Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą przepis – Zobacz na przepisy.pl

Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

47

233 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

240 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1521 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

5 łyżek

2 łyżki

2 sztuki

0.5 sztuki

2 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

0.5 pęczka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz cienko ze skórki i opłucz. Każdego ziemniaka ponacinaj ostrym nożem do ¾ głębokości w cienkie plasterki. Uważaj przy tym, aby plasterków nie dociąć do końca – całość musi trzymać się razem.

Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowane ziemniaki opłucz ponownie w zimnej wodzie. Następnie posmaruj je olejem, rozłóż na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i oprósz przyprawami. Wstaw do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piecz do momentu gdy będą miękkie i złociste – ok. 25 min. Na 5 minut przed końcem pieczenia nałóż na każdego ziemniaka odrobinę masła.

Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - Krok 2

Krok 3

W tym czasie przygotuj sos – Sos Hellmann’s połącz w miseczce z serkiem, dodaj sok z cytryny, szczyptę pieprzu i wymieszaj. Miętę oraz szczypior pokrój drobno i dodaj do sosu.

Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - Krok 3

Krok 4

Ogórki umyj i osusz, następnie przekrój je wzdłuż na połówki i łyżeczką wydrąż gniazda nasienne. Miąższ pokrój w drobna kostkę, przełóż do miski z sosem i wymieszaj – dopraw do smaku. Gotowe ziemniaki wyjmij z piekarnika, ułóż na półmisku i podawaj z Raitą.

Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Takie ziemniaki będą doskonałym dodatkiem do obiadu – np. do grillowanej piersi z kurczaka, czy tez pieczeni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Złociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową RaitąZłociste ziemniaki po szwedzku z ogórkową Raitą

Kartofel, pyra, perka, grula… Ziemniak niejedno ma imię! Istnieje również wiele różnych sposobów na podanie tego warzywa. Tym razem inspiracja nadchodzi ze Szwecji. Pieczone i złociste ziemniaki po szwedzku, zwłaszcza z dodatkiem ogórkowej raity, nie tylko efektownie wyglądają, ale jeszcze lepiej smakują!

Dla kogo?

Najwyższa pora zmienić coś w obiadowym jadłospisie. Złocisty ziemniak po szwedzku ma w sobie sporo z chrupiących frytek uwielbianych przez małych i dużych smakoszów, a ogórkowa raita pełni rolę pysznego dipu!

Na jaką okazję?

Nawet początkujący kucharz poradzi sobie z przygotowaniem atrakcyjnego posiłku. Szwedzki sposób na ziemniaki sprawia, że zamieniają się one w danie uniwersalne – na co dzień i od święta.

Czy wiesz, że?

Ziemniaki po szwedzku znajdziesz pod nazwą ziemniaki Hasselback. Świat zobaczył je po raz pierwszy ponad 200 lat temu na stołach szwedzkiej restauracji Hasselbacken.

Dla urozmaicenia:

Pomiędzy ziemniaczane plasterki można włożyć niewielkie kawałki szynki. Będzie pysznie!