Dania i potrawy z bobem | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Bób

55 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - BóbBób

Strączkowy symbol lata. Sezon na bób trwa około dwóch miesięcy – od końca czerwca do końca sierpnia. Nie da się ukryć, że najsmaczniejsze są młode ziarna, więc smakiem bobu najlepiej cieszyć się w lipcu. Na ten moment czeka niejeden smakosz! Ziarna bobu nie wymagają ani długiego gotowania, ani wielu przypraw i dodatków. Gdy jednak szukacie bardziej wyszukanych smaków, koniecznie sprawdźcie nasze sposoby na przygotowanie bobu.

Dla kogo?

Jeśli przy wyborze składników jadłospisu kierujecie się sezonowością warzyw i owoców, w letnim menu nie może zabraknąć bobu. Wśród wakacyjnych posiłków znajdźcie miejsce na zupę oraz pulpeciki z bobu. Zielone ziarenka bardzo dobrze pasują do wielokolorowych sałatek. Lato jest okresem, który dużo lepiej spędzać na łonie natury niż w rozgrzanej kuchni. Tym bardziej warto pamiętać o bobie, ponieważ jego gotowanie nie powinno trwać dłużej niż kwadrans.

Na jaką okazję?

Krótko dostępny bób przez wiele osób uważany jest za rarytas, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by podawać go w otoczeniu wykwintnych ryb, np. łososia albo eskalopek wieprzowych. Pureé z bobu także będzie prezentować się dużo bardziej stylowo niż klasyczne ziemniaczane. O smacznym strączku pamiętajcie nie tylko od święta, bób z boczkiem to bowiem prosty i szybki przepis, który wspaniale wzbogaca codzienny jadłospis.

Czy wiesz, że?

Kupując bób, należy zwrócić uwagę na wygląd ziaren. Powinny być twarde i wyróżniać się jasnozieloną barwą. Szukajcie okazów wolnych od jakichkolwiek plam i uszkodzeń. Nie zwlekajcie z jedzeniem bobu, ponieważ w lodówce można przechowywać go maksymalnie 3-4 dni.

Dla urozmaicenia:

Zielone ziarna wyglądają na talerzach bardzo atrakcyjnie, lecz kapitalnie sprawdzają się też jako farsz do pierogów lub naleśników. Smak bobowego nadzienia podkreślajcie czosnkiem, kminkiem oraz imbirem.