Pierogi ze szpinakiem i serem feta przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

212

3456 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4565 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5207 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 sztuka

120 mililitrów

1 sztuka

5 gramów

0.5 kilograma

200 gramów

3 sztuki

4 sztuki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Za pomocą miksera wymieszaj mąkę z solą, ciepłą wodą i jajkiem. Następnie wyrabiaj ręcznie gładkie ciasto pierogowe. Gotowe odstaw do lodówki na 20 minut.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - Krok 1

Krok 2

Przygotuj farsz. Szpinak oczyść. Szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni smaż czosnek, szalotki, następnie dodaj szpinak i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Smaż, do momentu, kiedy wszystko się połączy przez kilka minut. Po usmażeniu, jeśli to konieczne, odlej nadmiar płynu. Przełóż szpinak do miski.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - Krok 2

Krok 3

Dodaj ser feta i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 20 minut.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - Krok 3

Krok 4

Ciasto pierogowe wałkuj na cienkie placki, wytnij małe okrągłe kształty, nakładaj farsz i zwijaj klasyczne pierogi.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - Krok 4

Krok 5

Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku, podawaj od razu lub na przykład smażone.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

14

Opinie o przepisie

  • Katarzyna Stankiewicz

    Katarzyna Stankiewicz , 10.05.2021

    Przeeeepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta Klimecka

    Aneta Klimecka , 14.12.2020

    TAK* bardzo lubię pierogi, a szpinak często gości na moim stole, nie znam lepszego połączenia niż feta

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Stankiewicz

    Marek Stankiewicz , 03.12.2020

    TAK Przepadam za szpinakiem w połączeniu z serem Feta. Moim zdaniem to wykwintne i zdrowe polączenie, które najczęściej przyrządzam z makaronem. Pierogi jeszcze lepiej podkreślają jego zalety, bo można delektować się większą ilością w farszu. Polecam przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • regulgul

    regulgul , 15.10.2019

    Ktoś mógłby podpowiedzieć przez ile gotować pierogi we wrzątku? Pierwszy raz w życiu będę robić samemu i nie chcę żeby wyszły za twarde

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • jarek Zieliński

    jarek Zieliński , 14.01.2018

    niam niam pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Kowalska

    Paulina Kowalska , 08.04.2017

    niestety pierogi wyszły mi gorzkie, nie wiem dlaczego. ktoś ma pomysł dlaczego tak się stało?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Kościołek

    Kamil Kościołek , 02.03.2017

    farsz bardzo smaczny ale ciasto wyszło mi troszkę twardawe - pierwszy raz robiłem pierogi w życiu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Steć

    Agnieszka Steć , 10.10.2016

    mmmm farsz przepyszny. .. palce lizac ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szczepan Korulczyk

    Szczepan Korulczyk , 20.06.2016

    Jadłem, polecam. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Pill-Sowa

    Karolina Pill-Sowa , 19.06.2016

    Chyba wyprobuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elwira Elea

    Elwira Elea , 19.06.2016

    Wyglądają smakowicie.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Matysiak

    Krystyna Matysiak , 12.04.2016

    Super pierozki miam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Pryjomska

    Zofia Pryjomska , 04.12.2015

    pierożki palce lizać nie można się im oprzeć.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi ze szpinakiem i serem feta - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców. Każdy, kto tylko raz spróbuje tej słodyczy, wie, że wobec tego smaku nie można być obojętnym.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi ze szpinakiem i serem fetaPierogi ze szpinakiem i serem feta

Pierogi dostać można niemal w każdej restauracji czy barze mlecznym. W wielu miastach bez trudu odnajdziesz pierogarnie specjalizujące się w tym konkretnym daniu. Jednakże ich samodzielne ulepienie, choć zajmuje stosunkowo dużo czasu, przynosi wielką satysfakcję. Poznaj nasz sposób na pierogi ze szpinakiem i serem feta. Oto pomysł na pyszną, jarską potrawę!

Dla kogo? Pierogi to danie dla kulinarnych tradycjonalistów, ale nie tylko. Zamiast po raz kolejny przygotować nadzienie do ruskich, wybierz farsz na pierogi ze szpinakiem i serem feta. Istnieje wiele przepisów na ciasto pierogowe. Ten łączący mąkę, sól, jajko i ciepłą wodę wydaje się najprostszy i najlepiej się sprawdza. Sekret doskonałych pierogów tkwi również w odpowiednio cienkim rozwałkowaniu ciasta. Trzymaj się podanych wskazówek, a pierogi ze szpinakiem i serem wyjdą bezbłędnie!

Na jaką okazję? Jeśli chodzi o farsz na pierogi, ciekawą kombinacją jest połączenie świeżego lub mrożonego szpinaku ze słonym serem feta. Takie nadzienie wychodzi niezwykle kremowe. Pierogami ze szpinakiem i fetą poczęstuj znajomych, którzy wpadną spontanicznie po pracy i przygotuj się na liczne pochwały.

Czy wiesz, że? Pierogi szczególnie chętnie spożywane są w Europie Wschodniej, wiele krajów ma również swoje własne ich odpowiedniki, jak np. włoskie ravioli czy chińskie wonton, które zdecydowanie różnią się od tych podawanych w Polsce.

Dla urozmaicenia: Ugotowane pierogi ze szpinakiem można okrasić przyrumienioną cebulą. Przepis na pierogi ze szpinakiem i serem możesz modyfikować, podsmażając je na patelni – będą smakować równie świetnie.