Pierogi ze szpinakiem i serem feta – przepis | Przepisy.pl pixel

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

246

3676 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5216 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

120 mililitrów

1 sztuka

5 gramów

0.5 kilograma

200 gramów

3 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Za pomocą miksera wymieszaj mąkę z solą, ciepłą wodą i jajkiem. Następnie wyrabiaj ręcznie gładkie ciasto pierogowe. Gotowe odstaw do lodówki na 20 minut.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - Krok 1

Krok 2

Przygotuj farsz. Szpinak oczyść. Szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni smaż czosnek, szalotki, następnie dodaj szpinak i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Smaż, do momentu, kiedy wszystko się połączy przez kilka minut. Po usmażeniu, jeśli to konieczne, odlej nadmiar płynu. Przełóż szpinak do miski.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - Krok 2

Krok 3

Dodaj ser feta i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 20 minut.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - Krok 3

Krok 4

Ciasto pierogowe wałkuj na cienkie placki, wytnij małe okrągłe kształty, nakładaj farsz i zwijaj klasyczne pierogi.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - Krok 4

Krok 5

Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku, podawaj od razu lub na przykład smażone.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

21

Opinie o przepisie

  • Irena

    Irena , 19.04.2024

    Pyszne, nawet dzieci zajadają. Podaję polane masełkiem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Często wykorzystuję szpinak mrożony, a ciasto na pierogi zalewam wrzątkiem (na początku nawet trochę parzy przy wyrabianiu).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Matela

    Agnieszka Matela , 30.12.2021

    Pyszny farsz. A ciasto ? Hyyy…. Podpowiem, że zamiast jajka dodaje roztopione masło i odrobine oleju co daje ciastu wspaniałą plastyczność i miękkość po ugotowaniu. I oczywiście sos miętowy… pycha polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Joanna

    Joanna , 18.12.2021

    TAK* Ja nie odstawiam gotowego ciasta do lodówki, moim zdaniem schłodzone ciasto nie jest już takie plastyczne. Dlatego najpierw szykuje farsz, a potem robię ciasto i od razu przerabiam je na pierogi. Zawsze wychodzi dobre, są plastyczne i łatwo sie je lepi. Co do farszu zamiast fety daje mozzarelle, moim zdaniem takie połączenie jest smaczniejsze.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kinga

    Kinga , 07.12.2021

    Tak. Usmazony szpinak i cebule miele w maszynce do farszu dodaje ze 3 lyzki bulki tartej przez chwile prazonej na suchej patelni.. Odstawiam do lodówki. Pierogi z ze szpinakiem i feta +odrobine bułki tartej jak dla mnue super polaczenie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Stankiewicz

    Katarzyna Stankiewicz , 10.05.2021

    Przeeeepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Klimecka

    Aneta Klimecka , 14.12.2020

    TAK* bardzo lubię pierogi, a szpinak często gości na moim stole, nie znam lepszego połączenia niż feta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Stankiewicz

    Marek Stankiewicz , 03.12.2020

    TAK Przepadam za szpinakiem w połączeniu z serem Feta. Moim zdaniem to wykwintne i zdrowe polączenie, które najczęściej przyrządzam z makaronem. Pierogi jeszcze lepiej podkreślają jego zalety, bo można delektować się większą ilością w farszu. Polecam przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • regulgul

    regulgul , 15.10.2019

    Ktoś mógłby podpowiedzieć przez ile gotować pierogi we wrzątku? Pierwszy raz w życiu będę robić samemu i nie chcę żeby wyszły za twarde

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • jarek Zieliński

    jarek Zieliński , 14.01.2018

    niam niam pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Kowalska

    Paulina Kowalska , 08.04.2017

    niestety pierogi wyszły mi gorzkie, nie wiem dlaczego. ktoś ma pomysł dlaczego tak się stało?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kamil Kościołek

    Kamil Kościołek , 02.03.2017

    farsz bardzo smaczny ale ciasto wyszło mi troszkę twardawe - pierwszy raz robiłem pierogi w życiu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Steć

    Agnieszka Steć , 10.10.2016

    mmmm farsz przepyszny. .. palce lizac ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szczepan Korulczyk

    Szczepan Korulczyk , 20.06.2016

    Jadłem, polecam. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Pill-Sowa

    Karolina Pill-Sowa , 19.06.2016

    Chyba wyprobuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elwira Elea

    Elwira Elea , 19.06.2016

    Wyglądają smakowicie.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Matysiak

    Krystyna Matysiak , 12.04.2016

    Super pierozki miam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Pryjomska

    Zofia Pryjomska , 04.12.2015

    pierożki palce lizać nie można się im oprzeć.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Suflet ze szpinakiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi ze szpinakiem i serem fetaPierogi ze szpinakiem i serem feta

Pierogi dostać można niemal w każdej restauracji czy barze mlecznym. W wielu miastach bez trudu odnajdziesz pierogarnie specjalizujące się w tym konkretnym daniu. Jednakże ich samodzielne ulepienie, choć zajmuje stosunkowo dużo czasu, przynosi wielką satysfakcję. Poznaj nasz sposób na pierogi ze szpinakiem i serem feta. Oto pomysł na pyszną, jarską potrawę!

Dla kogo? Pierogi to danie dla kulinarnych tradycjonalistów, ale nie tylko. Zamiast po raz kolejny przygotować nadzienie do ruskich, wybierz farsz na pierogi ze szpinakiem i serem feta. Istnieje wiele przepisów na ciasto pierogowe. Ten łączący mąkę, sól, jajko i ciepłą wodę wydaje się najprostszy i najlepiej się sprawdza. Sekret doskonałych pierogów tkwi również w odpowiednio cienkim rozwałkowaniu ciasta. Trzymaj się podanych wskazówek, a pierogi ze szpinakiem i serem wyjdą bezbłędnie!

Na jaką okazję? Jeśli chodzi o farsz na pierogi, ciekawą kombinacją jest połączenie świeżego lub mrożonego szpinaku ze słonym serem feta. Takie nadzienie wychodzi niezwykle kremowe. Pierogami ze szpinakiem i fetą poczęstuj znajomych, którzy wpadną spontanicznie po pracy i przygotuj się na liczne pochwały.

Czy wiesz, że? Pierogi szczególnie chętnie spożywane są w Europie Wschodniej, wiele krajów ma również swoje własne ich odpowiedniki, jak np. włoskie ravioli czy chińskie wonton, które zdecydowanie różnią się od tych podawanych w Polsce.

Dla urozmaicenia: Ugotowane pierogi ze szpinakiem można okrasić przyrumienioną cebulą. Przepis na pierogi ze szpinakiem i serem możesz modyfikować, podsmażając je na patelni – będą smakować równie świetnie.