
Składniki
500 gramów
2 sztuki
300 gramów
1 sztuka
250 gramów
10 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj na sypko w wodzie z dodatkiem Bulionetek drobiowych Knorr.
Krok 2
Mięso i pieczarki pokrój w paski. Brokuły podziel na mniejsze różyczki i obgotuj w wodzie.
Krok 3
Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso wraz z pieczarkami.
Krok 4
Gdy będą rumiane, dodaj różyczki z brokułów.
Krok 5
Po chwili smażenia wrzuć ryż i całość smaż ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu drewnianą łopatką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak i brokuły z ryżem 
Często najprostsze dania są najlepsze – przekonaj się o tym, korzystając z przepisu na kurczaka z brokułami i ryżem. Od czego zacząć? Oto krótkie wyjaśnienie, szczegóły znajdziesz w naszej recepturze. Ryż ugotuj w wodzie na sypko. Żeby nabrał wyrazistego smaku, do wody wrzuć kostkę drobiową. Kurczaka oczyść i pokrój w paski, natomiast brokuły podziel na mniejsze różyczki i podgotuj w wodzie. Mięso będzie bardziej aromatyczne, jeśli obtoczysz je w ziołach i podstawowych przyprawach oraz wstawisz do lodówki na kilkadziesiąt minut. Następnie poszatkowane pieczarki podsmaż na oliwie i połącz je z mięsem – gdy oba składniki będą już miękkie, dodaj do nich różyczki z brokułów. Zasugeruj się tym przepisem i przygotuj kurczaka i brokuły z ryżem przy najbliższej okazji.
Dla kogo?
Ryż, kurczak i brokuł nie brzmią jak składniki, które mają szansę podbić twoje kubki smakowe? Spróbuj, a przekonasz się, że podstawowe i dobrze znane produkty można podać w naprawdę wybitny sposób. Pierś z kurczaka z brokułami i ryżem na pewno cię nie rozczaruje.
Na jaką okazję?
Przygotowanie kurczaka z ryżem i brokułem zajmie ci niecałą godzinę, a efekt, który uzyskasz, zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Nie jest pracochłonny, więc ryż z kurczakiem i brokułami stanie się daniem obiadowym, do którego będziesz wracać w najbardziej zabiegane dni.
Czy wiesz, że?
Jeśli chcesz, by potrawa była bardziej wyrazista, dorzuć do brokułu z kurczakiem drobno pokrojoną papryczkę chili (nie za dużo, aby jej smak nie zdominował reszty składników). Smaż wszystko przez chwilę, a na końcu wsyp ryż – składniki trzymaj na patelni jeszcze przez kilka minut. Gotowego kurczaka z brokułami i ryżem przełóż do salaterek.
Dla urozmaicenia:
Pierś z kurczaka z brokułami i ryżem najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu – solo lub z dodatkiem chrupiącego pieczywa. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do ryżu z brokułami i kurczakiem dodać pokruszony ser feta.

































