Bobotie – afrykańska zapiekanka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bobotie – afrykańska zapiekanka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

191 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

2 sztuki

400 mililitrów

2 łyżki

4 sztuki

500 mililitrów

2 sztuki

5 łyżek

2 sztuki

100 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy się zarumieni, dodaj mięso oraz curry.

Krok 2

Gdy mięso będzie usmażone, wlej wodę, dodaj rodzynki oraz Fix Knorr. Wszystko wymieszaj i gotuj ok. 10 minut.

Krok 3

Chleb namocz w mleku. Później odciśnij dokładnie i przełóż do miski.

Krok 4

Dodaj 250 ml mleka i jajka. Wymieszaj ciasto.

Krok 5

Ułóż połowę ciasta na dnie naczynia żaroodpornego, które przykryj warstwą uduszonego mięsa wraz z sosem.

Krok 6

Całość przykryj pozostałym ciastem. Na wierzchu połóż listki laurowe. Piecz przez 45 minut w 180 °C.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bobotie – afrykańska zapiekanka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bobotie – afrykańska zapiekanka Bobotie – afrykańska zapiekanka

Jeśli lubisz próbować dań z różnych stron świata, bobotie, czyli afrykańska zapiekanka z pewnością przypadnie Ci do gustu. Do jej przygotowania potrzebujesz kilku produktów, m.in. mięsa mielonego, jajka, cebuli oraz rodzynków. Zacznij od podsmażenia cebuli, następnie dodaj mięso oraz curry, które podkreśli smak składników. Gdy mięso będzie już usmażone, wlej wodę, po czym wsyp rodzynki oraz zawartość torebki Fix Spaghetti Bolognese (całość dokładnie wymieszaj i gotuj przez kilkanaście minut). Na połowie przygotowanego uprzednio ciasta połóż warstwę uduszonego mięsa wraz z sosem. Całość przykryj pozostałym ciastem, a na wierzchu ułóż kilka listków laurowych. Otrzymaną w ten sposób zapiekankę włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około godzinę. Pamiętaj, że doskonałymi dodatkami do gotowej potrawy będą, m.in. orzechy oraz kawałki banana, skropione sokiem z cytryny. Bobotie podawaj razem z ryżem, sałatą oraz indyjskim naleśnikiem papad. Pobierz listę potrzebnych składników i do dzieła!