Frittata z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frittata z kurczakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

248 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

82 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

317 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

8 sztuk

100 gramów

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

200 gramów

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój w grubą 3cm kostkę, oprósz ją przyprawą do złotego kurczaka, obsmaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu – kurczak nie musi być dopieczony.

Frittata z kurczakiem  - Krok 1

Krok 2

Brokuł pokrój w małe różyczki, sparz w gotującej się wodzie (3minuty). Bataty i cebulę pokrój w cienkie pół plastry, ser drobno pokrusz lub zetrzyj na tarce. Suszone pomidory pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek rozetrzyj na miazgę, posiekaj strąk papryki chili.

Frittata z kurczakiem  - Krok 2

Krok 3

W misce pomieszaj śmietanę z jajami, dodaj pozostałe składniki, całość dokładnie wymieszaj.

Frittata z kurczakiem  - Krok 3

Krok 4

Przelej do naczynia do tarty wyłożonego pergaminem i równomiernie rozłóż składniki. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 20 minut. Po tym czasie frittatę pokrój na mniejsze kawałki, podawaj na ciepło lub zimno np. z zieloną sałata polaną winegretem.

Frittata z kurczakiem  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kurczaka w tym przepisie możesz zastąpić np. surowym łososiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frittata z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frittata z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frittata z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frittata z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frittata z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frittata z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frittata z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frittata z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zupa dahl
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frittata z kurczakiem Frittata z kurczakiem

Frittata z kurczakiem jest potrawą, którą niezwykle chętnie uczynisz elementem domowego jadłospisu. Oto kolejny włoski klasyk wprowadzający do kuchni śródziemnomorski klimat.

Dla kogo?

Miłośnicy włoskiej kuchni odkryją jej kolejną tajemnicę. Gorgonzola i suszone pomidory zadbają o atmosferę prosto z lokalnej trattorii. Włosi gotują znakomicie, ale prosto, więc frittata z kurczaka to sposób na urozmaicenie menu bez wysiłku.

Na jaką okazję?

Dzień, który rozpoczniesz z frittatą, będzie udany! Potrawa dobrze smakuje również na zimno, więc zabierzesz ją na wynos do pracy czy na uczelnię. Sprawdzi się też jako drugie danie albo jako aromatyczna kolacja.

Czy wiesz, że?

Odpowiedniki frittaty znajdziesz w kuchniach innych rejonów świata. Smakosze widzą podobieństwo do hiszpańskiej tortilli i greckiej zapiekanki pastitsio.

Dla urozmaicenia:

Dobra wiadomość dla łasuchów – frittatę można przygotować na słodko. Dodatek jabłek, bananów, cynamonu i garści migdałów to tylko jedna z wielu propozycji.