Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami

Autor: Dodietetyka.pl, mgr inż. Magdalena Hermanowska

ratingratingratingratingrating

9

heart
233 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

366 osób wydrukowało

Pobierz pdf

417 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

pieczony kurczak:

200 gramów

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

na kanapkę:

2 sztuki

1 łyżeczka

2 łyżeczki

0.5 sztuki

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180°C z termoobiegiem. Oliwę połącz z majerankiem i przyprawą do mięs. Mieszanką natrzyj mięso.

Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami - Krok 1

Krok 2

Zawiń w folię aluminiową i piecz przez 20 minut. Po tym czasie odstaw do wystygnięcia. Możesz przygotować mięso dzień wcześniej i wstawić je do lodówki.

Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami - Krok 2

Krok 3

Pieczywo posmaruj chrzanem. Kurczaka pokrój w plastry. Ułóż na pieczywie.

Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami - Krok 3

Krok 4

Udekoruj kiełkami, papryką i orzechami.

Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami - Krok 4
Dodietetyka.pl,  mgr inż. Magdalena Hermanowska

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

1

Opinie o przepisie

  • Damian Sulej

    Damian Sulej , 25.05.2017

    Pyszna kanapka ! Polecam !!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kurczak ze szpinakiem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kanapka z pieczonym kurczakiem i warzywamiKanapka z pieczonym kurczakiem i warzywami

Mgr inż. Magdalena Hermanowska z portalu dodietetyka.pl: Jeśli chcesz rozpocząć swój dzień od zdrowego i smacznego śniadania, przepis na kanapki z pieczonym kurczakiem i warzywami będzie dobrym rozwiązaniem. Głównym składnikiem jest tu mięso, które na początek należy zamarynować w oliwie i przyprawie (będzie bardziej soczyste, jeśli do marynaty wlejesz kilka kropel soku z cytryny). Tak przygotowany drób odstaw do lodówki na kilkadziesiąt minut, żeby smaki poszczególnych składników dokładnie się przeniknęły. Po tym czasie włóż go do piekarnika i zapiekaj, aż mięso będzie odpowiednio miękkie oraz soczyste. Następnie przygotuj chleb razowy i pokrój warzywa. Pieczywo posmaruj chrzanem, który nada całości wyrazistego smaku, ułóż na nim pokrojonego w cienkie plastry kurczaka i dodaj paprykę. Tak przygotowane pożywne kanapki serwuj udekorowane kiełkami (np. rzeżuchy, rzodkiewki, lucerny lub słonecznika), papryką i orzechami włoskimi. Zainspiruj się naszym przepisem i już dziś przyrządź to zdrowe, pyszne, a jednocześnie lekkie śniadanie. Życzymy smacznego!