
Składniki
500 gramów
2 sztuki
300 gramów
1 sztuka
250 gramów
10 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj na sypko w wodzie z dodatkiem Bulionetek drobiowych Knorr.
Krok 2
Mięso i pieczarki pokrój w paski. Brokuły podziel na mniejsze różyczki i obgotuj w wodzie.
Krok 3
Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso wraz z pieczarkami.
Krok 4
Gdy będą rumiane, dodaj różyczki z brokułów.
Krok 5
Po chwili smażenia wrzuć ryż i całość smaż ok. 10 minut, mieszając od czasu do czasu drewnianą łopatką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak i brokuły z ryżem
Często najprostsze dania są najlepsze – przekonaj się o tym, korzystając z przepisu na kurczaka z brokułami i ryżem. Od czego zacząć? Oto krótkie wyjaśnienie, szczegóły znajdziesz w naszej recepturze. Ryż ugotuj w wodzie na sypko. Żeby nabrał wyrazistego smaku, do wody wrzuć kostkę drobiową. Kurczaka oczyść i pokrój w paski, natomiast brokuły podziel na mniejsze różyczki i podgotuj w wodzie. Mięso będzie bardziej aromatyczne, jeśli obtoczysz je w ziołach i podstawowych przyprawach oraz wstawisz do lodówki na kilkadziesiąt minut. Następnie poszatkowane pieczarki podsmaż na oliwie i połącz je z mięsem – gdy oba składniki będą już miękkie, dodaj do nich różyczki z brokułów. Zasugeruj się tym przepisem i przygotuj kurczaka i brokuły z ryżem przy najbliższej okazji.
Dla kogo?
Ryż, kurczak i brokuł nie brzmią jak składniki, które mają szansę podbić twoje kubki smakowe? Spróbuj, a przekonasz się, że podstawowe i dobrze znane produkty można podać w naprawdę wybitny sposób. Pierś z kurczaka z brokułami i ryżem na pewno cię nie rozczaruje.
Na jaką okazję?
Przygotowanie kurczaka z ryżem i brokułem zajmie ci niecałą godzinę, a efekt, który uzyskasz, zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Nie jest pracochłonny, więc ryż z kurczakiem i brokułami stanie się daniem obiadowym, do którego będziesz wracać w najbardziej zabiegane dni.
Czy wiesz, że?
Jeśli chcesz, by potrawa była bardziej wyrazista, dorzuć do brokułu z kurczakiem drobno pokrojoną papryczkę chili (nie za dużo, aby jej smak nie zdominował reszty składników). Smaż wszystko przez chwilę, a na końcu wsyp ryż – składniki trzymaj na patelni jeszcze przez kilka minut. Gotowego kurczaka z brokułami i ryżem przełóż do salaterek.
Dla urozmaicenia:
Pierś z kurczaka z brokułami i ryżem najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu – solo lub z dodatkiem chrupiącego pieczywa. Nic nie stoi na przeszkodzie, by do ryżu z brokułami i kurczakiem dodać pokruszony ser feta.