Świąteczna sałatka z koprem włoskim, orzechami i jajkiem przepiórczym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Świąteczna sałatka z koprem włoskim, orzechami i jajkiem przepiórczym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
49 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

89 osób wydrukowało

Pobierz pdf

96 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

0.5 szklanki

1 sztuka

8 sztuk

1 opakowanie

3 łyżki

0.5 sztuki

0.5 pęczka

2 łyżki

0.5 pęczka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Koper zetrzyj na tarce w szerokie i cienkie plastry. Przełóż do dużej miski z kostkami lodu.

Świąteczna sałatka z koprem włoskim, orzechami i jajkiem przepiórczym - Krok 1

Krok 2

Jajka ugotuj przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie i przełóż do wody z lodem.

Świąteczna sałatka z koprem włoskim, orzechami i jajkiem przepiórczym - Krok 2

Krok 3

Orzechy spraż w piekarniku lub na patelni.

Świąteczna sałatka z koprem włoskim, orzechami i jajkiem przepiórczym - Krok 3

Krok 4

Suszonego pomidory oraz jabłka pokrój w paseczki. Zioła posiekaj.

Świąteczna sałatka z koprem włoskim, orzechami i jajkiem przepiórczym - Krok 4

Krok 5

Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem, sokiem z wyciśniętej cytryny, miodem i ziołami.

Świąteczna sałatka z koprem włoskim, orzechami i jajkiem przepiórczym - Krok 5

Krok 6

Teraz połącz ze sobą wszystkie składniki. Sałatkę udekoruj połówkami jajek przepiórczych i gałązkami świeżego koperku oraz pietruszki.

Świąteczna sałatka z koprem włoskim, orzechami i jajkiem przepiórczym - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Taką sałatkę możesz również przygotować z majonezem, śmietana lub jogurtem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczna sałatka z koprem włoskim, orzechami i jajkiem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczna sałatka z koprem włoskim, orzechami i jajkiem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczna sałatka z koprem włoskim, orzechami i jajkiem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczna sałatka z koprem włoskim, orzechami i jajkiem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczna sałatka z koprem włoskim, orzechami i jajkiem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczna sałatka z koprem włoskim, orzechami i jajkiem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczna sałatka z koprem włoskim, orzechami i jajkiem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczna sałatka z koprem włoskim, orzechami i jajkiem przepiórczym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczna sałatka z koprem włoskim, orzechami i jajkiem przepiórczymŚwiąteczna sałatka z koprem włoskim, orzechami i jajkiem przepiórczym

Przepisów na sałatki jest tak wiele, że wciąż nie możesz się zdecydować na to, jaką przygotujesz na najbliższe Święta? A czas goni! Zamiast przeglądać wciąż i wciąż nowe strony z kulinarnymi inspiracjami pozostań na naszej i wypróbuj przepis, którego nie znajdziesz nigdzie indziej – sałatka z koprem włoskim, orzechami i przepiórczym jajkiem tylko czeka, aby ją przyrządzić!

Dla kogo?

Dla wegetarian, którzy wyeliminowali mięso ze swojej diety, ale też każdego, kto ciekaw jest nowych rozwiązań w kuchni i poza nią!

Na jaką okazję?

Na Święta, ale nie tylko. Na urodziny, jubileusz, chrzciny… Okazji do zaserwowania tej ciekawej sałatki z pewnością znajdziesz wiele.

Czy wiesz, że?

Przepiórcze jaja są niewielkich rozmiarów, zazwyczaj ich średnica to ok. 1,5 cm. Charakterystyczną cechą jest wygląd skorupki, która pokryta jest nieregularnymi, brązowymi plamkami.

Dla urozmaicenia:

Zamiast kopru włoskiego równie dobrze użyć możesz natki pietruszki lub szczypiorku.