Składniki
4 sztuki
30 gramów
3 sztuki
6 sztuk
1 łyżeczka
1 szczypta
5 łyżeczek
0.25 szklanki
1.5 łyżki
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój piersi z kurczaka w dużą kostkę. Następnie włóż je do woreczka, dosyp mąkę kukurydzianą, przyprawę do kurczaka Knorr i dobrze go zawiąż. Obracaj nim tak, żeby mąka i przyprawy przykleiły się równomiernie do powierzchni mięsa.
Krok 2
Rozgrzej olej w woku, dodaj czosnek pokrojony w plasterki, kawałki kurczaka i smaż wszystko, aż mięso uzyska złoty kolor.
Krok 3
Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki z wodą, octem, cukrem i sosem sojowym.
Krok 4
Mieszankę wlej do kurczaka, przykryj i pozwól jej się gotować jeszcze przez 3 minuty.
Krok 5
Na koniec przypraw odrobiną pieprzu cayenne i dodaj dymki pokrojone na długie kawałki. Zdejmij pokrywkę z woka i gotuj jeszcze kilka minut. Podawaj z ryżem lub makaronem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa do pikantnego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak po seczuańsku
Jeśli masz ochotę na intensywne, orientalne smaki, mamy dla Ciebie propozycję na słodko-pikantnego kurczaka po seczuańsku. Mięso drobiowe odpowiednio przyprawione sosem sojowym z dodatkiem octu z białego wina oraz cukru, wcześniej obtoczone i przez chwilę marynowane w mące kukurydzianej z przyprawami, nabiera głębokiego i wyrazistego smaku. Całość posypuje się cebulą dymką pokrojoną na długie kawałki. Danie świetnie komponuje się z różnymi rodzajami ryżu lub makaronu. Można również wykorzystać czarny lub biały sezam, koniecznie wcześniej uprażony na patelni bez tłuszczu. Z tak przyrządzonym kurczakiem świetnie współgrają również sezonowe warzywa. Pokrój w słupki marchewkę, paprykę, seler naciowy oraz ogórki i posyp je obficie czarnuszką. Potrawa przypadnie do gustu szczególnie wielbicielom kuchni azjatyckiej, ale na pewno zasmakuje też wszystkim zwolennikom drobiu duszonego w aromatycznych sosach. Zrób kurczaka po seczuańsku według naszego przepisu i odkrywaj nowe, egzotyczne smaki. Zainspiruj się!