Przepisy na Bób
54 przepisy
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Bób
Strączkowy symbol lata. Sezon na bób trwa około dwóch miesięcy – od końca czerwca do końca sierpnia. Nie da się ukryć, że najsmaczniejsze są młode ziarna, więc smakiem bobu najlepiej cieszyć się w lipcu. Na ten moment czeka niejeden smakosz! Ziarna bobu nie wymagają ani długiego gotowania, ani wielu przypraw i dodatków. Gdy jednak szukacie bardziej wyszukanych smaków, koniecznie sprawdźcie nasze sposoby na przygotowanie bobu.
Dla kogo?
Jeśli przy wyborze składników jadłospisu kierujecie się sezonowością warzyw i owoców, w letnim menu nie może zabraknąć bobu. Wśród wakacyjnych posiłków znajdźcie miejsce na zupę oraz pulpeciki z bobu. Zielone ziarenka bardzo dobrze pasują do wielokolorowych sałatek. Lato jest okresem, który dużo lepiej spędzać na łonie natury niż w rozgrzanej kuchni. Tym bardziej warto pamiętać o bobie, ponieważ jego gotowanie nie powinno trwać dłużej niż kwadrans.
Na jaką okazję?
Krótko dostępny bób przez wiele osób uważany jest za rarytas, więc nic nie stoi na przeszkodzie, by podawać go w otoczeniu wykwintnych ryb, np. łososia albo eskalopek wieprzowych. Pureé z bobu także będzie prezentować się dużo bardziej stylowo niż klasyczne ziemniaczane. O smacznym strączku pamiętajcie nie tylko od święta, bób z boczkiem to bowiem prosty i szybki przepis, który wspaniale wzbogaca codzienny jadłospis.
Czy wiesz, że?
Kupując bób, należy zwrócić uwagę na wygląd ziaren. Powinny być twarde i wyróżniać się jasnozieloną barwą. Szukajcie okazów wolnych od jakichkolwiek plam i uszkodzeń. Nie zwlekajcie z jedzeniem bobu, ponieważ w lodówce można przechowywać go maksymalnie 3-4 dni.
Dla urozmaicenia:
Zielone ziarna wyglądają na talerzach bardzo atrakcyjnie, lecz kapitalnie sprawdzają się też jako farsz do pierogów lub naleśników. Smak bobowego nadzienia podkreślajcie czosnkiem, kminkiem oraz imbirem.