Składniki
300 gramów
1 sztuka
120 mililitrów
1 sztuka
5 gramów
0.5 kilograma
200 gramów
3 sztuki
4 sztuki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Za pomocą miksera wymieszaj mąkę z solą, ciepłą wodą i jajkiem. Następnie wyrabiaj ręcznie gładkie ciasto pierogowe. Gotowe odstaw do lodówki na 20 minut.
Krok 2
Przygotuj farsz. Szpinak oczyść. Szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni smaż czosnek, szalotki, następnie dodaj szpinak i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Smaż, do momentu, kiedy wszystko się połączy przez kilka minut. Po usmażeniu, jeśli to konieczne, odlej nadmiar płynu. Przełóż szpinak do miski.
Krok 3
Dodaj ser feta i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 20 minut.
Krok 4
Ciasto pierogowe wałkuj na cienkie placki, wytnij małe okrągłe kształty, nakładaj farsz i zwijaj klasyczne pierogi.
Krok 5
Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku, podawaj od razu lub na przykład smażone.
Dobra rada:
Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi ze szpinakiem i serem feta
Pierogi dostać można niemal w każdej restauracji czy barze mlecznym. W wielu miastach bez trudu odnajdziesz pierogarnie specjalizujące się w tym konkretnym daniu. Jednakże ich samodzielne ulepienie, choć zajmuje stosunkowo dużo czasu, przynosi wielką satysfakcję. Poznaj nasz sposób na pierogi ze szpinakiem i serem feta. Oto pomysł na pyszną, jarską potrawę!
Dla kogo? Pierogi to danie dla kulinarnych tradycjonalistów, ale nie tylko. Zamiast po raz kolejny przygotować nadzienie do ruskich, wybierz farsz na pierogi ze szpinakiem i serem feta. Istnieje wiele przepisów na ciasto pierogowe. Ten łączący mąkę, sól, jajko i ciepłą wodę wydaje się najprostszy i najlepiej się sprawdza. Sekret doskonałych pierogów tkwi również w odpowiednio cienkim rozwałkowaniu ciasta. Trzymaj się podanych wskazówek, a pierogi ze szpinakiem i serem wyjdą bezbłędnie!
Na jaką okazję? Jeśli chodzi o farsz na pierogi, ciekawą kombinacją jest połączenie świeżego lub mrożonego szpinaku ze słonym serem feta. Takie nadzienie wychodzi niezwykle kremowe. Pierogami ze szpinakiem i fetą poczęstuj znajomych, którzy wpadną spontanicznie po pracy i przygotuj się na liczne pochwały.
Czy wiesz, że? Pierogi szczególnie chętnie spożywane są w Europie Wschodniej, wiele krajów ma również swoje własne ich odpowiedniki, jak np. włoskie ravioli czy chińskie wonton, które zdecydowanie różnią się od tych podawanych w Polsce.
Dla urozmaicenia: Ugotowane pierogi ze szpinakiem można okrasić przyrumienioną cebulą. Przepis na pierogi ze szpinakiem i serem możesz modyfikować, podsmażając je na patelni – będą smakować równie świetnie.