Świąteczna sałatka z koprem włoskim, orzechami i jajkiem przepiórczym
łatwe
96 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
0.5 szklanki
1 sztuka
8 sztuk
1 opakowanie
3 łyżki
0.5 sztuki
0.5 pęczka
2 łyżki
0.5 pęczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Koper zetrzyj na tarce w szerokie i cienkie plastry. Przełóż do dużej miski z kostkami lodu.

Krok 2
Jajka ugotuj przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie i przełóż do wody z lodem.

Krok 3
Orzechy spraż w piekarniku lub na patelni.

Krok 4
Suszonego pomidory oraz jabłka pokrój w paseczki. Zioła posiekaj.

Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem, sokiem z wyciśniętej cytryny, miodem i ziołami.

Krok 6
Teraz połącz ze sobą wszystkie składniki. Sałatkę udekoruj połówkami jajek przepiórczych i gałązkami świeżego koperku oraz pietruszki.


Dobra rada:
Taką sałatkę możesz również przygotować z majonezem, śmietana lub jogurtem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świąteczna sałatka z koprem włoskim, orzechami i jajkiem przepiórczym
Przepisów na sałatki jest tak wiele, że wciąż nie możesz się zdecydować na to, jaką przygotujesz na najbliższe Święta? A czas goni! Zamiast przeglądać wciąż i wciąż nowe strony z kulinarnymi inspiracjami pozostań na naszej i wypróbuj przepis, którego nie znajdziesz nigdzie indziej – sałatka z koprem włoskim, orzechami i przepiórczym jajkiem tylko czeka, aby ją przyrządzić!
Dla kogo?
Dla wegetarian, którzy wyeliminowali mięso ze swojej diety, ale też każdego, kto ciekaw jest nowych rozwiązań w kuchni i poza nią!
Na jaką okazję?
Na Święta, ale nie tylko. Na urodziny, jubileusz, chrzciny… Okazji do zaserwowania tej ciekawej sałatki z pewnością znajdziesz wiele.
Czy wiesz, że?
Przepiórcze jaja są niewielkich rozmiarów, zazwyczaj ich średnica to ok. 1,5 cm. Charakterystyczną cechą jest wygląd skorupki, która pokryta jest nieregularnymi, brązowymi plamkami.
Dla urozmaicenia:
Zamiast kopru włoskiego równie dobrze użyć możesz natki pietruszki lub szczypiorku.