Kurczak po seczuańsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

36

629 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

584 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

808 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

3 sztuki

6 sztuk

1 łyżeczka

5 łyżeczek

0.25 szklanki

1.5 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój piersi z kurczaka w dużą kostkę. Następnie włóż je do woreczka, dosyp mąkę kukurydzianą, przyprawę do kurczaka Knorr i dobrze go zawiąż. Obracaj nim tak, żeby mąka i przyprawy przykleiły się równomiernie do powierzchni mięsa.

Kurczak po seczuańsku - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej olej w woku, dodaj czosnek pokrojony w plasterki, kawałki kurczaka i smaż wszystko, aż mięso uzyska złoty kolor.

Kurczak po seczuańsku - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki z wodą, octem, cukrem i sosem sojowym.

Kurczak po seczuańsku - Krok 3

Krok 4

Mieszankę wlej do kurczaka, przykryj i pozwól jej się gotować jeszcze przez 3 minuty.

Kurczak po seczuańsku - Krok 4

Krok 5

Na koniec przypraw odrobiną pieprzu cayenne i dodaj dymki pokrojone na długie kawałki. Zdejmij pokrywkę z woka i gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj z ryżem lub makaronem.

Kurczak po seczuańsku - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • Bogdan Czaj

    Bogdan Czaj

    super po świętach

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Ogarek

    Marek Ogarek

    Przepis prosty na tyle aby początkujący kucharz dał sobie radę, a efekt powalający (+)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po seczuańsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po seczuańskuKurczak po seczuańsku

Jeśli masz ochotę na intensywne, orientalne smaki, mamy dla Ciebie propozycję na słodko-pikantnego kurczaka po seczuańsku. Mięso drobiowe odpowiednio przyprawione sosem sojowym z dodatkiem octu z białego wina oraz cukru, wcześniej obtoczone i przez chwilę marynowane w mące kukurydzianej z przyprawami, nabiera głębokiego i wyrazistego smaku. Całość posypuje się cebulą dymką pokrojoną na długie kawałki. Danie świetnie komponuje się z różnymi rodzajami ryżu lub makaronu. Można również wykorzystać czarny lub biały sezam, koniecznie wcześniej uprażony na patelni bez tłuszczu. Z tak przyrządzonym kurczakiem świetnie współgrają również sezonowe warzywa. Pokrój w słupki marchewkę, paprykę, seler naciowy oraz ogórki i posyp je obficie czarnuszką. Potrawa przypadnie do gustu szczególnie wielbicielom kuchni azjatyckiej, ale na pewno zasmakuje też wszystkim zwolennikom drobiu duszonego w aromatycznych sosach. Zrób kurczaka po seczuańsku według naszego przepisu i odkrywaj nowe, egzotyczne smaki. Zainspiruj się!