Spaghetti z pieczarkami
Alfredo

- Krok 1Makaron ugotuj al dente.
- Krok 2Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w plastry cebulę oraz pokrojone w plastry pieczarki.
- Krok 3Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml zimnej wody. Wlej na patelnię i chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zgęstnieje.
- Krok 4Dodaj makaron i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj. Makaron podawaj posypany serem. Gotowy makaron możesz wzbogacić, podając go z plastrami szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej.

Pomysł na kremowy sos alfredo narodził się w pewnej włoskiej restauracji na początku XX wieku, jednak największą popularność zyskał on w Stanach Zjednoczonych. W wersji klasycznej bazą do alfredo był jedynie tłuszcz i parmezan, jednak z biegiem czasu danie to zaczęto wzbogacać różnymi dodatkami. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić spaghetti alfredo z pieczarkami i śmietaną. Rozpocznij od ugotowania al dente makaronu – oprócz sugerowanego tu spaghetti, świetnie sprawdzi się także podobny kształtem linguine lub płaskie fettuccine. Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną cebulę i pieczarki, a następnie zalej je połączonym z wodą i kwaśną śmietaną sosem serowym w proszku. Całość doprowadź do wrzenia, aby sos zgęstniał. Po chwili dodaj ugotowany wcześniej makaron oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Spaghetti alfredo podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, posypane obficie startym parmezanem. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe dzięki naszym sprawdzonym przepisom.