
Składniki
4 sztuki
30 gramów
3 sztuki
6 sztuk
1 łyżeczka
1 szczypta
5 łyżeczek
0.25 szklanki
1.5 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój piersi z kurczaka w dużą kostkę. Następnie włóż je do woreczka, dosyp mąkę kukurydzianą, przyprawę do kurczaka Knorr i dobrze go zawiąż. Obracaj nim tak, żeby mąka i przyprawy przykleiły się równomiernie do powierzchni mięsa.

Krok 2
Rozgrzej olej w woku, dodaj czosnek pokrojony w plasterki, kawałki kurczaka i smaż wszystko, aż mięso uzyska złoty kolor.

Krok 3
Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki z wodą, octem, cukrem i sosem sojowym.

Krok 4
Mieszankę wlej do kurczaka, przykryj i pozwól jej się gotować jeszcze przez 3 minuty.

Krok 5
Na koniec przypraw odrobiną pieprzu cayenne i dodaj dymki pokrojone na długie kawałki. Zdejmij pokrywkę z woka i gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj z ryżem lub makaronem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po seczuańsku
Jeśli masz ochotę na intensywne, orientalne smaki, mamy dla Ciebie propozycję na słodko-pikantnego kurczaka po seczuańsku. Mięso drobiowe odpowiednio przyprawione sosem sojowym z dodatkiem octu z białego wina oraz cukru, wcześniej obtoczone i przez chwilę marynowane w mące kukurydzianej z przyprawami, nabiera głębokiego i wyrazistego smaku. Całość posypuje się cebulą dymką pokrojoną na długie kawałki. Danie świetnie komponuje się z różnymi rodzajami ryżu lub makaronu. Można również wykorzystać czarny lub biały sezam, koniecznie wcześniej uprażony na patelni bez tłuszczu. Z tak przyrządzonym kurczakiem świetnie współgrają również sezonowe warzywa. Pokrój w słupki marchewkę, paprykę, seler naciowy oraz ogórki i posyp je obficie czarnuszką. Potrawa przypadnie do gustu szczególnie wielbicielom kuchni azjatyckiej, ale na pewno zasmakuje też wszystkim zwolennikom drobiu duszonego w aromatycznych sosach. Zrób kurczaka po seczuańsku według naszego przepisu i odkrywaj nowe, egzotyczne smaki. Zainspiruj się!