Walentynki przywędrowały do nas stosunkowo niedawno ale dobrze się zadomowiły w zimowym kalendarzu. Może to święto komercyjne ale w moim przekonaniu warte obchodzenia. Warto być romantycznym chociaż raz w roku. :) A jak można pokazać nasze uczucie lepiej niż przygotowując dla ukochanej osoby coś pysznego. Dziś proponuje małe zakąski a w następnych odcinkach danie główne i deser. Nie musicie przygotować wszystkich 3 dań. Może po prostu porywająco piękne przekąski i deser lub danie główne i deser.

Rozmarzyłem się, a moim zadaniem jest przede wszystkim zaproponowanie kilku prostych przepisów na ten szczególny wieczór. A więc do dzieła.

Super szybkim a jednocześnie efektownym pomysłem na walentynkowe co nieco są grzanki. Zacznijmy od popularnej kanapki z Szwecji zwanej skagen. To grzanka z sałatką z krewetek. Składników niewiele a efekt imponujący.

Szwedzkie kanapeczki z krewetkami:

Składniki:
- 200 g obranych krewetek, mogą być mrożone
- 2 łyżki majonezu Hellmann’s
- 1 łyżka musztardy
- 4 kawałki chleba
- łyżka posiekanego świeżego koperku
- margaryna lub masło do smażenia tostów
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pokrój krewetki na mniejsze kawałki. Powinny być dobrze osuszone. Wymieszaj majonez z musztardą I koperkiem. Dopraw do smaku solą I pieprzem. Połącz krewetki z majonezem. Przygotuj tosty smażąc na patelni chleb posmarowany lekko margaryną po obu stronach. Powinien być złoto brązowy. Ułóż sałatkę na tostach. Udekoruj całość gałązkami koperku. Podawaj z ćwiartkami cytryny.

Jeżeli będziecie używać krewetek mrożonych to radzę je po prostu przelać wrzątkiem na sitku I pozostawić na 5 minut.

Moja kolejna propozycja, która z pewnością uwiedzie zmysły to mus z awokado. Na początek kilka słów o awokado. Nie warto kupować twardych niedojrzałych owoców, niestety nie dojrzeją one w domu, co skończyć się może zgniciem. Wybierajcie miękkie, pamiętając, że zbyt miękkie sztuki są przejrzałe. To wymaga odrobinę praktyki ale nie jest takie trudne.

Mus z awokado:

Składniki:
- 1-2 dojrzałe awokado
- ½ pęczka świeżej kolendry
- 1 ząbek czosnku
- 1 niewielka cebula
- ½ papryczki chili
- oliwa z oliwek

Sposób wykonania:

Obierz awokado, pokrój na mniejsze kawałki i lekko skrop cytryną aby nie zmieniło koloru. Pokrój drobno cebulę i sparz wrzątkiem. Drobno posiekaj czosnek i papryczkę chili. Wymieszaj razem awokado, cebulę, czosnek i papryczkę. Dodaj oliwę i zmiksuj całość do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj świeżą kolendrę i odrobinę soku cytrynowego do smaku. Mus można podawać z grzankami, ciepłym chlebkiem pita lub z czipsami kukurydzianymi.

Cebula dodaje słodyczy i konsystencji a czosnek pikantności. Dodatkowo czosnek i chili to idealne połączenie smaków. Mam jeszcze jeden sposób na to jak zapobiec ciemnieniu awokado po przekrojeniu. Do ostatniej chwili przed podaniem pozostawcie pestkę w musie.

W następnym odcinku zaproponuje nieskomplikowane dania główne na walentynkową kolację przy świecach.

Zapraszam