Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

193

3215 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4550 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

120 mililitrów

1 sztuka

5 gramów

0.5 kilograma

200 gramów

3 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Za pomocą miksera wymieszaj mąkę z solą, ciepłą wodą i jajkiem. Następnie wyrabiaj ręcznie gładkie ciasto pierogowe. Gotowe odstaw do lodówki na 20 minut.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - Krok 1

Krok 2

Przygotuj farsz. Szpinak oczyść. Szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni smaż czosnek, szalotki, następnie dodaj szpinak i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Smaż, do momentu, kiedy wszystko się połączy przez kilka minut. Po usmażeniu, jeśli to konieczne, odlej nadmiar płynu. Przełóż szpinak do miski.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - Krok 2

Krok 3

Dodaj ser feta i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 20 minut.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - Krok 3

Krok 4

Ciasto pierogowe wałkuj na cienkie placki, wytnij małe okrągłe kształty, nakładaj farsz i zwijaj klasyczne pierogi.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - Krok 4

Krok 5

Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku, podawaj od razu lub na przykład smażone.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

11

Opinie o przepisie

  • regulgul

    regulgul , 15.10.2019

    Ktoś mógłby podpowiedzieć przez ile gotować pierogi we wrzątku? Pierwszy raz w życiu będę robić samemu i nie chcę żeby wyszły za twarde

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • jarek Zieliński

    jarek Zieliński , 14.01.2018

    niam niam pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Kowalska

    Paulina Kowalska , 08.04.2017

    niestety pierogi wyszły mi gorzkie, nie wiem dlaczego. ktoś ma pomysł dlaczego tak się stało?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Kościołek

    Kamil Kościołek , 02.03.2017

    farsz bardzo smaczny ale ciasto wyszło mi troszkę twardawe - pierwszy raz robiłem pierogi w życiu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Steć

    Agnieszka Steć , 10.10.2016

    mmmm farsz przepyszny. .. palce lizac ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szczepan Korulczyk

    Szczepan Korulczyk , 20.06.2016

    Jadłem, polecam. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Pill-Sowa

    Karolina Pill-Sowa , 19.06.2016

    Chyba wyprobuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elwira Elea

    Elwira Elea , 19.06.2016

    Wyglądają smakowicie.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Matysiak

    Krystyna Matysiak , 12.04.2016

    Super pierozki miam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Pryjomska

    Zofia Pryjomska , 04.12.2015

    pierożki palce lizać nie można się im oprzeć.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chłodnik na botwince
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi ze szpinakiem i serem fetaPierogi ze szpinakiem i serem feta

Pierogi szczególnie chętnie spożywane są w Europie Wschodniej, wiele krajów ma również swoje własne ich odpowiedniki, jak np. włoskie ravioli czy chińskie wonton, które zdecydowanie różnią się od tych podawanych w Polsce. Pierogi dostać można niemal w każdej restauracji lub pierogarni, jednakże ich samodzielne ulepienie, choć zajmuje stosunkowo dużo czasu, przynosi wielką satysfakcję. Istnieje wiele przepisów na ciasto pierogowe. Ten łączący mąkę, sól, jajko i ciepłą wodę wydaje się być najprostszy i najlepiej się sprawdza. Sekret najlepszych pierogów tkwi również w odpowiednio cienkim rozwałkowaniu ciasta. Jeśli chodzi o farsz, ciekawą kombinacją jest połączenie świeżego lub mrożonego szpinaku ze słonym serem feta. Takie nadzienie wychodzi niezwykle kremowe. Ugotowane pierogi można okrasić przyrumienioną cebulą. Pierogi te równie świetnie smakować będą podsmażone na patelni.