Ryż z warzywami i mięsem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z warzywami i mięsem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

48

heart
194 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

316 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1147 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

8 sztuk

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

4 łyżki

1 słoik

100 gramów

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

5 ziaren

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj czosnek, upraż orzeszki na złoty kolor.

Ryż z warzywami i mięsem - Krok 1

Krok 2

Cebulę, bakłażana i czerwoną paprykę pokrój w drobną, półcentymetrową kostkę. Ułóż warzywa na pergaminie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 20 minut.

Ryż z warzywami i mięsem - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie, w płaskim garnku z szerokim dnem obsmaż na rozgrzanej oliwie pałki z kurczaka.

Ryż z warzywami i mięsem - Krok 3

Krok 4

Dodaj do nich pomidory pelati, czosnek, przyprawy, ziele angielskie, liść laurowy, mieszankę Knorr i kostki rosołowe.

Ryż z warzywami i mięsem - Krok 4

Krok 5

Wszystko razem podlej ok. 800 ml wody i gotuj ok. 15 minut, dokładnie wszystko razem mieszając. Do mięsa dodaj ryż oraz wcześniej upieczone warzywa.

Ryż z warzywami i mięsem - Krok 5

Krok 6

Garnek przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 30 minut. Po tym czasie ryż przełóż na odpowiedni półmisek. Danie podawaj z jogurtem, posypane orzeszkami pinii.

Ryż z warzywami i mięsem - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Ryż możesz zabarwić na żółty kolor odrobiną kurkumy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z warzywami i mięsem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ryż z warzywami i mięsemRyż z warzywami i mięsem

Nie wiesz, co przygotować na szybki obiad? Sięgnij po kurczaka, ryż i warzywa! Taki scenariusz powtarza się zapewne w większości domów. Aby nieco go urozmaicić, prezentujemy przepis na danie cieszące się ogromną popularnością, ale w nieco odmienionej formie. Jesteś ciekaw, co przygotowaliśmy? Wypróbuj przepis na ryż z warzywami i mięsem. Nie pożałujesz!

Dla kogo?

Dla zabieganych lub po prostu nielubiących spędzać długich godzin w kuchni. Taką potrawę przygotujesz w mig!

Na jaką okazję?

Ryż z warzywami i mięsem jest idealny na szybki obiad, który można łatwopodgrzać, zarówno w mikrofalówce, jak i na patelni czy w piekarniku.

Czy wiesz, że?

Ryż basmati uważany jest za najszlachetniejszy ryż na świecie. Od innych odmian różni się tym, że jego ziarna są dłuższe oraz znacznie cieńsze.

Dla urozmaicenia:

Zamiast pałek z kurczaka możesz wykorzystać także piersi pokrojone w podłużne paski lub drobniejszą kostkę. Do udekorowania gotowego już dania warto użyć świeżych ziół.