Spaghetti z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti z pieczarkami

Alfredo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

301 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

233 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

180 mililitrów

20 mililitrów

150 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente.

Spaghetti z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w plastry cebulę oraz pokrojone w plastry pieczarki.

Spaghetti z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml zimnej wody. Wlej na patelnię i chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zgęstnieje.

Spaghetti z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Dodaj makaron i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj. Makaron podawaj posypany serem. Gotowy makaron możesz wzbogacić, podając go z plastrami szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej.

Spaghetti z pieczarkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • janina  wrobel

    janina wrobel , 27.05.2017

    potrawa super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Naworski

    Karol Naworski , 24.05.2017

    Zamiast gotowego sosu, lepiej dodać więcej śmietanki trochę startego sera oraz gałkę muszkatołowa, redukujemy i sos gotowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławek Dorota Pozorscy

    Sławek Dorota Pozorscy , 18.05.2015

    dla wegetarian

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Spaghetti z klopsikami
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti z pieczarkamiSpaghetti z pieczarkami

Pomysł na kremowy sos alfredo narodził się w pewnej włoskiej restauracji na początku XX wieku, jednak największą popularność zyskał on w Stanach Zjednoczonych. W wersji klasycznej bazą do alfredo był jedynie tłuszcz i parmezan, jednak z biegiem czasu danie to zaczęto wzbogacać różnymi dodatkami. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić spaghetti alfredo z pieczarkami i śmietaną. Rozpocznij od ugotowania al dente makaronu – oprócz sugerowanego tu spaghetti, świetnie sprawdzi się także podobny kształtem linguine lub płaskie fettuccine. Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną cebulę i pieczarki, a następnie zalej je połączonym z wodą i kwaśną śmietaną sosem serowym w proszku. Całość doprowadź do wrzenia, aby sos zgęstniał. Po chwili dodaj ugotowany wcześniej makaron oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Spaghetti alfredo podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, posypane obficie startym parmezanem. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe dzięki naszym sprawdzonym przepisom.