Ziemniaki po szwedzku - pieczone: przepis | Przepisy.pl pixel

Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

64

heart
553 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

419 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2719 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

5 łyżek

2 łyżki

2 sztuki

0.5 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 pęczka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz cienko ze skórki i opłucz. Każdego ziemniaka ponacinaj ostrym nożem do ¾ głębokości w cienkie plasterki. Uważaj przy tym, aby plasterków nie dociąć do końca – całość musi trzymać się razem.

Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowane ziemniaki opłucz ponownie w zimnej wodzie. Następnie posmaruj je olejem, rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i oprósz przyprawami. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz do momentu gdy będą miękkie i złociste – ok. 30-35 min. Na 5 minut przed końcem pieczenia nałóż na każdego ziemniaka odrobinę masła.

Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - Krok 2

Krok 3

W tym czasie przygotuj sos – Sos Hellmann's połącz w miseczce z serkiem, dodaj sok z cytryny, szczyptę pieprzu i wymieszaj. Miętę oraz szczypior pokrój drobno i dodaj do sosu.

Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - Krok 3

Krok 4

Ogórki umyj i osusz, następnie przekrój je wzdłuż na połówki i łyżeczką wydrąż gniazda nasienne. Miąższ pokrój w drobna kostkę, przełóż do miski z sosem i wymieszaj – dopraw do smaku. Gotowe ziemniaki wyjmij z piekarnika, ułóż na półmisku i podawaj z Raitą.

Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie ziemniaki będą doskonałym dodatkiem do obiadu – np. do grillowanej piersi z kurczaka, czy tez pieczeni.

6

Opinie o przepisie

  • Kinga

    Kinga , 17.07.2024

    Smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • NNB

    NNB , 11.02.2023

    Czas pieczenia wydaje się za krótki

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kuchareczka

    Kuchareczka , 26.06.2021

    Takie ziemniaki idealnie kroi się na drewnianej łyżce. Gwarancja, że nie przekroja się do końca.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Zosia

    Zosia , 07.06.2021

    Bardzo fajna aplikacja, dopracowana, czytelna, super.Przepisy cudowne a zdjecia piękne.Brawo

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową RaitąZłociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą

Kartofel, pyra, perka, grula… Ziemniak niejedno ma imię! Istnieje również wiele różnych sposobów na podanie tego warzywa. Tym razem inspiracja nadchodzi ze Szwecji. Pieczone i złociste ziemniaki po szwedzku, zwłaszcza z dodatkiem ogórkowej raity, nie tylko efektownie wyglądają, ale jeszcze lepiej smakują!

Dla kogo?

Najwyższa pora zmienić coś w obiadowym jadłospisie. Złocisty ziemniak po szwedzku ma w sobie sporo z chrupiących frytek uwielbianych przez małych i dużych smakoszów, a ogórkowa raita pełni rolę pysznego dipu!

Na jaką okazję?

Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z przygotowaniem atrakcyjnego posiłku. Szwedzki sposób na ziemniaki sprawia, że zamieniają się one w danie uniwersalne – na co dzień i od święta.

Czy wiesz, że?

Ziemniaki po szwedzku znajdziesz pod nazwą ziemniaki Hasselback. Świat zobaczył je po raz pierwszy ponad 200 lat temu na stołach szwedzkiej restauracji Hasselbacken.

Dla urozmaicenia:

Pomiędzy ziemniaczane plasterki można włożyć niewielkie kawałki szynki. Będzie pysznie!