Kurczak z jabłkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z jabłkami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

449 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

293 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

463 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

15 gramów

2 sztuki

500 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i posyp przyprawą Knorr.

Kurczak z jabłkami - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzany olej wrzuć kurczaka i podsmaż z obu stron.

Kurczak z jabłkami - Krok 2

Krok 3

W rondelku wymieszaj wino, syrop, musztardę i bulion. Zagotuj.

Kurczak z jabłkami - Krok 3

Krok 4

Dodaj pokrojone na plasterki jabłka i duś przez minutę.

Kurczak z jabłkami - Krok 4

Krok 5

Sos przelej do kurczaka i duś, aż mięso będzie ciepłe. Podawaj z ryżem.

Kurczak z jabłkami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Teresa Chrzanowska

    Teresa Chrzanowska , 28.03.2017

    jutro zrobię wydaje mi się smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z jabłkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z jabłkamiKurczak z jabłkami

Jabłka w kuchni rzadko stasowane są do dań słonych, stanowią raczej bazę ciast, strucli i deserów, tymczasem to świetny dodatek do potraw mięsnych. Nawet najbardziej banalnym daniom dodają aromatu, kwaskowatego smaku i soczystości. Polskie jabłka uduszone w winie, syropie klonowym i musztardzie stworzą niezapomniany aromatyczny chutney – czyli sos o konsystencji dżemu, nadający się jako dodatek do pieczonych mięs i serów. Nie będzie on przesadnie słodki, ale będzie miał głęboki, wyrafinowany smak. W naszym przepisie to w nim dusić się będą piersi z kurczaka, dzięki czemu będą smaczne i niezwykle soczyste. Takie danie to świetny pomysł na wystawny obiad lub codzienny rodzinny posiłek. Jako dodatek do potrawy podać możesz ryż lub opiekane z rozmarynem ziemniaki. Jabłkowy charakter dania podkreślisz serwując dodatkowo schłodzony i lekko gazowany cydr.