieszące się ogromną popularnością, ale w nieco odmienionej formie. Jesteś ciekaw, co przygotowaliśmy? Wypróbuj przepis na ryż z warzywami i mięsem. Nie pożałujesz!
Dla kogo?
Dla zabieganych lub po prostu nielubiących spędzać długich godzin w kuchni. Taką potrawę przygotujesz w mig!
Na jaką okazję?
Ryż z warzywami i mięsem jest idealny na szybki obiad, który można łatwopodgrzać, zarówno w mikrofalówce, jak i na patelni czy w piekarniku.
Czy wiesz, że?
Ryż basmati uważany jest za najszlachetniejszy ryż na świecie. Od innych odmian różni się tym, że jego ziarna są dłuższe oraz znacznie cieńsze.
Dla urozmaicenia:
Zamiast pałek z kurczaka możesz wykorzystać także piersi pokrojone w podłużne paski lub drobniejszą kostkę. Do udekorowania gotowego już dania warto użyć świeżych ziół.