Szalona przejażdżka zielonym tuk tukiem
łatwe
63 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
3 sztuki
1 garść
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz ogórka. Jedna limonkę otrzyj ze skóry wyciśnij z niej sok ,druga pokrój w cząstki z jabłka usuń gniazdo nasienne.

Krok 2
Wiórki kokosowe upraż na patelni na złoty kolor. Rant szklanek zanurz w soku z limonki a następnie obtocz w uprażonych wiórkach kokosa. Szklanki odstaw na bok.

Krok 3
Umyte składniki umieść w kielichu blendera, szpinak , pietruszkę, jedno kłącze trawy cytrynowej, ogórki , banana, jabłko, sok i skórkę otartą z limonki, miód cukier, oliwę z oliwek przyprawy Knorr. Wszystko razem miksuj długo aż masa dobrze się rozdrobni. Koktajl przed nalaniem do szklanek przecedź przez sito aby usunąć łykowate kawałki trawy cytrynowej.

Krok 4
Szklankę z napojem podawaj z trawa cytrynowa cząstka limonki i natka pietruszki.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szalona przejażdżka zielonym tuk tukiem
Różnorodność Indii odzwierciedla się m.in. w wyjątkowej i zróżnicowanej kuchni tego kraju. Kiedy będziemy mieć ochotę na kulinarną podróż w tym orientalnym kierunku, sięgnijmy po zielony koktajl, który zaskoczy nas interesującym połączeniem dobrze znanych z naszych kuchni składników. Został on uzupełniony o wyraziste dodatki i przyprawy. Trawa cytrynowa, ogórek i limonka przyniosą orzeźwienie, które w połączeniu ze szpinakiem, bananem i jabłkiem pozwoli nam cieszyć się smakiem i zapachem lata zamkniętym w postaci pysznego koktajlu.
Dla kogo?
Koktajl „Zielona przejażdżka zielonym tuk tukiem” to wyjątkowa propozycja dla wszystkich, którzy szukają oryginalnych i ciekawych połączeń smakowych.
Na jaką okazję?
Ten odświeżający koktajl sprawdzi się idealnie w formie posiłku lub przekąski w cieplejsze dni.
Czy wiesz, że?
W gorące i upalne dni kwaśne potrawy pomogą nam schłodzić organizm.
Dla urozmaicenia:
Jeżeli nie przepadamy za smakiem szpinaku, do przygotowania koktajlu wykorzystać możemy natkę pietruszki.