Spaghetti z pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Spaghetti z pieczarkami

Alfredo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

307 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

131 osób wydrukowało

Pobierz pdf

255 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

180 mililitrów

20 mililitrów

150 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente.

Spaghetti z pieczarkami - Krok 1

Krok 2

Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w plastry cebulę oraz pokrojone w plastry pieczarki.

Spaghetti z pieczarkami - Krok 2

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml zimnej wody. Wlej na patelnię i chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zgęstnieje.

Spaghetti z pieczarkami - Krok 3

Krok 4

Dodaj makaron i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj. Makaron podawaj posypany serem. Gotowy makaron możesz wzbogacić, podając go z plastrami szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej.

Spaghetti z pieczarkami - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • janina  wrobel

    janina wrobel , 27.05.2017

    potrawa super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Naworski

    Karol Naworski , 24.05.2017

    Zamiast gotowego sosu, lepiej dodać więcej śmietanki trochę startego sera oraz gałkę muszkatołowa, redukujemy i sos gotowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławek Dorota Pozorscy

    Sławek Dorota Pozorscy , 18.05.2015

    dla wegetarian

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti z pieczarkamiSpaghetti z pieczarkami

Pomysł na kremowy sos alfredo narodził się w pewnej włoskiej restauracji na początku XX wieku, jednak największą popularność zyskał on w Stanach Zjednoczonych. W wersji klasycznej bazą do alfredo był jedynie tłuszcz i parmezan, jednak z biegiem czasu danie to zaczęto wzbogacać różnymi dodatkami. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić spaghetti alfredo z pieczarkami i śmietaną. Rozpocznij od ugotowania al dente makaronu – oprócz sugerowanego tu spaghetti, świetnie sprawdzi się także podobny kształtem linguine lub płaskie fettuccine. Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną cebulę i pieczarki, a następnie zalej je połączonym z wodą i kwaśną śmietaną sosem serowym w proszku. Całość doprowadź do wrzenia, aby sos zgęstniał. Po chwili dodaj ugotowany wcześniej makaron oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Spaghetti alfredo podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, posypane obficie startym parmezanem. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe dzięki naszym sprawdzonym przepisom.