Ziemniaki po szwedzku - pieczone: przepis | Przepisy.pl pixel

Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

62

544 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

394 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2666 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

5 łyżek

2 łyżki

2 sztuki

0.5 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 pęczka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz cienko ze skórki i opłucz. Każdego ziemniaka ponacinaj ostrym nożem do ¾ głębokości w cienkie plasterki. Uważaj przy tym, aby plasterków nie dociąć do końca – całość musi trzymać się razem.

Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowane ziemniaki opłucz ponownie w zimnej wodzie. Następnie posmaruj je olejem, rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i oprósz przyprawami. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz do momentu gdy będą miękkie i złociste – ok. 30-35 min. Na 5 minut przed końcem pieczenia nałóż na każdego ziemniaka odrobinę masła.

Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - Krok 2

Krok 3

W tym czasie przygotuj sos – Sos Hellmann’s połącz w miseczce z serkiem, dodaj sok z cytryny, szczyptę pieprzu i wymieszaj. Miętę oraz szczypior pokrój drobno i dodaj do sosu.

Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - Krok 3

Krok 4

Ogórki umyj i osusz, następnie przekrój je wzdłuż na połówki i łyżeczką wydrąż gniazda nasienne. Miąższ pokrój w drobna kostkę, przełóż do miski z sosem i wymieszaj – dopraw do smaku. Gotowe ziemniaki wyjmij z piekarnika, ułóż na półmisku i podawaj z Raitą.

Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie ziemniaki będą doskonałym dodatkiem do obiadu – np. do grillowanej piersi z kurczaka, czy tez pieczeni.

5

Opinie o przepisie

  • NNB

    NNB , 11.02.2023

    Czas pieczenia wydaje się za krótki

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Kuchareczka

    Kuchareczka , 26.06.2021

    Takie ziemniaki idealnie kroi się na drewnianej łyżce. Gwarancja, że nie przekroja się do końca.

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Zosia

    Zosia , 07.06.2021

    Bardzo fajna aplikacja, dopracowana, czytelna, super.Przepisy cudowne a zdjecia piękne.Brawo

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową RaitąZłociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą

Kartofel, pyra, perka, grula… Ziemniak niejedno ma imię! Istnieje również wiele różnych sposobów na podanie tego warzywa. Tym razem inspiracja nadchodzi ze Szwecji. Pieczone i złociste ziemniaki po szwedzku, zwłaszcza z dodatkiem ogórkowej raity, nie tylko efektownie wyglądają, ale jeszcze lepiej smakują!

Dla kogo?

Najwyższa pora zmienić coś w obiadowym jadłospisie. Złocisty ziemniak po szwedzku ma w sobie sporo z chrupiących frytek uwielbianych przez małych i dużych smakoszów, a ogórkowa raita pełni rolę pysznego dipu!

Na jaką okazję?

Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z przygotowaniem atrakcyjnego posiłku. Szwedzki sposób na ziemniaki sprawia, że zamieniają się one w danie uniwersalne – na co dzień i od święta.

Czy wiesz, że?

Ziemniaki po szwedzku znajdziesz pod nazwą ziemniaki Hasselback. Świat zobaczył je po raz pierwszy ponad 200 lat temu na stołach szwedzkiej restauracji Hasselbacken.

Dla urozmaicenia:

Pomiędzy ziemniaczane plasterki można włożyć niewielkie kawałki szynki. Będzie pysznie!