Świąteczna sałatka z koprem włoskim, orzechami i jajkiem przepiórczym
łatwe
96 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
0.5 szklanki
1 sztuka
8 sztuk
1 opakowanie
3 łyżki
0.5 sztuki
0.5 pęczka
2 łyżki
0.5 pęczka
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Koper zetrzyj na tarce w szerokie i cienkie plastry. Przełóż do dużej miski z kostkami lodu.

Krok 2
Jajka ugotuj przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie i przełóż do wody z lodem.

Krok 3
Orzechy spraż w piekarniku lub na patelni.

Krok 4
Suszonego pomidory oraz jabłka pokrój w paseczki. Zioła posiekaj.

Krok 5
Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z olejem, sokiem z wyciśniętej cytryny, miodem i ziołami.

Krok 6
Teraz połącz ze sobą wszystkie składniki. Sałatkę udekoruj połówkami jajek przepiórczych i gałązkami świeżego koperku oraz pietruszki.


Dobra rada:
Taką sałatkę możesz również przygotować z majonezem, śmietana lub jogurtem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świąteczna sałatka z koprem włoskim, orzechami i jajkiem przepiórczym
Przepisów na sałatki jest tak wiele, że wciąż nie możesz się zdecydować na to, jaką przygotujesz na najbliższe Święta? A czas goni! Zamiast przeglądać wciąż i wciąż nowe strony z kulinarnymi inspiracjami pozostań na naszej i wypróbuj przepis, którego nie znajdziesz nigdzie indziej – sałatka z koprem włoskim, orzechami i przepiórczym jajkiem tylko czeka, aby ją przyrządzić!
Dla kogo?
Dla wegetarian, którzy wyeliminowali mięso ze swojej diety, ale też każdego, kto ciekaw jest nowych rozwiązań w kuchni i poza nią!
Na jaką okazję?
Na Święta, ale nie tylko. Na urodziny, jubileusz, chrzciny… Okazji do zaserwowania tej ciekawej sałatki z pewnością znajdziesz wiele.
Czy wiesz, że?
Przepiórcze jaja są niewielkich rozmiarów, zazwyczaj ich średnica to ok. 1,5 cm. Charakterystyczną cechą jest wygląd skorupki, która pokryta jest nieregularnymi, brązowymi plamkami.
Dla urozmaicenia:
Zamiast kopru włoskiego równie dobrze użyć możesz natki pietruszki lub szczypiorku.