Spaghetti z pieczarkami - makaron: ze śmietaną | Przepisy.pl pixel

Spaghetti z pieczarkami

Alfredo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

327 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

156 osób wydrukowało

Pobierz pdf

311 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

180 mililitrów

20 mililitrów

150 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente.

Spaghetti z pieczarkami - Krok 1

Krok 4

Dodaj makaron i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj. Makaron podawaj posypany serem. Gotowy makaron możesz wzbogacić, podając go z plastrami szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej.

Spaghetti z pieczarkami - Krok 4

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml zimnej wody. Wlej na patelnię i chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zgęstnieje.

Spaghetti z pieczarkami - Krok 3

Krok 2

Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w plastry cebulę oraz pokrojone w plastry pieczarki.

Spaghetti z pieczarkami - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • janina  wrobel

    janina wrobel , 27.05.2017

    potrawa super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Naworski

    Karol Naworski , 24.05.2017

    Zamiast gotowego sosu, lepiej dodać więcej śmietanki trochę startego sera oraz gałkę muszkatołowa, redukujemy i sos gotowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławek Dorota Pozorscy

    Sławek Dorota Pozorscy , 18.05.2015

    dla wegetarian

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti z pieczarkamiSpaghetti z pieczarkami

Pomysł na kremowy sos alfredo narodził się w pewnej włoskiej restauracji na początku XX wieku, jednak największą popularność zyskał on w Stanach Zjednoczonych. W wersji klasycznej bazą do alfredo był jedynie tłuszcz i parmezan, jednak z biegiem czasu danie to zaczęto wzbogacać różnymi dodatkami. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić spaghetti alfredo z pieczarkami i śmietaną. Rozpocznij od ugotowania al dente makaronu – oprócz sugerowanego tu spaghetti, świetnie sprawdzi się także podobny kształtem linguine lub płaskie fettuccine. Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną cebulę i pieczarki, a następnie zalej je połączonym z wodą i kwaśną śmietaną sosem serowym w proszku. Całość doprowadź do wrzenia, aby sos zgęstniał. Po chwili dodaj ugotowany wcześniej makaron oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Spaghetti alfredo podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, posypane obficie startym parmezanem. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe dzięki naszym sprawdzonym przepisom.