
Składniki
2 łyżki
1 łyżka
15 gramów
2 łyżki
1 łyżka
500 mililitrów
500 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso umyj, osusz, pokrój na mniejsze kawałki i posyp przyprawą Knorr.

Krok 2
Na rozgrzany olej wrzuć kurczaka i podsmaż z obu stron.

Krok 3
W rondelku wymieszaj wino, syrop, musztardę i bulion. Zagotuj.

Krok 4
Dodaj pokrojone na plasterki jabłka i duś przez minutę.

Krok 5
Sos przelej do kurczaka i duś, aż mięso będzie ciepłe. Podawaj z ryżem.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak z jabłkami
Jabłka w kuchni rzadko stasowane są do dań słonych, stanowią raczej bazę ciast, strucli i deserów, tymczasem to świetny dodatek do potraw mięsnych. Nawet najbardziej banalnym daniom dodają aromatu, kwaskowatego smaku i soczystości. Polskie jabłka uduszone w winie, syropie klonowym i musztardzie stworzą niezapomniany aromatyczny chutney – czyli sos o konsystencji dżemu, nadający się jako dodatek do pieczonych mięs i serów. Nie będzie on przesadnie słodki, ale będzie miał głęboki, wyrafinowany smak. W naszym przepisie to w nim dusić się będą piersi z kurczaka, dzięki czemu będą smaczne i niezwykle soczyste. Takie danie to świetny pomysł na wystawny obiad lub codzienny rodzinny posiłek. Jako dodatek do potrawy podać możesz ryż lub opiekane z rozmarynem ziemniaki. Jabłkowy charakter dania podkreślisz serwując dodatkowo schłodzony i lekko gazowany cydr.