Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami
łatwe
414 osób zapisało

Składniki
pieczony kurczak:
200 gramów
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
na kanapkę:
2 sztuki
1 łyżeczka
2 łyżeczki
0.5 sztuki
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Oliwę połącz z majerankiem i przyprawą do mięs. Mieszanką natrzyj mięso.

Krok 2
Zawiń w folię aluminiową i piecz przez 20 minut. Po tym czasie odstaw do wystygnięcia. Możesz przygotować mięso dzień wcześniej i wstawić je do lodówki.

Krok 3
Pieczywo posmaruj chrzanem. Kurczaka pokrój w plastry. Ułóż na pieczywie.

Krok 4
Udekoruj kiełkami, papryką i orzechami.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami
Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Jeśli chcesz rozpocząć swój dzień od zdrowego i smacznego śniadania, przepis na kanapki z pieczonym kurczakiem i warzywami będzie dobrym rozwiązaniem. Głównym składnikiem jest tu mięso, które na początek należy zamarynować w oliwie i przyprawie (będzie bardziej soczyste, jeśli do marynaty wlejesz kilka kropel soku z cytryny). Tak przygotowany drób odstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut, żeby smaki poszczególnych składników dokładnie się przeniknęły. Po tym czasie włóż go do piekarnika i zapiekaj, aż mięso będzie odpowiednio miękkie oraz soczyste. Następnie przygotuj chleb razowy i pokrój warzywa. Pieczywo posmaruj chrzanem, który nada całości wyrazistego smaku, ułóż na nim pokrojonego w cienkie plastry kurczaka i dodaj paprykę. Tak przygotowane pożywne kanapki serwuj udekorowane kiełkami (np. rzeżuchy, rzodkiewki, lucerny lub słonecznika), papryką i orzechami włoskimi. Zainspiruj się naszym przepisem i już dziś przyrządź to zdrowe, pyszne, a jednocześnie lekkie śniadanie. Życzymy smacznego!