
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
400 gramów
100 gramów
2 sztuki
1 łyżka
100 gramów
50 gramów
100 gramów
1 sztuka
0.5 łyżeczki
0.5 łyżeczki
2 sztuki
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Filety ryby delikatnie natrzyj oliwą, oprósz przyprawą do ryb Knorr.

Krok 2
Pokrój w drobną kosteczkę szalotkę, upraż na suchej patelni orzeszki pinii.

Krok 3
Na patelni na dwóch łyżkach oliwy zeszklij szalotkę, dodaj do niej szpinak, smaż chwilę po czym dodaj suszone pomidory.

Krok 4
Szpinak odstaw na kilka minut aby przestygł, dodaj do niego serek ricotta, parmezan i orzeszki pinii. Całość dopraw do smaku gałką muszkatołową, przyprawami Knorr oraz o ile zachodzi taka potrzeba szczyptą soli.

Krok 5
Dwa płaty ciasta każdy z osobna posmaruj oliwą lub rozpuszczonym masłem, złóż razem, przetnij na pół, na środek ciasta ułóż rybę, na jej wierzchu umieść słuszną porcje szpinaku. Ciasto ściśnij wokół ryby formując niezamknięta sakiewkę. Na wierzch szpinaku w wąskim gardle ciasta wbij jajo.

Krok 6
Obie ryby umieść na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, a następnie blachę umieść w nagrzanym do 190*C piekarniku na około 15 minut.


Dobra rada:
Na rybę możesz położyć plastry sera mozzarella.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś na walentynki
Jeśli zastanawiacie się nad kulinarną niespodzianką na walentynkową kolację, skorzystajcie z naszej propozycji. Łosoś w cieście filo, z serkiem ricotta, suszonymi pomidorami, parmezanem i świeżymi liśćmi szpinaku to kwintesencja elegancji i włoskiego smaku. Z pewnością idealnie sprawdzi się podczas romantycznej kolacji. Łosoś zachwyca delikatnością, głębokim aromatem i oryginalnym połączeniem składników. Jest idealnym rozwiązaniem nie tylko na walentynkowy późny lunch, ale także na inne wyjątkowe okazje.
Dla kogo?
Dla osób szukających kulinarnych inspiracji na walentynkowy wieczór.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na walentynkową kolację! O łososiu w cieście nie zapomnijcie również podczas innych okazji, takich jak urodziny, imieniny czy rodzinny obiad.
Czy wiesz, że?
Łosoś jest rybą wyjątkowo wrażliwą na zanieczyszczenie wody. Żyje jedynie w środowisku czystym, o odpowiednim poziomie natlenienia.
Dla urozmaicenia:
Włoskiego charakteru daniu doda kilka plasterków sera mozzarella, które ułóżcie bezpośrednio na filetach z łososia.