Bobotie – afrykańska zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bobotie – afrykańska zapiekanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
191 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

207 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

400 mililitrów

2 łyżki

4 sztuki

500 mililitrów

2 sztuki

5 łyżek

2 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zarumieni, dodaj mięso oraz curry.

Krok 2

Gdy mięso będzie usmażone, wlej wodę, dodaj rodzynki oraz Fix Knorr. Wszystko wymieszaj i gotuj ok. 10 minut.

Krok 3

Chleb namocz w mleku. Później odciśnij dokładnie i przełóż do miski.

Krok 4

Dodaj 250 ml mleka i jajka. Wymieszaj ciasto.

Krok 5

Ułóż połowę ciasta na dnie naczynia żaroodpornego, które przykryj warstwą uduszonego mięsa wraz z sosem.

Krok 6

Całość przykryj pozostałym ciastem. Na wierzchu połóż listki laurowe. Piecz przez 45 minut w 180 °C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tofu salad
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bobotie – afrykańska zapiekanka Bobotie – afrykańska zapiekanka

Jeśli lubisz próbować dań z różnych stron świata, bobotie, czyli afrykańska zapiekanka z pewnością przypadnie Ci do gustu. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku produktów, m.in. mięsa mielonego, jajka, cebuli oraz rodzynków. Zacznij od podsmażenia cebuli, następnie dodaj mięso oraz curry, które podkreśli smak składników. Gdy mięso będzie już usmażone, wlej wodę, po czym wsyp rodzynki oraz zawartość torebki Fix Spaghetti Bolognese (całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez kilkanaście minut). Na połowie przygotowanego uprzednio ciasta połóż warstwę uduszonego mięsa wraz z sosem. Całość przykryj pozostałym ciastem, a na wierzchu ułóż kilka listków laurowych. Otrzymaną w ten sposób zapiekankę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do gotowej potrawy będą, m.in. orzechy oraz kawałki banana, skropione sokiem z cytryny. Bobotie podawaj razem z ryżem, sałatą oraz indyjskim naleśnikiem papad. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!