Kurczak z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kurczak z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

447 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

292 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

458 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

15 gramów

2 sztuki

500 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i posyp przyprawą Knorr.

Kurczak z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzany olej wrzuć kurczaka i podsmaż z obu stron.

Kurczak z jabłkami - Krok 2

Krok 3

W rondelku wymieszaj wino, syrop, musztardę i bulion. Zagotuj.

Kurczak z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Dodaj pokrojone na plasterki jabłka i duś przez minutę.

Kurczak z jabłkami - Krok 4

Krok 5

Sos przelej do kurczaka i duś, aż mięso będzie ciepłe. Podawaj z ryżem.

Kurczak z jabłkami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Teresa Chrzanowska

    Teresa Chrzanowska , 28.03.2017

    jutro zrobię wydaje mi się smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Soczysty kurczak z patelni
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z jabłkamiKurczak z jabłkami

Jabłka w kuchni rzadko stasowane są do dań słonych, stanowią raczej bazę ciast, strucli i deserów, tymczasem to świetny dodatek do potraw mięsnych. Nawet najbardziej banalnym daniom dodają aromatu, kwaskowatego smaku i soczystości. Polskie jabłka uduszone w winie, syropie klonowym i musztardzie stworzą niezapomniany aromatyczny chutney – czyli sos o konsystencji dżemu, nadający się jako dodatek do pieczonych mięs i serów. Nie będzie on przesadnie słodki, ale będzie miał głęboki, wyrafinowany smak. W naszym przepisie to w nim dusić się będą piersi z kurczaka, dzięki czemu będą smaczne i niezwykle soczyste. Takie danie to świetny pomysł na wystawny obiad lub codzienny rodzinny posiłek. Jako dodatek do potrawy podać możesz ryż lub opiekane z rozmarynem ziemniaki. Jabłkowy charakter dania podkreślisz serwując dodatkowo schłodzony i lekko gazowany cydr.