Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

191

3001 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4549 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

120 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

5 gramów

300 gramów

4 sztuki

200 gramów

0.5 kilograma

3 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Za pomocą miksera wymieszaj mąkę z solą, ciepłą wodą i jajkiem. Następnie wyrabiaj ręcznie gładkie ciasto pierogowe. Gotowe odstaw do lodówki na 20 minut.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - Krok 1

Krok 2

Przygotuj farsz. Szpinak oczyść. Szalotki i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni smaż czosnek, szalotki, następnie dodaj szpinak i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr. Smaż, do momentu, kiedy wszystko się połączy przez kilka minut. Po usmażeniu, jeśli to konieczne, odlej nadmiar płynu. Przełóż szpinak do miski.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - Krok 2

Krok 3

Dodaj ser feta i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Odstaw do lodówki na 20 minut.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - Krok 3

Krok 4

Ciasto pierogowe wałkuj na cienkie placki, wytnij małe okrągłe kształty, nakładaj farsz i zwijaj klasyczne pierogi.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - Krok 4

Krok 5

Pierogi ugotuj w osolonym wrzątku, podawaj od razu lub na przykład smażone.

Pierogi ze szpinakiem i serem feta - Krok 5
11

Opinie o przepisie

  • regulgul

    regulgul

    Ktoś mógłby podpowiedzieć przez ile gotować pierogi we wrzątku? Pierwszy raz w życiu będę robić samemu i nie chcę żeby wyszły za twarde

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • jarek Zieliński

    jarek Zieliński

    niam niam pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Kowalska

    Paulina Kowalska

    niestety pierogi wyszły mi gorzkie, nie wiem dlaczego. ktoś ma pomysł dlaczego tak się stało?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kamil Kościołek

    Kamil Kościołek

    farsz bardzo smaczny ale ciasto wyszło mi troszkę twardawe - pierwszy raz robiłem pierogi w życiu

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Steć

    Agnieszka Steć

    mmmm farsz przepyszny. .. palce lizac ☺

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Szczepan Korulczyk

    Szczepan Korulczyk

    Jadłem, polecam. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Karolina Pill-Sowa

    Karolina Pill-Sowa

    Chyba wyprobuje

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elwira Elea

    Elwira Elea

    Wyglądają smakowicie.....

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Matysiak

    Krystyna Matysiak

    Super pierozki miam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Pryjomska

    Zofia Pryjomska

    pierożki palce lizać nie można się im oprzeć.

    Odpowiedz Odpowiedz

Bulion na włoszczyźnie Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Bulion na włoszczyźnie Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi ze szpinakiem i serem fetaPierogi ze szpinakiem i serem feta

Pierogi szczególnie chętnie spożywane są w Europie Wschodniej, wiele krajów ma również swoje własne ich odpowiedniki, jak np. włoskie ravioli czy chińskie wonton, które zdecydowanie różnią się od tych podawanych w Polsce. Pierogi dostać można niemal w każdej restauracji lub pierogarni, jednakże ich samodzielne ulepienie, choć zajmuje stosunkowo dużo czasu, przynosi wielką satysfakcję. Istnieje wiele przepisów na ciasto pierogowe. Ten łączący mąkę, sól, jajko i ciepłą wodę wydaje się być najprostszy i najlepiej się sprawdza. Sekret najlepszych pierogów tkwi również w odpowiednio cienkim rozwałkowaniu ciasta. Jeśli chodzi o farsz, ciekawą kombinacją jest połączenie świeżego lub mrożonego szpinaku ze słonym serem feta. Takie nadzienie wychodzi niezwykle kremowe. Ugotowane pierogi można okrasić przyrumienioną cebulą. Pierogi te równie świetnie smakować będą podsmażone na patelni.