Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze. Ten uroczy obyczaj przyjął się w Polsce stosunkowo niedawno jednak z wielką radością wprowadziliśmy Walentynki do rocznego kalendarza świąt. Jak obchodzić Walentynki? Mamy dla Was kilka propozycji. Zaskoczcie Waszych ukochanych i zaplanujcie coś wyjątkowego.

7 pomysłów na Walentynki

♥ Kino, teatr albo spacer – zaplanuj wcześniej, kup bilety lub przygotuj trasę romantycznego spaceru, nie zapomnij o prowiancie na drogę, tutaj przyda się własnoręcznie upieczone ciasto.

♥ Lista przyjemności – kilka dni przed Walentynkami przygotujcie, wraz z wybraną osobą, listę rzeczy, które sprawiają Wam przyjemność i wymieńcie się listami. W ten sposób Walentynkowa niespodzianka okaże się strzałem w dziesiątkę.

♥ Popołudnie w spa - masaże, zabiegi kosmetyczne, aromaterapia – wprowadzą w dobry nastrój, zrelaksują, sprawią, że ten dzień będzie naprawdę wyjątkowy.

♥ 10 powodów dla których Cię kocham - podaruj listę 10 powodów, dla których wybrana osoba, jest dla Ciebie ważna.

♥ Wieczór gier towarzyskich – dla dwojga lub więcej, kto powiedział, ze Walentynki są tylko dla par?

♥ Wspólne gotowanie – wybierz przepis, zrób zakupy i razem przygotujcie wyjątkową kolację.

♥ Walentynkowe ciasto - upiecz ciasto, bo przez żołądek do serca :)

♥ Czekoladowe fondue – wszyscy lubimy czekoladę, a nikt nie oprze się płynnej czekoladzie i zanurzonym w niej owocom.

Czekolada od wieków uważana jest za znakomity afrodyzjak [czytaj nasze artykuły o czekoladzie] dlatego na Walentynki proponujemy ciasta z czekoladą. Na przykład babeczki z płynnym wnętrzem. Czekoladowa rozkosz!

Babeczki czekoladowe

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 10 minut

Składniki

gorzka czekolada 60% - 165 gramów

masło - 165 gramów

jajka - 3 sztuki

żółtka jajek - 3 sztuki

cukier - 65 gramów

mąka - 65 gramów

Sposób przygotowania

W kąpieli wodnej rozpuść masło z gorzką czekoladą. Zdejmij z kuchenki. Zmiksuj jajka z żółtkami. Do zmiksowanych jajek dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem. Wymieszaj. Dodaj mąkę i cukier. Wymieszaj na jednolitą masę. Rozlej masę do porcelanowych foremek i wstaw je do rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180˚C przez 8 minut. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika, póki nadzienie jest płynne!

 

Inny pomysł na Walentynkowe słodkości to babeczki z wiśniami.

Babeczki wiśniowe serca

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 20 minut

Składniki

4 jajka

masło - 250 gramów

cukier waniliowy - 1 opakowanie

gorzka czekolada - 120 gramów

cukier - 200 gramów

sól - 1 szczypta

mąka pszenna - 60 gramów

wydrylowane wiśnie - 500 gramów

cukier - 1 łyżka

mąka ziemniaczana (rozpuszczona w odrobinie wody) - 1 łyżeczka

Sposób przygotowania

Roztop masło z czekoladą. Dodaj cukru i cukru waniliowego i wymieszaj wszystko. Jak się rozpuści wyłącz palnik. Dodaj po kolei jajka i wymieszaj je szybko żeby połączyły się z masą. Na koniec dodaj pozostałe suche składniki (mąka, sól) i wymieszaj. Podziel masę między wszystkie foremki. Piecz 20 minut. Rozgrzej wiśnie z cukrem, poczekaj aż cukier się rozpuści. Zmień konsystencję soku dodając mąkę ziemniaczaną z wodą, tak aby pozostawić sok nienaruszony (otrzymasz gęstą konsystencję). Wykrój w wypieczonej i zimnej babeczce kształt serca, użyj do tego noża lub łyżki. Wlej zimną polewę wiśniową do wyciętego w babeczce serca, a następnie wytnij serce z papieru (średnica 6 cm), umieść je na babeczce, rozsyp na nie cukier puder. Następnie zdejmij papier.

 

I jeszcze jedna propozycja, która rozgrzeje Walentynkowy dzień – babeczki red velvet w kolorze głębokiej czerwieni.

Babeczki Red Velvet

Czas: 45 minut

Składniki

masło - 180 gramów

jajko - 2 sztuki

aromat waniliowy - 1 łyżeczka

sól - 1 łyżeczka

mąka pszenna - 400 gramów

cukier drobny - 315 gramów

czerwony barwnik spożywczy - 1 opakowanie

kakao - 2 łyżeczki

jogurt naturalny - 250 mililitrów

proszek do pieczenia - 3 łyżeczki

mleko - 250 mililitrów

mąka pszenna - 55 gramów

Lukier:

masło - 250 gramów

cukier - 210 gramów

ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka

mleko/śmietanka - 125 ml

Sposób przygotowania

Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180°C/350°F/st. gazowy 4. Formę do babeczek nasmarować obficie masłem i posypać mąką lub użyć papilotek. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka i miksować jeszcze przez minutę. Wymieszać z aromatem waniliowym. W osobnej misce dokładnie wymieszać kakao i barwnik spożywczy z 2 łyżeczkami wody. Zmiksować z masą. Odmierzyć mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na przemian dodając mąkę i maślankę/jogurt miksować na niskich lub średnich obrotach. Przełożyć masę do foremek i piec przez 20-25 minut. Po upieczeniu pozostawić na drucianej podstawce do wystygnięcia przed lukrowaniem.

Lukier

Wymieszać w rondlu mleko z mąką, a następnie ostrożnie doprowadzić do wrzenia stale mieszając, aż zgęstnieje. Schłodzić w lodówce. Zmiksować masło, cukier i aromat waniliowy. Po trochu dodawać mieszaninę mleka z mąką (przygotować ją wcześniej, aby miała czas ostygnąć). Dokładnie zmiksować dodając mleko lub śmietankę, według potrzeby, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Polukrować babeczki.

 

Porada: Babeczki równie dobrze smakują z lukrem z serka śmietankowego. Wystarczy zmiksować 55 g masła, 300 g cukru pudru i 125 g serka śmietankowego.