
Składniki
7 sztuk
1 sztuka
2 łyżki
3 szklanki
0.5 sztuki
1 łyżka
3 sztuki
3 szczypty
3 szczypty
3 szczypty
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi dobrze umyć,osuszyć i pokroić w paseczki,obsypać przyprawą do gyrosa, wymieszać i odstawić.
Krok 2
Szpinak ( u mnie był świeży) opłukać, poszatkować i zeszklić na maśle, dodać małe różyczki kalafiora oraz fasolkę. Mieszając dusić warzywa przez chwilkę.
Krok 3
Ziemniaki obrać i zetrzeć tak, jak na placki. Dodać jajko oraz mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
Krok 4
Tortownicę wysmarować masłem. Wylać połowę masy ziemniaczanej, ułożyć równomiernie piersi oraz warzywa, zalać drugą częścią ziemniaków. Piec w piekarniku ok 1h20min w temperaturze 170-180 stopni. Podawać ciepłe, u mnie w towarzystwie Pani Maślanki:) Smacznego!!!
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Przyprawa do gyrosa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSłodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.
Czytaj więcejKrólowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.
Czytaj więcej