Affogato? Brzmi tajemniczo, a tak naprawdę za tą nazwą kryją się lody waniliowe, a właściwie dowolne lody podane z dodatkiem mocnego naparu kawy typu espresso. Niektórzy szefowie kuchni podają ten deser dodatkowo z bitą śmietaną, czekoladą, syropem lub likierem, z kruszonymi orzechami, bakaliami. Wybór należy jak zawsze do Was.
Gdy nie mamy lodów możemy zrobić je sami. Najprostszym pomysłem na lody jest semifreddo, czyli zmrożony mus o dowolnym smaku. Spróbujcie.

Semifreddo
Czas przygotowania: 20 minut
Czas mrożenia 10 godzin

Składniki:
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g cukru
- 200 g masła orzechowego
- 200 g herbatników, biszkoptów lub innych kawałków ciasta
- 100 g orzechów ziemnych, niesolonych

Sposób przygotowania

Śmietanę ubij na sztywną pianę z cukrem. Dodaj masło i całość delikatnie połącz. Do masy dodaj pokruszone kawałki herbatników i orzechów. Masę umieść w blaszce do pieczenia, wyłożonej w środku folia. Całość umieść w zamrażalniku na około 10 godzin. Po tym czasie deser wyciągnij rozwiń z folii, pokrój na kawałki i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Mogliście spotkać się także z pojęciem lodowego parfait (parfe). To prawie taki sam deser jak semifreddo, tylko w wersji francuskiej. Puszysta masa lodowa z ulubionymi składnikami. A może przygotujecie dziś parfait z nutellą?

Parfait z nutellą

Składniki:
- 6 jaj
- 100 g nutelli
- 100 g mlecznej czekolady
- 100 g prażonych, łuskanych orzechów laskowych
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 100 g cukru

Sposób przygotowania

Śmietanę ubij na sztywna pianę. Jaja rozdziel a żółtka utrzyj z cukrem. Połącz bita śmietaną. Powstały mus wmieszaj delikatnie z nutellą, dodaj pokruszone orzechy i czekoladę. Masę umieść w blaszce do pieczenia wyłożonej folią spożywczą. Całość umieść w zamrażalniku na około 10 godzin. Po tym czasie deser rozwiń z folii, pokrój na kawałki i podawaj z ulubionymi dodatkami

Po inspiracje, pomysły i przepisy zapraszam niezmiennie na przepisy.pl. Mamy tam bogatą sekcję poświęconą lodom, deserom lodowym. Jest, z czego czerpać i wybierać.