Szalona przejażdżka zielonym tuk tukiem
łatwe
63 osoby zapisały

Składniki
2 sztuki
3 sztuki
1 garść
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz ogórka. Jedna limonkę otrzyj ze skóry wyciśnij z niej sok ,druga pokrój w cząstki z jabłka usuń gniazdo nasienne.

Krok 2
Wiórki kokosowe upraż na patelni na złoty kolor. Rant szklanek zanurz w soku z limonki a następnie obtocz w uprażonych wiórkach kokosa. Szklanki odstaw na bok.

Krok 3
Umyte składniki umieść w kielichu blendera, szpinak , pietruszkę, jedno kłącze trawy cytrynowej, ogórki , banana, jabłko, sok i skórkę otartą z limonki, miód cukier, oliwę z oliwek przyprawy Knorr. Wszystko razem miksuj długo aż masa dobrze się rozdrobni. Koktajl przed nalaniem do szklanek przecedź przez sito aby usunąć łykowate kawałki trawy cytrynowej.

Krok 4
Szklankę z napojem podawaj z trawa cytrynowa cząstka limonki i natka pietruszki.


Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szalona przejażdżka zielonym tuk tukiem
Różnorodność Indii odzwierciedla się m.in. w wyjątkowej i zróżnicowanej kuchni tego kraju. Kiedy będziemy mieć ochotę na kulinarną podróż w tym orientalnym kierunku, sięgnijmy po zielony koktajl, który zaskoczy nas interesującym połączeniem dobrze znanych z naszych kuchni składników. Został on uzupełniony o wyraziste dodatki i przyprawy. Trawa cytrynowa, ogórek i limonka przyniosą orzeźwienie, które w połączeniu ze szpinakiem, bananem i jabłkiem pozwoli nam cieszyć się smakiem i zapachem lata zamkniętym w postaci pysznego koktajlu.
Dla kogo?
Koktajl „Zielona przejażdżka zielonym tuk tukiem” to wyjątkowa propozycja dla wszystkich, którzy szukają oryginalnych i ciekawych połączeń smakowych.
Na jaką okazję?
Ten odświeżający koktajl sprawdzi się idealnie w formie posiłku lub przekąski w cieplejsze dni.
Czy wiesz, że?
W gorące i upalne dni kwaśne potrawy pomogą nam schłodzić organizm.
Dla urozmaicenia:
Jeżeli nie przepadamy za smakiem szpinaku, do przygotowania koktajlu wykorzystać możemy natkę pietruszki.