
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
8 sztuk
100 gramów
100 gramów
100 gramów
2 sztuki
200 gramów
3 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
3 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka pokrój w grubą 3cm kostkę, oprósz ją przyprawą do złotego kurczaka, obsmaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu – kurczak nie musi być dopieczony.

Krok 2
Brokuł pokrój w małe różyczki, sparz w gotującej się wodzie (3minuty). Bataty i cebulę pokrój w cienkie pół plastry, ser drobno pokrusz lub zetrzyj na tarce. Suszone pomidory pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek rozetrzyj na miazgę, posiekaj strąk papryki chili.

Krok 3
W misce pomieszaj śmietanę z jajami, dodaj pozostałe składniki, całość dokładnie wymieszaj.

Krok 4
Przelej do naczynia do tarty wyłożonego pergaminem i równomiernie rozłóż składniki. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 20 minut. Po tym czasie frittatę pokrój na mniejsze kawałki, podawaj na ciepło lub zimno np. z zieloną sałata polaną winegretem.


Dobra rada:
Kurczaka w tym przepisie możesz zastąpić np. surowym łososiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Frittata z kurczakiem
Frittata z kurczakiem jest potrawą, którą niezwykle chętnie uczynisz elementem domowego jadłospisu. Oto kolejny włoski klasyk wprowadzający do kuchni śródziemnomorski klimat.
Dla kogo?
Miłośnicy włoskiej kuchni odkryją jej kolejną tajemnicę. Gorgonzola i suszone pomidory zadbają o atmosferę prosto z lokalnej trattorii. Włosi gotują znakomicie, ale prosto, więc frittata z kurczaka to sposób na urozmaicenie menu bez wysiłku.
Na jaką okazję?
Dzień, który rozpoczniesz z frittatą, będzie udany! Potrawa dobrze smakuje również na zimno, więc zabierzesz ją na wynos do pracy czy na uczelnię. Sprawdzi się też jako drugie danie albo jako aromatyczna kolacja.
Czy wiesz, że?
Odpowiedniki frittaty znajdziesz w kuchniach innych rejonów świata. Smakosze widzą podobieństwo do hiszpańskiej tortilli i greckiej zapiekanki pastitsio.
Dla urozmaicenia:
Dobra wiadomość dla łasuchów – frittatę można przygotować na słodko. Dodatek jabłek, bananów, cynamonu i garści migdałów to tylko jedna z wielu propozycji.