Penne ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Penne ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
974 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

329 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

180 mililitrów

1 sztuka

100 gramów

80 gramów

200 gramów

100 gramów

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente.

Penne ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej trochę oleju ze słoika z suszonymi pomidorami. Zeszklij cebulę pokrojoną w piórka. Po chwili dodaj szpinak i pokrojone w paski pomidorki.

Penne ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml zimnej wody. Wlej na patelnię. Dodaj pokruszony niebieski ser i chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zgęstnieje.

Penne ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Dodaj makaron. Całość dokładnie wymieszaj. Podawaj posypany tartym serem. Idealnym dodatkiem do tak przygotowanej pasty są uprażone na patelni orzeszki sosnowe, możesz je również zastąpić orzechami laskowymi.

Penne ze szpinakiem - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

18

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Łysoń

    Katarzyna Łysoń , 09.03.2015

    Moze trafilas akurat na niesmaczne suszone pomidory,poniewaz sa rozne.Ja natomiast b.lubie suszone pomidory

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Legutowska

    Maria Legutowska , 09.03.2015

    Chcialam poczytac komentarze a tu taka niespodzianka...!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Legutowska

    Maria Legutowska , 09.03.2015

    Oliwki to bogate zrodlo zdrowia (potas,fosfor,zelazo,prowit.A, wit.z gr.B, wit.C i E).Wspomagaja trawienie,lagodza migrene. Pomidory zawieraja likopen. Jezeli nie suszone to swieze-przerobione.Zmniejszaja ryzyko zawalu. Reasumujac trzeba nabrac przekonania do jedzenia pomidorow dla zdrowia.W okresie zimy wlasnie te suszone sa jedynym zrodlem tego co jest w nich najcenniejsze. Na swieze nalezy poczekac na sezon pomidorowy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Tomasz Waszczuk

    Tomasz Waszczuk , 08.03.2015

    Hi. Murek. A gdzie ty sie tak nauczyles sosy mieszać.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Mazurek

    Kasia Mazurek , 08.03.2015

    Te wszystkie sosy to sama chemia spróbujcie sami taki sos stworzyć z naturalnych składników jak np sos smietanowo ziołowy robie sama ;)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Krauze

    Aleksandra Krauze , 08.03.2015

    Mysle o oliwkach uwielbiam je:)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Goffredo Diotallevi

    Goffredo Diotallevi , 08.03.2015

    Ba.... Con questa roba invece di festeggiare,le fara sentire male

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Izabela Kamila Piasecka

    Izabela Kamila Piasecka , 08.03.2015

    :-D

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Baran

    Ryszard Baran , 08.03.2015

    Ale dziś ja gotowalem obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Kuciak

    Edward Kuciak , 08.03.2015

    super mangiata italiana

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Gaweł

    Barbara Gaweł , 08.03.2015

    no to poeksperymentuj! daj krojone w kostke i oliwę!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Krauze

    Aleksandra Krauze , 08.03.2015

    Dla ciebie dla mnie obrzydliwe

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Danuta Orzechowska

    Danuta Orzechowska , 08.03.2015

    Suszone pomidory sa wspaniale!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aleksandra Krauze

    Aleksandra Krauze , 08.03.2015

    Czemu wszysy daja te suszone pomidory? Dla mnie sa okropne w smaku

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Witold Klimowski

    Witold Klimowski , 08.03.2015

    Mężowie do dzieła!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Pelagia Krzywda

    Pelagia Krzywda , 08.03.2015

    Lubicie? ale czy robicie??????☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Basia Zenek Szczypinscy

    Basia Zenek Szczypinscy , 08.03.2015

    Apetycznie wyglada wyprobuje ten przepis Pozdrawiam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kornelia Lubojanska

    Kornelia Lubojanska , 08.03.2015

    Super

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Penne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Penne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Penne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Penne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Penne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Penne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Penne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Penne ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Penne ze szpinakiemPenne ze szpinakiem

Makaron ugotuj al dente.