
Składniki
4 sztuki
30 gramów
3 sztuki
6 sztuk
1 łyżeczka
1 szczypta
5 łyżeczek
0.25 szklanki
1.5 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój piersi z kurczaka w dużą kostkę. Następnie włóż je do woreczka, dosyp mąkę kukurydzianą, przyprawę do kurczaka Knorr i dobrze go zawiąż. Obracaj nim tak, żeby mąka i przyprawy przykleiły się równomiernie do powierzchni mięsa.
Krok 2
Rozgrzej olej w woku, dodaj czosnek pokrojony w plasterki, kawałki kurczaka i smaż wszystko, aż mięso uzyska złoty kolor.
Krok 3
Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki z wodą, octem, cukrem i sosem sojowym.
Krok 4
Mieszankę wlej do kurczaka, przykryj i pozwól jej się gotować jeszcze przez 3 minuty.
Krok 5
Na koniec przypraw odrobiną pieprzu cayenne i dodaj dymki pokrojone na długie kawałki. Zdejmij pokrywkę z woka i gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj z ryżem lub makaronem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Kurczak po seczuańsku
Jeśli masz ochotę na intensywne, orientalne smaki, mamy dla Ciebie propozycję na słodko-pikantnego kurczaka po seczuańsku. Mięso drobiowe odpowiednio przyprawione sosem sojowym z dodatkiem octu z białego wina oraz cukru, wcześniej obtoczone i przez chwilę marynowane w mące kukurydzianej z przyprawami, nabiera głębokiego i wyrazistego smaku. Całość posypuje się cebulą dymką pokrojoną na długie kawałki. Danie świetnie komponuje się z różnymi rodzajami ryżu lub makaronu. Można również wykorzystać czarny lub biały sezam, koniecznie wcześniej uprażony na patelni bez tłuszczu. Z tak przyrządzonym kurczakiem świetnie współgrają również sezonowe warzywa. Pokrój w słupki marchewkę, paprykę, seler naciowy oraz ogórki i posyp je obficie czarnuszką. Potrawa przypadnie do gustu szczególnie wielbicielom kuchni azjatyckiej, ale na pewno zasmakuje też wszystkim zwolennikom drobiu duszonego w aromatycznych sosach. Zrób kurczaka po seczuańsku według naszego przepisu i odkrywaj nowe, egzotyczne smaki. Zainspiruj się!