Łosoś na walentynki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś na walentynki

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

20

250 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

46 osób wydrukowało

Pobierz pdf

167 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

400 gramów

100 gramów

2 sztuki

1 łyżka

100 gramów

50 gramów

100 gramów

1 sztuka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

2 sztuki

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filety ryby delikatnie natrzyj oliwą, oprósz przyprawą do ryb Knorr.

Łosoś na walentynki - Krok 1

Krok 2

Pokrój w drobną kosteczkę szalotkę, upraż na suchej patelni orzeszki pinii.

Łosoś na walentynki - Krok 2

Krok 3

Na patelni na dwóch łyżkach oliwy zeszklij szalotkę, dodaj do niej szpinak, smaż chwilę po czym dodaj suszone pomidory.

Łosoś na walentynki - Krok 3

Krok 4

Szpinak odstaw na kilka minut aby przestygł, dodaj do niego serek ricotta, parmezan i orzeszki pinii. Całość dopraw do smaku gałką muszkatołową, przyprawami Knorr oraz o ile zachodzi taka potrzeba szczyptą soli.

Łosoś na walentynki - Krok 4

Krok 5

Dwa płaty ciasta każdy z osobna posmaruj oliwą lub rozpuszczonym masłem, złóż razem, przetnij na pół, na środek ciasta ułóż rybę, na jej wierzchu umieść słuszną porcje szpinaku. Ciasto ściśnij wokół ryby formując niezamknięta sakiewkę. Na wierzch szpinaku w wąskim gardle ciasta wbij jajo.

Łosoś na walentynki - Krok 5

Krok 6

Obie ryby umieść na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, a następnie blachę umieść w nagrzanym do 190*C piekarniku na około 15 minut.

Łosoś na walentynki - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Na rybę możesz położyć plastry sera mozzarella.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś na walentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś na walentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś na walentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś na walentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś na walentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś na walentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś na walentynki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś na walentynki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Łosoś na walentynkiŁosoś na walentynki

Jeśli zastanawiacie się nad kulinarną niespodzianką na walentynkową kolację, skorzystajcie z naszej propozycji. Łosoś w cieście filo, z serkiem ricotta, suszonymi pomidorami, parmezanem i świeżymi liśćmi szpinaku to kwintesencja elegancji i włoskiego smaku. Z pewnością idealnie sprawdzi się podczas romantycznej kolacji. Łosoś zachwyca delikatnością, głębokim aromatem i oryginalnym połączeniem składników. Jest idealnym rozwiązaniem nie tylko na walentynkowy późny lunch, ale także na inne wyjątkowe okazje.

Dla kogo?

Dla osób szukających kulinarnych inspiracji na walentynkowy wieczór.

Na jaką okazję?

Przede wszystkim na walentynkową kolację! O łososiu w cieście nie zapomnijcie również podczas innych okazji, takich jak urodziny, imieniny czy rodzinny obiad.

Czy wiesz, że?

Łosoś jest rybą wyjątkowo wrażliwą na zanieczyszczenie wody. Żyje jedynie w środowisku czystym, o odpowiednim poziomie natlenienia.

Dla urozmaicenia:

Włoskiego charakteru daniu doda kilka plasterków sera mozzarella, które ułóżcie bezpośrednio na filetach z łososia.