Składniki
300 gramów
1 sztuka
120 mililitrów
1 sztuka
5 gramów
0.5 kilograma
200 gramów
3 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Za pomocą miksera wymieszaj mąkę z solą, ciepłą wodą i jajkiem. Następnie wyrabiaj ręcznie gładkie ciasto pierogowe. Gotowe odstaw do lodówki na 20 minut.
Krok 2
Przygotuj farsz. Szpinak oczyść. Szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni smaż czosnek, szalotki, następnie dodaj szpinak i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Smaż, do momentu, kiedy wszystko się połączy przez kilka minut. Po usmażeniu, jeśli to konieczne, odlej nadmiar płynu. Przełóż szpinak do miski.
Krok 3
Dodaj ser feta i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 20 minut.
Krok 4
Ciasto pierogowe wałkuj na cienkie placki, wytnij małe okrągłe kształty, nakładaj farsz i zwijaj klasyczne pierogi.
Krok 5
Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku, podawaj od razu lub na przykład smażone.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Pierogi szczególnie chętnie spożywane są w Europie Wschodniej, wiele krajów ma również swoje własne ich odpowiedniki, jak np. włoskie ravioli czy chińskie wonton, które zdecydowanie różnią się od tych podawanych w Polsce. Pierogi dostać można niemal w każdej restauracji lub pierogarni, jednakże ich samodzielne ulepienie, choć zajmuje stosunkowo dużo czasu, przynosi wielką satysfakcję. Istnieje wiele przepisów na ciasto pierogowe. Ten łączący mąkę, sól, jajko i ciepłą wodę wydaje się być najprostszy i najlepiej się sprawdza. Sekret najlepszych pierogów tkwi również w odpowiednio cienkim rozwałkowaniu ciasta. Jeśli chodzi o farsz, ciekawą kombinacją jest połączenie świeżego lub mrożonego szpinaku ze słonym serem feta. Takie nadzienie wychodzi niezwykle kremowe. Ugotowane pierogi można okrasić przyrumienioną cebulą. Pierogi te równie świetnie smakować będą podsmażone na patelni.