Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą
łatwe
2719 osób zapisało

Składniki
8 sztuk
5 łyżek
2 łyżki
2 sztuki
0.5 sztuki
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
0.5 pęczka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz cienko ze skórki i opłucz. Każdego ziemniaka ponacinaj ostrym nożem do ¾ głębokości w cienkie plasterki. Uważaj przy tym, aby plasterków nie dociąć do końca – całość musi trzymać się razem.

Krok 2
Tak przygotowane ziemniaki opłucz ponownie w zimnej wodzie. Następnie posmaruj je olejem, rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i oprósz przyprawami. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz do momentu gdy będą miękkie i złociste – ok. 30-35 min. Na 5 minut przed końcem pieczenia nałóż na każdego ziemniaka odrobinę masła.

Krok 3
W tym czasie przygotuj sos – Sos Hellmann's połącz w miseczce z serkiem, dodaj sok z cytryny, szczyptę pieprzu i wymieszaj. Miętę oraz szczypior pokrój drobno i dodaj do sosu.

Krok 4
Ogórki umyj i osusz, następnie przekrój je wzdłuż na połówki i łyżeczką wydrąż gniazda nasienne. Miąższ pokrój w drobna kostkę, przełóż do miski z sosem i wymieszaj – dopraw do smaku. Gotowe ziemniaki wyjmij z piekarnika, ułóż na półmisku i podawaj z Raitą.


Dobra rada:
Takie ziemniaki będą doskonałym dodatkiem do obiadu – np. do grillowanej piersi z kurczaka, czy tez pieczeni.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą
Kartofel, pyra, perka, grula… Ziemniak niejedno ma imię! Istnieje również wiele różnych sposobów na podanie tego warzywa. Tym razem inspiracja nadchodzi ze Szwecji. Pieczone i złociste ziemniaki po szwedzku, zwłaszcza z dodatkiem ogórkowej raity, nie tylko efektownie wyglądają, ale jeszcze lepiej smakują!
Dla kogo?
Najwyższa pora zmienić coś w obiadowym jadłospisie. Złocisty ziemniak po szwedzku ma w sobie sporo z chrupiących frytek uwielbianych przez małych i dużych smakoszów, a ogórkowa raita pełni rolę pysznego dipu!
Na jaką okazję?
Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z przygotowaniem atrakcyjnego posiłku. Szwedzki sposób na ziemniaki sprawia, że zamieniają się one w danie uniwersalne – na co dzień i od święta.
Czy wiesz, że?
Ziemniaki po szwedzku znajdziesz pod nazwą ziemniaki Hasselback. Świat zobaczył je po raz pierwszy ponad 200 lat temu na stołach szwedzkiej restauracji Hasselbacken.
Dla urozmaicenia:
Pomiędzy ziemniaczane plasterki można włożyć niewielkie kawałki szynki. Będzie pysznie!



































