Błyskawiczne lodowe tiramisu:
Składniki:
- 8 gałek lodów Carte d'Or Caffe Latte
- 50 ml wina Marsala
- 100 ml mocnej kawy espresso, ochłodzonej
- 20 g kakao
- 100 g podłużnych biszkoptów
- 8 ziarenek kawy w czekoladzie
- 200 g serka mascarpone
Sposób przygotowania
Zanurz każdy z herbatników w espresso i ułóż na dnie talerza o wymiarach około 22x25 cm. Polej biszkopty pozostałym espresso. Serek mascarpone i wino Marsala wymieszaj w dużej misce. Powstałą masę rozłóż równomiernie na biszkoptach. Połóż 8 gałek lodów Carte d’Or Caffe Latte na warstwie serka mascarpone. Całość oprósz kakao I udekoruj ziarnkami kawy w czekoladzie. Podawaj natychmiast.
Zmysłowe tiramisu na walentynki:
Składniki:
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru
- filiżanka mocnej kawy
- 100 g mascarpone
- 1 łyżka kakao lub tarta czekolada
- biszkopty, kocie języczki lub herbatniki maślane
Sposób przygotowania
Utrzyj żółtko z cukrem na puszysty, jasnożółty kogel mogel. Dodaj mascarpone i wymieszaj dokładnie. Ułóż biszkopty na dnie naczynia. Dokładnie nasącz kawą. Nałóż na biszkopty warstwę mascarpone. Całość oprósz kakao lub czekoladą. Odstaw do lodówki na godzinę lub dwie.
Założę się, że po takim deserze zdarzyć może się wszystko…
Komentarze (0)