Spaghetti z pieczarkami - makaron: ze śmietaną | Przepisy.pl pixel

Spaghetti z pieczarkami

Alfredo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
328 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

157 osób wydrukowało

Pobierz pdf

321 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

150 gramów

1 opakowanie

180 mililitrów

20 mililitrów

150 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente.

Spaghetti z pieczarkami - Krok 1

Krok 4

Dodaj makaron i natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj. Makaron podawaj posypany serem. Gotowy makaron możesz wzbogacić, podając go z plastrami szynki parmeńskiej lub innej dojrzewającej.

Spaghetti z pieczarkami - Krok 4

Krok 3

Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną i 100 ml zimnej wody. Wlej na patelnię i chwilę gotuj wszystko razem, aż sos zgęstnieje.

Spaghetti z pieczarkami - Krok 3

Krok 2

Na rozgrzanym oleju zeszklij pokrojoną w plastry cebulę oraz pokrojone w plastry pieczarki.

Spaghetti z pieczarkami - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

3

Opinie o przepisie

  • janina  wrobel

    janina wrobel , 27.05.2017

    potrawa super

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karol Naworski

    Karol Naworski , 24.05.2017

    Zamiast gotowego sosu, lepiej dodać więcej śmietanki trochę startego sera oraz gałkę muszkatołowa, redukujemy i sos gotowy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławek Dorota Pozorscy

    Sławek Dorota Pozorscy , 18.05.2015

    dla wegetarian

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Spaghetti z pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Spaghetti z pieczarkamiSpaghetti z pieczarkami

Pomysł na kremowy sos alfredo narodził się w pewnej włoskiej restauracji na początku XX wieku, jednak największą popularność zyskał on w Stanach Zjednoczonych. W wersji klasycznej bazą do alfredo był jedynie tłuszcz i parmezan, jednak z biegiem czasu danie to zaczęto wzbogacać różnymi dodatkami. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak przyrządzić spaghetti alfredo z pieczarkami i śmietaną. Rozpocznij od ugotowania al dente makaronu – oprócz sugerowanego tu spaghetti, świetnie sprawdzi się także podobny kształtem linguine lub płaskie fettuccine. Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojoną cebulę i pieczarki, a następnie zalej je połączonym z wodą i kwaśną śmietaną sosem serowym w proszku. Całość doprowadź do wrzenia, aby sos zgęstniał. Po chwili dodaj ugotowany wcześniej makaron oraz drobno posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Spaghetti alfredo podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu, posypane obficie startym parmezanem. Szybkie i smaczne gotowanie jest możliwe dzięki naszym sprawdzonym przepisom.