Bobotie – afrykańska zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bobotie – afrykańska zapiekanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
191 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

206 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

400 mililitrów

2 łyżki

4 sztuki

500 mililitrów

2 sztuki

5 łyżek

2 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zarumieni, dodaj mięso oraz curry.

Krok 2

Gdy mięso będzie usmażone, wlej wodę, dodaj rodzynki oraz Fix Knorr. Wszystko wymieszaj i gotuj ok. 10 minut.

Krok 3

Chleb namocz w mleku. Później odciśnij dokładnie i przełóż do miski.

Krok 4

Dodaj 250 ml mleka i jajka. Wymieszaj ciasto.

Krok 5

Ułóż połowę ciasta na dnie naczynia żaroodpornego, które przykryj warstwą uduszonego mięsa wraz z sosem.

Krok 6

Całość przykryj pozostałym ciastem. Na wierzchu połóż listki laurowe. Piecz przez 45 minut w 180 °C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Tarta ze szpinakiem i fetą
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bobotie – afrykańska zapiekanka Bobotie – afrykańska zapiekanka

Jeśli lubisz próbować dań z różnych stron świata, bobotie, czyli afrykańska zapiekanka z pewnością przypadnie Ci do gustu. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku produktów, m.in. mięsa mielonego, jajka, cebuli oraz rodzynków. Zacznij od podsmażenia cebuli, następnie dodaj mięso oraz curry, które podkreśli smak składników. Gdy mięso będzie już usmażone, wlej wodę, po czym wsyp rodzynki oraz zawartość torebki Fix Spaghetti Bolognese (całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez kilkanaście minut). Na połowie przygotowanego uprzednio ciasta połóż warstwę uduszonego mięsa wraz z sosem. Całość przykryj pozostałym ciastem, a na wierzchu ułóż kilka listków laurowych. Otrzymaną w ten sposób zapiekankę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do gotowej potrawy będą, m.in. orzechy oraz kawałki banana, skropione sokiem z cytryny. Bobotie podawaj razem z ryżem, sałatą oraz indyjskim naleśnikiem papad. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!