Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

44

220 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

224 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1352 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

5 łyżek

2 łyżki

2 sztuki

0.5 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 pęczka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz cienko ze skórki i opłucz. Każdego ziemniaka ponacinaj ostrym nożem do ¾ głębokości w cienkie plasterki. Uważaj przy tym, aby plasterków nie dociąć do końca – całość musi trzymać się razem.

Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowane ziemniaki opłucz ponownie w zimnej wodzie. Następnie posmaruj je olejem, rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i oprósz przyprawami. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz do momentu gdy będą miękkie i złociste – ok. 25 min. Na 5 minut przed końcem pieczenia nałóż na każdego ziemniaka odrobinę masła.

Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - Krok 2

Krok 3

W tym czasie przygotuj sos – Sos Hellmann’s połącz w miseczce z serkiem, dodaj sok z cytryny, szczyptę pieprzu i wymieszaj. Miętę oraz szczypior pokrój drobno i dodaj do sosu.

Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - Krok 3

Krok 4

Ogórki umyj i osusz, następnie przekrój je wzdłuż na połówki i łyżeczką wydrąż gniazda nasienne. Miąższ pokrój w drobna kostkę, przełóż do miski z sosem i wymieszaj – dopraw do smaku. Gotowe ziemniaki wyjmij z piekarnika, ułóż na półmisku i podawaj z Raitą.

Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie ziemniaki będą doskonałym dodatkiem do obiadu – np. do grillowanej piersi z kurczaka, czy tez pieczeni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ratatouille
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową RaitąZłociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą

Kartofel, pyra, perka, grula… Ziemniak niejedno ma imię! Istnieje również wiele różnych sposobów na podanie tego warzywa. Tym razem inspiracja nadchodzi ze Szwecji. Pieczone i złociste ziemniaki po szwedzku, zwłaszcza z dodatkiem ogórkowej raity, nie tylko efektownie wyglądają, ale jeszcze lepiej smakują!

Dla kogo?

Najwyższa pora zmienić coś w obiadowym jadłospisie. Złocisty ziemniak po szwedzku ma w sobie sporo z chrupiących frytek uwielbianych przez małych i dużych smakoszów, a ogórkowa raita pełni rolę pysznego dipu!

Na jaką okazję?

Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z przygotowaniem atrakcyjnego posiłku. Szwedzki sposób na ziemniaki sprawia, że zamieniają się one w danie uniwersalne – na co dzień i od święta.

Czy wiesz, że?

Ziemniaki po szwedzku znajdziesz pod nazwą ziemniaki Hasselback. Świat zobaczył je po raz pierwszy ponad 200 lat temu na stołach szwedzkiej restauracji Hasselbacken.

Dla urozmaicenia:

Pomiędzy ziemniaczane plasterki można włożyć niewielkie kawałki szynki. Będzie pysznie!