Kurczak po seczuańsku przepis – Zobacz na przepisy.pl

Kurczak po seczuańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

633 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

589 osób wydrukowało

Pobierz pdf

815 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

30 gramów

3 sztuki

6 sztuk

1 łyżeczka

1 szczypta

5 łyżeczek

0.25 szklanki

1.5 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój piersi z kurczaka w dużą kostkę. Następnie włóż je do woreczka, dosyp mąkę kukurydzianą, przyprawę do kurczaka Knorr i dobrze go zawiąż. Obracaj nim tak, żeby mąka i przyprawy przykleiły się równomiernie do powierzchni mięsa.

Kurczak po seczuańsku - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej olej w woku, dodaj czosnek pokrojony w plasterki, kawałki kurczaka i smaż wszystko, aż mięso uzyska złoty kolor.

Kurczak po seczuańsku - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki z wodą, octem, cukrem i sosem sojowym.

Kurczak po seczuańsku - Krok 3

Krok 4

Mieszankę wlej do kurczaka, przykryj i pozwól jej się gotować jeszcze przez 3 minuty.

Kurczak po seczuańsku - Krok 4

Krok 5

Na koniec przypraw odrobiną pieprzu cayenne i dodaj dymki pokrojone na długie kawałki. Zdejmij pokrywkę z woka i gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj z ryżem lub makaronem.

Kurczak po seczuańsku - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Bogdan Czaj

    Bogdan Czaj , 18.04.2017

    super po świętach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Ogarek

    Marek Ogarek , 04.01.2016

    Przepis prosty na tyle aby początkujący kucharz dał sobie radę, a efekt powalający (+)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po seczuańskuKurczak po seczuańsku

Jeśli masz ochotę na intensywne, orientalne smaki, mamy dla Ciebie propozycję na słodko-pikantnego kurczaka po seczuańsku. Mięso drobiowe odpowiednio przyprawione sosem sojowym z dodatkiem octu z białego wina oraz cukru, wcześniej obtoczone i przez chwilę marynowane w mące kukurydzianej z przyprawami, nabiera głębokiego i wyrazistego smaku. Całość posypuje się cebulą dymką pokrojoną na długie kawałki. Danie świetnie komponuje się z różnymi rodzajami ryżu lub makaronu. Można również wykorzystać czarny lub biały sezam, koniecznie wcześniej uprażony na patelni bez tłuszczu. Z tak przyrządzonym kurczakiem świetnie współgrają również sezonowe warzywa. Pokrój w słupki marchewkę, paprykę, seler naciowy oraz ogórki i posyp je obficie czarnuszką. Potrawa przypadnie do gustu szczególnie wielbicielom kuchni azjatyckiej, ale na pewno zasmakuje też wszystkim zwolennikom drobiu duszonego w aromatycznych sosach. Zrób kurczaka po seczuańsku według naszego przepisu i odkrywaj nowe, egzotyczne smaki. Zainspiruj się!