
Składniki
300 gramów
2 sztuki
8 sztuk
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
4 łyżki
1 słoik
100 gramów
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
5 ziaren
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Posiekaj czosnek, upraż orzeszki na złoty kolor.

Krok 2
Cebulę, bakłażana i czerwoną paprykę pokrój w drobną, półcentymetrową kostkę. Ułóż warzywa na pergaminie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C na ok. 20 minut.

Krok 3
W międzyczasie, w płaskim garnku z szerokim dnem obsmaż na rozgrzanej oliwie pałki z kurczaka.

Krok 4
Dodaj do nich pomidory pelati, czosnek, przyprawy, ziele angielskie, liść laurowy, mieszankę Knorr i kostki rosołowe.

Krok 5
Wszystko razem podlej ok. 800 ml wody i gotuj ok. 15 minut, dokładnie wszystko razem mieszając. Do mięsa dodaj ryż oraz wcześniej upieczone warzywa.

Krok 6
Garnek przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C na ok. 30 minut. Po tym czasie ryż przełóż na odpowiedni półmisek. Danie podawaj z jogurtem, posypane orzeszkami pinii.


Dobra rada:
Ryż możesz zabarwić na żółty kolor odrobiną kurkumy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ryż z warzywami i mięsem
Nie wiesz, co przygotować na szybki obiad? Sięgnij po kurczaka, ryż i warzywa! Taki scenariusz powtarza się zapewne w większości domów. Aby nieco go urozmaicić, prezentujemy przepis na danie cieszące się ogromną popularnością, ale w nieco odmienionej formie. Jesteś ciekaw, co przygotowaliśmy? Wypróbuj przepis na ryż z warzywami i mięsem. Nie pożałujesz!
Dla kogo?
Dla zabieganych lub po prostu nielubiących spędzać długich godzin w kuchni. Taką potrawę przygotujesz w mig!
Na jaką okazję?
Ryż z warzywami i mięsem jest idealny na szybki obiad, który można łatwopodgrzać, zarówno w mikrofalówce, jak i na patelni czy w piekarniku.
Czy wiesz, że?
Ryż basmati uważany jest za najszlachetniejszy ryż na świecie. Od innych odmian różni się tym, że jego ziarna są dłuższe oraz znacznie cieńsze.
Dla urozmaicenia:
Zamiast pałek z kurczaka możesz wykorzystać także piersi pokrojone w podłużne paski lub drobniejszą kostkę. Do udekorowania gotowego już dania warto użyć świeżych ziół.


































