Bobotie – afrykańska zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bobotie – afrykańska zapiekanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

189 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

105 osób wydrukowało

Pobierz pdf

194 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

400 mililitrów

2 łyżki

4 sztuki

500 mililitrów

2 sztuki

5 łyżek

2 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zarumieni, dodaj mięso oraz curry.

Krok 2

Gdy mięso będzie usmażone, wlej wodę, dodaj rodzynki oraz Fix Knorr. Wszystko wymieszaj i gotuj ok. 10 minut.

Krok 3

Chleb namocz w mleku. Później odciśnij dokładnie i przełóż do miski.

Krok 4

Dodaj 250 ml mleka i jajka. Wymieszaj ciasto.

Krok 5

Ułóż połowę ciasta na dnie naczynia żaroodpornego, które przykryj warstwą uduszonego mięsa wraz z sosem.

Krok 6

Całość przykryj pozostałym ciastem. Na wierzchu połóż listki laurowe. Piecz przez 45 minut w 180 °C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bobotie – afrykańska zapiekanka Bobotie – afrykańska zapiekanka

Jeśli lubisz próbować dań z różnych stron świata, bobotie, czyli afrykańska zapiekanka z pewnością przypadnie Ci do gustu. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku produktów, m.in. mięsa mielonego, jajka, cebuli oraz rodzynków. Zacznij od podsmażenia cebuli, następnie dodaj mięso oraz curry, które podkreśli smak składników. Gdy mięso będzie już usmażone, wlej wodę, po czym wsyp rodzynki oraz zawartość torebki Fix Spaghetti Bolognese (całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez kilkanaście minut). Na połowie przygotowanego uprzednio ciasta połóż warstwę uduszonego mięsa wraz z sosem. Całość przykryj pozostałym ciastem, a na wierzchu ułóż kilka listków laurowych. Otrzymaną w ten sposób zapiekankę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do gotowej potrawy będą, m.in. orzechy oraz kawałki banana, skropione sokiem z cytryny. Bobotie podawaj razem z ryżem, sałatą oraz indyjskim naleśnikiem papad. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!