Frittata z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Frittata z kurczakiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
248 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

321 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

8 sztuk

100 gramów

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

200 gramów

3 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

3 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój w grubą 3cm kostkę, oprósz ją przyprawą do złotego kurczaka, obsmaż na patelni na rozgrzanym tłuszczu – kurczak nie musi być dopieczony.

Frittata z kurczakiem  - Krok 1

Krok 2

Brokuł pokrój w małe różyczki, sparz w gotującej się wodzie (3minuty). Bataty i cebulę pokrój w cienkie pół plastry, ser drobno pokrusz lub zetrzyj na tarce. Suszone pomidory pokrój w mniejsze kawałki. Czosnek rozetrzyj na miazgę, posiekaj strąk papryki chili.

Frittata z kurczakiem  - Krok 2

Krok 3

W misce pomieszaj śmietanę z jajami, dodaj pozostałe składniki, całość dokładnie wymieszaj.

Frittata z kurczakiem  - Krok 3

Krok 4

Przelej do naczynia do tarty wyłożonego pergaminem i równomiernie rozłóż składniki. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C na około 20 minut. Po tym czasie frittatę pokrój na mniejsze kawałki, podawaj na ciepło lub zimno np. z zieloną sałata polaną winegretem.

Frittata z kurczakiem  - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Kurczaka w tym przepisie możesz zastąpić np. surowym łososiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Frittata z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Frittata z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Frittata z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Frittata z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Frittata z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Frittata z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Frittata z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Frittata z kurczakiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Frittata z kurczakiem Frittata z kurczakiem

Frittata z kurczakiem jest potrawą, którą niezwykle chętnie uczynisz elementem domowego jadłospisu. Oto kolejny włoski klasyk wprowadzający do kuchni śródziemnomorski klimat.

Dla kogo?

Miłośnicy włoskiej kuchni odkryją jej kolejną tajemnicę. Gorgonzola i suszone pomidory zadbają o atmosferę prosto z lokalnej trattorii. Włosi gotują znakomicie, ale prosto, więc frittata z kurczaka to sposób na urozmaicenie menu bez wysiłku.

Na jaką okazję?

Dzień, który rozpoczniesz z frittatą, będzie udany! Potrawa dobrze smakuje również na zimno, więc zabierzesz ją na wynos do pracy czy na uczelnię. Sprawdzi się też jako drugie danie albo jako aromatyczna kolacja.

Czy wiesz, że?

Odpowiedniki frittaty znajdziesz w kuchniach innych rejonów świata. Smakosze widzą podobieństwo do hiszpańskiej tortilli i greckiej zapiekanki pastitsio.

Dla urozmaicenia:

Dobra wiadomość dla łasuchów – frittatę można przygotować na słodko. Dodatek jabłek, bananów, cynamonu i garści migdałów to tylko jedna z wielu propozycji.