Kurczak i brokuły z ryżem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

265 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

456 osób wydrukowało

Pobierz pdf

940 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

300 gramów

1 sztuka

250 gramów

10 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj na sypko w wodzie z dodatkiem Bulionetek drobiowych Knorr.

Krok 2

Mięso i pieczarki pokrój w paski. Brokuły podziel na mniejsze różyczki i obgotuj w wodzie.

Krok 3

Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso wraz z pieczarkami.

Krok 4

Gdy będą rumiane, dodaj różyczki z brokułów.

Krok 5

Po chwili smażenia wrzuć ryż i całość smaż ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu drewnianą łopatką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak i brokuły z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak i brokuły z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak i brokuły z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak i brokuły z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak i brokuły z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak i brokuły z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak i brokuły z ryżem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak i brokuły z ryżem Kurczak i brokuły z ryżem

Często najprostsze dania są najlepsze – przekonaj się o tym, korzystając z przepisu na kurczaka z brokułami i ryżem. Jego przygotowanie zajmie Ci niecałą godzinę, a efekt, który uzyskasz, zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Od czego zacząć? Ryż ugotuj w wodzie na sypko, a żeby nabrał wyrazistego smaku, do wody wrzuć kostkę drobiową. Kurczaka oczyść i pokrój w paski, natomiast brokuły podziel na mniejsze różyczki i podgotuj w wodzie. Żeby mięso było bardziej aromatyczne, obtocz je w ziołach oraz podstawowych przyprawach i wstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut. Następnie poszatkowane pieczarki podsmaż na oliwie i połącz je z mięsem – gdy oba składniki będą już miękkie, dodaj do nich różyczki z brokułów. Jeśli chcesz, by danie było bardziej wyraziste, dorzuć drobno pokrojoną papryczkę chili (nie za dużo, gdyż jej smak zdominuje resztę składników). Smaż wszystko przez chwilę, a na końcu wsyp ryż – składniki trzymaj na patelni jeszcze przez kilka minut. Gotową potrawę przełóż do salaterek. To danie najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu – solo lub z dodatkiem chrupiącego pieczywa. Zasugeruj się tym przepisem i przygotuj kurczaka i brokuły z ryżem przy najbliższej okazji.