
Składniki
500 gramów
1 opakowanie
2 sztuki
400 mililitrów
2 łyżki
4 sztuki
500 mililitrów
2 sztuki
5 łyżek
2 sztuki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zarumieni, dodaj mięso oraz curry.
Krok 2
Gdy mięso będzie usmażone, wlej wodę, dodaj rodzynki oraz Fix Knorr. Wszystko wymieszaj i gotuj ok. 10 minut.
Krok 3
Chleb namocz w mleku. Później odciśnij dokładnie i przełóż do miski.
Krok 4
Dodaj 250 ml mleka i jajka. Wymieszaj ciasto.
Krok 5
Ułóż połowę ciasta na dnie naczynia żaroodpornego, które przykryj warstwą uduszonego mięsa wraz z sosem.
Krok 6
Całość przykryj pozostałym ciastem. Na wierzchu połóż listki laurowe. Piecz przez 45 minut w 180 °C.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bobotie – afrykańska zapiekanka
Jeśli lubisz próbować dań z różnych stron świata, bobotie, czyli afrykańska zapiekanka z pewnością przypadnie Ci do gustu. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku produktów, m.in. mięsa mielonego, jajka, cebuli oraz rodzynków. Zacznij od podsmażenia cebuli, następnie dodaj mięso oraz curry, które podkreśli smak składników. Gdy mięso będzie już usmażone, wlej wodę, po czym wsyp rodzynki oraz zawartość torebki Fix Spaghetti Bolognese (całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez kilkanaście minut). Na połowie przygotowanego uprzednio ciasta połóż warstwę uduszonego mięsa wraz z sosem. Całość przykryj pozostałym ciastem, a na wierzchu ułóż kilka listków laurowych. Otrzymaną w ten sposób zapiekankę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do gotowej potrawy będą, m.in. orzechy oraz kawałki banana, skropione sokiem z cytryny. Bobotie podawaj razem z ryżem, sałatą oraz indyjskim naleśnikiem papad. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!